ponedjeljak, 17. studenoga 2014.

Punozrnati banana kruh



U zadnje vrijeme kruh od banane nam je najčešći izbor za doručak. Tako da u sljedećih par postova možete očekivati kolekciju isprobanih recepata koje možete poslužiti za doručak. Vrlo su izdašni, i dugo ostaju sočni. Ja ga obično napravim u nedjelju, ohladim i narežem na šnite pa ga stavim u hladnjak. Ujutro ga kratko zagrijem u mikrovalnoj pećnici i uz šalicu bijele kave ili čaja je super doručak. Odlično se i zamrzava, samo ga prije zamrzavanja narežite na šnite a između šnita stavite masni papir. Lakše će se odvajati šnite ukoliko ih odmrzavate jednu po jednu.
Ovaj recept je prvi koji sam isprobala i njime su započeli naši bananasti doručci.
U receptu se navodi da se banane nakon zagrijavanja u mikrovalnoj moraju ostaviti da se ocijede. Nemojte preskakati ovaj korak jer će u suprotnom kruh biti gmecav u sredini. Vidjeti ćete da će se iscijediti malo tekućine ali ja sam prvi puta kada sam ga radila preskočila ovaj korak i kruh je u sredini bio gmecav, skoro kao sirov nakon 90 minuta pečenja.
 
RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

250 g intergralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
5 vrlo zrelih banana
120 ml mlijeka
2 jaja
200 g meda
1 žličica arome vanilije
100 g oraha, tostiranih i grubo nasjeckanih

Za ukras:

2 žlice smeđeg šećera
1 vrlo zrela banana

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Stavite 5 banana u veću vatrostalnu posudu pa je prekrite rastezljivom folijom. Stavite je u mikrovalnu pećnicu na 4 minuta dok banane sasvim ne omekšaju i puste tekućinu. Banane stavite u sito i ostavite ih da se cijede 10 do 15 minuta.
Ocijeđene banane prebacite ponovno u zdjelu, ispasirajte ih i dodajte im mlijeko, jaja, med i aromu vanilije.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke; integralno brašno, prašak za pecivo, sol i orahe. Umiješajte smjesu suhih sastojaka u smjesu sa bananama. Dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Stavite smjesu u pripremljeni lim pa poravnajte površinu. Bananu namjenjenu za ukras narežite na šnitice pa je ukrasno složite uz rub kalupa na vrhu kolača. Posipajte sa smeđim šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.

4 komentara:

  1. Obožavam banana kruh!
    Nemam mikrovalnu, a nisam nigdje u receptu za banana kruh naletila na postupak zagrijavanja banana, mada vjerojatno ovisi i o količini banana koje idu po receptu (ovi moji recepti se obično rade s maksimalno dvije banane)

    OdgovoriIzbriši
  2. Da istina najčešće su dvije do tri. Možež ga zagrijati i u tosteru, ja upalim toster pa stavim kruh na vrh, pa se samo grije ne tostira se.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je odlična ideja za doručak ! Zanimljivo je kako ja volim banane, volim razne slatke kruščiće ,a nikako da to sve skupa ovako spojim, tvoj kruh mi odlično zvuči, baš pravi zalogaj uz šalicu kave.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma ja ga nisam nikada radila, sada sam na starteru pa ću nakon toga banana kruh...he, he

    OdgovoriIzbriši