četvrtak, 29. listopada 2015.

Integralni kruh



Jedva sam dočekala ovo pomicanje sata. Pretpostavljam da sam u manjini, barem sam tako zaključila u razgovoru sa svojim prijateljima.
Obožavam ovo vrijeme kada se mogu bez grižnje savjesti ušuškati sa šalicom čaja i knjigom. Vani je mrak pa nemam onu potrebu toliko svojstvenu dobu godine kada je na snazi ljetno računanje vremena i dulje traje dan da skoknem još samo ono nešto napraviti. 
Nije da sada nešto manje radim samo imam nekako manji osjećaj krivnje kada sjednem i opustim se uz knjigu.
Druga stvar zbog koje volim ovo vrijeme je to što više mijesim kruh. Ne znam kako vama ali nije mi baš neki gušt mijesiti kruh u 8 mjesecu kada je vani sto stupnjeva. Mada ima i to prednosti, onda se kruh brže diže...
No dobro ako ste u potrazi za receptom za dobar i jednostavna integralni kruh, ovaj ima moju svaku preporuku. 
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

520 g integralnog pšeničnog brašna
1 1/2  žličice soli
1 1/2 žlice sjemenki lana
1 1/2 žličice instant kvasca
295 ml mlake vode
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja

U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, sjemenke lana, kvasac. U drugu posudu stavite mlaku vodu, maslinovo ulje i med pa miješajte dok se med ne rastopi. Umiješajte u smjesu brašna pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se odvaja od rubova posude. Prekrite posudu čistom kuhinjskom krpom pa je ostavite na toplom mjestu, da se tijesto diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 2 sata.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto premijesite, oblikujte ga u štrucu pa ga stavite u pripremljeni kalup.
Ponovno prekrite kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu još jedan sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuti kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa pecite 45 minuta dok ne dobije lijepu koricu i prilikom kucanja po kruhu ne čujete šuplji zvuk.

4 komentara:

  1. Baš sam se pronašla u postu... Eh, a šta se lepo čita, imate li nešto za preporučiti za te trenutke ušuškavanja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svašta nešto se čita, trenutno nadoknađujem neke klasike koje bi svatko trebao pročitati pa je razmišlajam o svijetu bez knjiga nakon Farenheit 451.

      Izbriši
  2. I ja sam jedva dočekala pomeranje sata, celo leto nikako da se naspavam celo letnje računanje vremena. Ovako je za nijansu bolje. A da ne pominjem što mi je jesen omiljeno doba, pa uživam.
    Odlično izgleda ovaj hleb, kao sa slike!

    OdgovoriIzbriši