ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Knedle sa malinama i kupinama


Tradicionalno ovo je vrijeme knedli sa šljivama.
Samo da se zna one tradicionalne sa šljivama a i nešto ranije sa marelicama sam i ove godine školski odradila.
Onda nisam imala mira pa sam htjela isprobati nešto novo.
Ne znam jeste li primijetili ali ponekad se u zamrzivačima trgovačkih lanaca znaju naći i ovakve knedlice sa šumskim voćem. 
Nikada ih nisam probala ali jedan moj prijatelj kaže da su odlične.
I baš zato ove malo neobičnije.
Tijesto je fino, pahuljasto a kombinacija je skute i krumpira. Za nadjev sam kombinirala maline i kupine jer sam ih imala u hladnjaku.
Original recepta pronašla sam u ovoj bečkoj kuharici.


RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g krumpira
400 g kravlje skute
150 g brašna
2 žlice griza
2 žlice maslaca
1 žlica soli 
100 g šećera

Za nadjev:

100 g malina
100 g kupina
2 vanilin šećera

Za posip:

maslac 
krušne mrvice

Skuhajte krumpir u ljusci pa ih ogulite i zgnječite dok su još vrući. Dodajte skutu, brašno, griz, maslac, šećer i sol. Zamijesite da se formira tijesto pa ga umotajte u rastezljivu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
U prikladnu posudu stavite maline i kupine pa posipajte šećerom pa sve lagano zgnječite vilicom.
Ohlađeno tijesto oblikujte u oblik štruce pa ga podijelite na jednake dijelove. Ja sam dobila 12 komada ali njihov broj naravno ovisi o tome koje veličine želite da knedle budu.
Svaki komadić tijesta rastanjite u krug pa u sredinu stavite po žličicu pripremljenog nadjeva. Oblikujte knedlu pa je stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Ponavljajte dok ne potrošite svo tijesto.
U velikom loncu zakipite vodu.
U kipuću vodu stavljajte oblikovane knedle pa ih kuhajte dok ne isplivaju, otprilike 10-ak minuta.
U velikoj tavici otopite maslac pa mu dodajte krušne mrvice. Pecite na umjerenoj vatri dok se ne zazlate.
Kipuće knedle ubacite u smjesu maslaca i mrvica pa ih zakotrljajte po tavici tako da se u potpunosti oblože. 
Poslužite tople.

2 komentara:

  1. Wow that looks incredibly delicious! I would love to try this recipe out as soon as possible. Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    Greg Prosmushkin

    OdgovoriIzbriši