nedjelja, 15. prosinca 2013.

Cantucci


Sigurno ste čuli za cantucce. Dva puta pečene keksiće koji potječu iz talijanskog grada Prato. Ako ste čuli za njih sigurno ste ih i pokušali napraviti, pa je ovaj moj još jedan u nizu recepata koje ćete za njih pronaći.
Volim ih zato jer mogu dugo stajati i uvijek su tu kada mi zatreba nešto slatko. poprilično su tvrdi pa ih talijani prije konzumacije umaču u vin santo kako bi omekšali. Ja nažalost nemam vin santo pa ih ne mogu konzumirati kako tradicija nalaže ali sasvim su ukusni umočeni u čaj ali meni su još bolji kada ih "potunkam" u bijelu kavu.

RECEPT:
Recept za ispis 


125  g badema
250 g brašna
250 g šećera
1 vanilin šećer
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
2 jaja

Bademe stavite u lonac sa vrućom vodom i zakuhajte. Na situ ih polijte hladnom vodom, skinite kožicu i raširite ih na kuhinjskoj krpi. Ostavite najmanje 1 sat da se suše, a zatim ih velikim nožem grubo nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo. Dodajte sol, jaja i bademe te sve dobro umijesite. Pobrašnjenim rukama od tijesta oblikujte više valjak promjera oko 3 cm. Pećnicu zagrijte na 175 ºC. Lim obložite papirom za pečenje. Valjke položite na lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite otprilike 12 minuta da ostane svjetlo. Lim izvadite iz pećnice pa valjke ukoso narežite na šnitice debljine oko 1 cm. Ponovno ih složite na lim i sušite još 10 minuta. Izvadite i ostavite da se ohlade.
U hermetički zatvorenoj posudi se odlično skladište i ostaju hrskavi.

Broj komentara: 6:

  1. Ili ja ne vidim ili niste napisali kolicinu secera...

    OdgovoriIzbriši
  2. Preskočila sam,hvala. Idem odmah ispraviti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Imamo mi prošek, kao zamjenu za vin santo, iako ih ja najviše volim uz čaj ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Da, da, čula, ali nikada radila i ovo mi je odlična prilika da zapišem recept i ispečem ih. Umjesto vin santo namakati ću ih u Merlot ili dobar čaj ili crnu kavu. Fusion:))

    OdgovoriIzbriši