ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

Čestitka i FBI rukavice-Sweet and salty


Prvo bih željela svima zaželjeti "Sretan Božić!"
Želim vam da ga provedede u društvu u sebi dragih ljudi i točno onako kako ste si zamišljali da bi idealan Božić trebao izgledati.Ja upravo krećem na tradicionalnu većeru na Badnjak i ove godine imam osjećaj da će ovo biti moj idealni blagdani.
Ostavljam vas da uživate i ukoliko ste raspoloženi provjerte što sam ovoga puta istražila u okviru FBI rukavica.
FBI rukavice su svomjesečna igra namjenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog.
U tijeku je igra za studeni i prosinac a pod istragom je Irenin blog Sweet and salty.
Evo što sam ja odabrala;

DŽEM OD BUNDEVE



Još prošle godine sam dobila na probu džem od bundeva koji mi se jako dopao i željela sam probati napraviti nešto takvo. Ovaj Irenin recept mi je došao kao točka na i. Moram reći da mi je ovaj koji sam ja napravila bio barem pet puta bolji nego onaj kojeg sam dobila na poklon a boja mu je apsolutno prekrasna. U Irenin recept ide cijeđeni sok naranče, ali ja sam zaboravila kupiti naranču pa sam stavila sok mandarine. Isto tako sam stavila više cimeta i đumbira, otprilike 1 žlicu cimeta i 1 žličicu đumbira jer mi kada sam stavila prstohvat uopće nisu dolazili do izražaja. 

RECEPT:

1,2 kg očišćene bundeve( ja sam koristila turkinju)
2 jabuke
cca. 2 dl vode
600 g šećera
sok 1 limuna
sok 2 mandarine
1 žlica cimeta u prahu
1 žličica đumbira u prahu

Bundevu oguliti, očistiti od sjemenki i narezati je na kockice otprilike 1 cm x 1 cm. Jabuke oprati, odstraniti srž i narezati na kockice otprilike 1 cm x 1 cm. Sve staviti u lonac i doliti vode tek toliko da sprijeći da se bundeva i jabuka zalijepe za lonac i zagore ( meni je trebalo 2 dl). Staviti na umjerenu vatru i kuhati dok ne zakipi, pa smanjiti vatru i kuhati dok bundeva ne omekša. Omekšalu masu ispasirati štapnim miksero. Dodati šećer, sok od limuna i mandarine i začine pa miješati dok se šećer ne otopi. Vratiti na vatru pa kuhati još 30-ak minuta. Džem ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Ostaviti da se ohladi. 

Verzija za ispis

BROWNIE CHEESECAKE



Jako volim cheesecake-ove. Ali (jeste li primijetili da uvijek ima neki ali) ne volim to što ih je zbog podloge od keksiju jako teško odvojiti od kalupa. Sa ovim cheesecake-om nemate takvih problema tako da sa njim nema nikakvoga ali.

RECEPT:

Za okrugli kalup promjera 20 cm

Za brownie podlogu; 

70 g maslaca
70 g čokolade
100 g čokolade
100 g šećera
1 jaje
25 ml mlijeka
70 g šećera

Za cheesecake:

250 g ABC sira
70 g šeećera
2 jaja
180 g čvrstog jogurta
žličica ekstrakta vanilije

Zagrijati pećnicu na 180 C. Kalup za tortu promjera 20 Cm namastiti i pobrašniti. Na pari otpiti čokoladu i maslac. Maknuti sa vatre pa umiješati šećer, jaje i mlijeko i sve dobro izmiješati. Na kraju umiješati prosijano brašno. Smjesu izliti u pripremljeni kalup, zagladiti površinu pa staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 25 minuta. Pečeno tijesto izvaditi iz pećnice i ostaviti ga de se malo ohladi dok priprmate nadjev.
Temperaturu pećnice smanjiti na 160 C.
Izmiksati sir, šećer, jaja, jogurt i ekstrakt vanilije. Dobivenu smjesu izliti na pečeno tijeston pa sve vratiti u pećnicu  na još 35 minuta. Tortu dobro ohladiti prije posluživanja.

Verzija za ispis 



ČOKOLADNO-POMARANŽASTI KOLAČ



Ovaj kolač je dobio same pohvale: " Ovo je kao jaffa keks samo puno, puno bolje."  Ja sam smanjila količinu smjese na pola i pekla u šest malih kuglofića.

RECEPT:

Za tijesto:

135 g čokolade (sa većim udjelom kakaa)
75 g omekšalog maslaca
50 g šećera  
3 jaja
40 g brašna
25 g mljevenih badema

Za kremu:

1 dl vrhnja za šlag
100 g čokolade 
naribana kora jedne naranče

Pećnicu zagrijati na 180 C. Šest kalupića za kuglofe premazati otopljenim maslacem pa ih pobrašniti. Čokoladu otopiti na pari pa je ostaviti da se malo ohladi. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjaka i 25 g šećera istući u čvrsti snijeg pa ga staviti sa strane za kasnije. Mikserom pjenasto istući maslac i preostalih 25 g šećera. Umiješati rastopljenu čokoladu i jedan po jedan žumanjak. Na krju umiješati još i brašno i mljevene bademe. Oprezno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu žlicom rasporediti u pripremljene kalupiće. Kalupiće staviti u prethodno zagrijanu pećnicu pa ih peći 30-ak minuta. Izvaditi ih iz pećnice pa ih pustiti da se malo ohlade te ih istresti iz kalupa. 
za čokoladnu kremu u lončić staviti vrhnje za šlag i naribanu koricu naranče pa ih zagrijati dok smjesa ne zakipi. Čokoladu nasjeckati pa je umiješati u kipuće vrhnje. Dobro izmiješati dok se čokolada sasvim ne otopi. Ostaviti kremu da se malo ohladi pa je preliti po pečenim kuglofićima.

Verzija za ispis 



ČOKOLADNI KOLAČ SA KARAMEL PRELJEVOM



Ovo je prvi recept koji mi je zapeo za oko na Ireninom blogu ali da budem iskrenu bilo je to samo zbog čokoladnog preljeva kojeg obožavam. Ali ugodno me iznenadio i kolač sam, divna svilenkast asočna čokoladna krena i na kraju sam smazala kolač i bez puno karamel preljeva.

RECEPT:

ZA KORU:

200 g mljevenog keksa
70 g otopljenog maslaca

ZA KREMU:

60 g brašna
70 g kakaa
170 g šećera
prstohvat soli
140 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
200 g maslaca
3 jaja
130 g kiselog vrhnja

ZA KARAMEL PRELJEV:

2 žlice maslaca
60 g smeđeg šećera
2 dl vrhnja za šlag

Zagrijati pećnicu na 170 C. Pomiješati kekse i rastopljeni maslac a dobivenu smjesu utisnuti u kalup promjera 24 cm. Staviti u pećnicu i peći 8 minuta.
Za nadjev na pari otopiti čokoladu i maslac. U drugoj posudi pomiješati brašno prosijano sa kakaom, šećer i sol. U smjesu brašna umiješati jaja i kiselo vrhnje. Na kraju umiješati i čokoladu otopljenu sa maslacem. Dobivenu smjesu izliti na pečenu podlogu i sve zajedno vratiti u pećnicu na još 30 minuta.
 Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti ga da se ohladi 5 minuta pa onda odvojiti rub kalupa.
Za preljev od karamela: u prikladnoj posudi otopiti maslac, dodati šećer i miješati dok se sve ne otopi. Umiješati vrhnje za šlag pa kuhati na laganoj vatri dok ne dobijete gusti sirup.

 Verzija za ispis



Broj komentara: 8:

  1. Drago mi je da ovaj cheesecake nema "ali". Super mi mi je i ovaj kolač s čokoladom i narančom, nekako mi je promakao u mom istraživanju.

    Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve izgleda savršeno i baš mi je drago da si zadovoljna receptima.Hvala ti punoooo!!!!Presrećna sam!
    Srećni praznici i sve najbolje tebi i tvojima u Novoj godini!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmm, sve izgleda super. Sretnu novu godinu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Srećan Božić tebi i tvojoj porodici! DIvne si recepte odabrala i još lepše sve spremila.

    OdgovoriIzbriši