četvrtak, 11. veljače 2016.

Pulla-kardamom rolice


Primiječujete da Valentinovo samo što nije? 
Imam osjećaj da srca ispadaju sa svih strana. Nisam baš neki tip za Valentinovo, nije da sam baš kao Let 3 ali nisam ni neki preveliki fan.
Ne volim tu famu koja se stvara oko tog dana, ne volim gužvu u restoranima a da na poklon dobijem nešto u obliku srca vjerojatno bi bila razočarana.
Nisam protiv poklona za Valentinovo ali to mora biti nešto jestivo, ipak sam ja food bloger, tako da nekim prešutnim dogovorom ja dobijem čokoladu sa neobičnim sastojcima a ja poklonim nešto što sam sama napravila u kuhinji.
Ukoliko imate jednog ovakvog čangrizavca kao ja doma , napravite mu pulla-e kao dar za 
ovo Valentinovo, sigurno će biti oduševljen a i ove godine Valentinovo pada na nedjelju pa će to biti savršen nedjeljni doručak.
Kod Nevene sam prvi puta čula za pulla-e i odmah su mi jako primamljivo izgledala. I nisam se prevarila divnog su okusa, posebno me se dojmio kardamom kojeg iako u recept ide malo zaista daje ovim pecivima jednu sasvim drugu dimenziju. Ja sam radila samo polovicu smjese, nekako mi se činilo puno peciva od kilograma brašna.
Svakakvo vam preporučujem da isprobate ova peciva, meka, pjenasta sa obiljem maslaca, ma tko bi im odolio.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Tijesto:

25 g svježeg kvasca
250 ml toplog mlijeka
500 g brašna
150 g šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice mljevenog kardamoma
85 g omekšalog maslaca

Nadjev:

125 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog kardamoma

1 žumanjak za premazivanje peciva

Kvasac pomiješati sa mlijekom i malo šećera pa staviti na toplo mjesto da se zapjeni. Na radnu površinu prosijte brašno pa mu dodajte šećer, sol, kardamom i omekšali maslac. Dodajte i zapjenjenu smjesu mlijeka i kvasca pa umijesite glatko tijesto. Mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Dobiveno tijesto stavite u pobrašnjenu posudu, prekrite kuhinjskom krpom pa ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat ili dok mu se ne udvostruči volumen. Dok se tijesto diže pripemite nadjev. Pomiješajte omekšali maslac sa šećerom, cimetom i kardamom, najjednostavnije će vam biti vilicom.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte u pravokutnik približnih dimenzija 20 x 40 cm. Premažite ga priprimljenim nadjevom od ruba do ruba. Zarolajte po duljoj stranici. Roladu narežite na trapeze, ja sam ih dobila 8. Gornja stranica treba biti kratka, oblikom mora podsjećati skoro na trokut. Gornju stranicu pritisnite prstom prema dolje, tako da se približi donjem djelu. Ako vam ovaj dio nije baš najjasniji kod Nevene imate fotografije izrade korak po korak. namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje pa složite peciva u njega. Prekrite kuhinjskom krpom pa ih ponovno dižite jedan sat. Zagrijte pećnicu na 210 C. Dignuta peciva premažite lagano umućenim žumanjkom pa ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Poslužite toplo.

Broj komentara: 15:

  1. U zadnje vreme se uzdržavam od mešenja peciva i hleba, nije lako ali moram izdržati...ovo mi je zaista lepo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divne rolice!
    Dijelimo isto misljenje za Valentinovo, od svih srca koje vidjam ovih dana po trgovinama, ulici, na tv, hvata me muka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ti si majstorica za fina peciva, ove rolnice samo sto ne zamirisu sa slike.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh, cimet, kardamommmmm, obožavam ovakve stvari :) A vrijeme je kao stvoreno za uživanje u finim, toplim pecivima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Oooh! Divno, aromatično, slatko, pecivo... Obožavam.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sigurno su odlična, imam i kardamom, mogla bi probati...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj jako su fina a i pasati će ovog kišnog vikenda.

      Izbriši
  7. Lezam sherifi ja xhivi pulla

    OdgovoriIzbriši