četvrtak, 19. prosinca 2013.

Milanski keksi

Ovog tjedna radim poslijepodne i idem na posao oko jedanaest. I svakoga dana u čudu gledam tu masu izbezumljenih ljudi koji hodaju gradom i panično ulaze u trgovine i manijakalno kupuju ili traže neki poklon. Izgleda ne samo da smo odavno izgubili smisao Božića nego ga ni recesiji usprkos nećemo pronaći, nažalost.
Danas mi je smiješak na lice izmamio hodač na štulama koji odjeven u Djeda Božičnjaka na Cvjetnom dijeli podsjetnice sa mašnicom i svojim brojem telefona i mail adresom uz napomenu da traži posao. Baš je mi je bio simpa. Ako slučajno tražite uličnog umjetnika iz nekog razloga javite se šaljem vam njegov broj.
A sada keksi, ne znam zašto su mi u bilježnici navedeni pod imenom milanski keksi kada je ovaj tip prhkih keksića odavno poznat kao danski ali o.k.
Jako ih volim jer su otporni i stajanjem dobivaju onaj fini šmek. Kako je količina ovog recepta poprilično izdašna, najčešće tijesto podijelim na dva djela pa u jednu polovicu umijesim 100 g kokosa i izrežem ih drugačijim kalupom kako ne bi svi keksi bili jednaki.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

350 g maslaca
250 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
3 jaja
naribana korica 1 limuna
500 g brašna
2 praška za pecivo
100 g kokosa

Za posip:

voda
šećer

Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodaje maslac narezan na komadiće, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, jaja i naribanu limunovu koricu. Umijesite glatko tijesto, Dobiveno tijesto podijelite na dva djela pa u jednu polovicu tijesta umiješate i 100 g kokosa.
Pećnicu zagrijte na 180 C a limove za pečenje keksića obložite papirom za pečenje. tijesto za kokosom razvaljajte na debljinu od otprilike 5 mm pa ga izrezujte željenim oblicima. Gotove kekse složite na pripremljene limove i pecite ih u pećnici 10-12 minuta.
Drugi dio tijesta (onaj bez kokosa) također razvaljajte na debljinu od 5 mm. Kistom umočenim u vodu premažite tijesto pa ga posipajte kristal šećerom. Šećer dlanovima lagano utisnite u tijesto pa nožem izrežite keksiće željene veličine. Složite keksiće na lim pa ih pecite 10-12 minuta. Pečene i ohlađene keksiće slažite u kutiju koja se može hermetički zatvoriti. Potrajati će nekoliko tjedana ukoliko im možete odoljeti.

Broj komentara: 12:

  1. Što su ti fini ovi keksići! Skroz mi je neobičan način pravljenja, nekako obično prvo umutim maslac sa šećerom, pa dodam ostalo ili brašnu dodam tečne sastojke - istopljen maslac. I još ne držiš tijesto u frižideru ili tako nešto... Baš super! Sviđaju mi se sasvim! Idu na listu! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas su lepi i nezni, za grickanje uz soljicu finog vocnog caja i dobru knjigu u dugo zimsko popodne.:))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedino što je takvo popodne,nažalost, uvijek prekratko.

      Izbriši
  3. Bilježim jer vidim po receptu da su odlični. Dobar je znak puno putra, onda se zna da će polako otpuštati i dugo biti baš onakvi kakvi trebaju biti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoji utisci o praznicima su isti kao moji. Sve se pogubilo u trosenju i novcu, a smisao vise niko ni ne spominje... :(
    Divni keksici...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Strašno me to žalosti i dio moje obitelji je tako rastrošno orijentiran i baš me to zamara.
      Hvala za keksiće.

      Izbriši
  5. Divni mali izgledaju skroz fini i hrskavi, što kaže laka kuharica gdje ima maslaca znači da su i keksići jako dobri

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivni keksi, jako mi se svidjaju. Zapravo sam vidjela nesto slicno upravo iz Italije u limenim kutijama :)

    OdgovoriIzbriši