ponedjeljak, 2. srpnja 2018.

Seljački kruh



Jednostavan a vrlo ukusan kruh. Vrlo dugo ostaje svjež zbog posija u tijestu.
U receptu se navodi žlica melase koju možete u potpunosti izostaviti ili zamijeniti sa žlicom meda.
Ja sam dobila bočicu melase na dar od sestrinog supruga jer je on naručuje iz Nizozemske za sebe i za svoje prijatelje ribiče. Oni je koriste kao sastojak za kuhanje hrane za natjecanja.
Tako da  se samo pravim važna.

RECEPT:
Recept za ispis

750 g brašna
100 g posija
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica melase
1/2 vrećice suhog kvasca
1 žlica octa
žličica soli
vodi prema potrebi

Prosijte brašno pa u njega umješajte posije i sol.
Napravite udubinu u sredini pa u nju ulite melasu, ocat i kvasac.
Malo po malo ulijevate vodu pa mijesite dok ne dobijete čvrsto i elastično tijesto.
Oblikujte u kuglu pa ga stavite u nauljenu plastičnu posudu.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže 2 sata.
Nakon prvog dizanja na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto i oblikujte ga po želji.
Lim obložite papirom za pečenje pa na položite na njega oblikovani kruh pa ga ponovno stavite na toplo mjesto da se diže 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 30-40 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.

2 komentara:

  1. Mogu da zamislim ukus ovog hleba. Mnogi i ovde koriste melasu umesto zaslađivača.

    OdgovoriIzbriši