četvrtak, 2. rujna 2021.

Francuska pita

 

Nemam neki zanimljiv uvod za ovaj post.
Niti neku anegdotu o kolaču.
Samo jednostavan kolač za uz kavu popodne.
Rekla bi moja pokojna teta Marica"puno se nareže"
U prijevodu jednostavan za izradu, ne preskup a dosta ga ima.
Original recepta je iz knjižica Gospodarskog lista.
Koji su hit te kuharice nekada bile, sjećate se?? 
 
RECEPT:
 
Za svijetlo tijesto:
 
150 g maslaca
150 g šećera
7 žumanjaka
150 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
 
Za tamno tijesto:
 
7 bjelanjaka
150 g šećera
150 g oraha
50 g otopljene čokolade
1/2 vrećice praška za pecivo
 
Čokoladna glazura
 
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Za svijetlo tijesto mikserom pjenasto izradite omekšali maslac i šećer.
Dodajte jedan po jedan žumanjak.
Prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu jaja i maslaca.
Dobiveno tijesto ulijte u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Za tamno tijesto mikserom izradite bjelanjke i šećer.
Orahe izmiješajte s praškom za pecivo pa nježno umiješajte u snijeg.
Umiješajte i prohlađenu otopljenu čokoladu.
Premažite preko svijetlog tijesta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ohladite.
Pripremite čokoladnu glazuru pa je prelijte preko ohlađenog kolača.
Kada se glazura ohladi i stisne narežite kolač po želji.

1 komentar: