četvrtak, 9. studenoga 2017.

Moja najdraža granola




Ovaj moj blog se sve više i više pretvara u doručak blog.
Nije da ne radim i druge kolače ali nekako sam u zadnje vrijeme više orijentirana na stare provjerene recepte a više novih stvari isprobavam u doručak varijanti.
Nisam sigurna da je baš ovo moja najdraža granola ali takav je naslov bio u originalnom receptu pa sam ga ja samo preuzela.

RECEPT:
Recept za ispis

2 žlice maslinovog ulja
120 g maslaca
3 žlice javorovog sirupa
2 žlice arome vanilije
90 g zobenih pahuljica
50 g ekspandirane riže
80 g tostiranih , krupno nasjeckanih lješnjaka
80 g tostiranih, krupno nasjeckanih oraha
75 g listići kokosa
70 g bučnih sjemenki
2 žlice smeđeg šećera
malo krupne soli

Maslac stavite u prikladan lonac pa ga zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne dobije smečkastu boju i počne mirisati orašasto.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
U prikladan lonac stavite maslac kojeg ste procijedili iz lonca u kojem ste ga prvi puta zagrijavali i pazite da vam ne uđu smeđe mrvice. Dodajte ulje, med, javorov sirup i aromu vanilije pa kuhajte dok ne provrije.
Zobene pahuljice prelite četvrtinom dobivene smjese i izmješajte. Dobivenu smjesu rasporedite na pripremljeni lim pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta, miješajući svakih 5 minuta.
U međuvremenu u drugoj posudi pomiješajte ekspandiranu rižu, lješnjak,orahe i bučine sjemenke. Umiješajte i pečene zobene pahuljice i ostatak smjese sa smeđim maslacem.
Dobro izmješajte.
Rasporedite na pripremljeni lim pa po vrhu posipajte smeđi šećer i malo krupne soli.
Pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Ohladite pa pospremite u hermetički zatvorenu posudu.

2 komentara:

  1. Moram priznati da sam se navukla na domacu granolu u poslednje vreme, a ova je bas fina i krckava, svega lepog tu ima!:)))

    OdgovoriIzbriši