utorak, 30. ožujka 2010.

Ruska torta

Evo moje ulaznice za ovomjesečni krug igre Ajme, koliko nas je!.Osnivačica igre je Monsoon a naša ovomjesečna domačica je Ljilja sa bloga Chocolate dust a tema je kava. Odlučila sam se ovaj recept jer me jako podsjeća na djetinjstvo.Ovu je tortu moja mama radila u pravilu uvijek kada su "odrasli" imali neku feštu a nama nikada nije dala da ga jedemo jer ima u sebi puno kave i ruma.Jer kao ne bi mogli spavati od toliko kave a ni količina ruma nije baš za djecu.I onda smo mi poskrivečki krale kockice kolača.Uh, kako je bio onda fin.Jedino mi nije jasno zašto se zove torta jer ga je moja mama uvijek radila u kockastom obliku.Možda je to bila neka njena improvizacija, nisam je nikada pitala.Uglavnom kolač je relativno lako napraviti i izuzetno je zasitan.

SASTOJCI:

2 kutije piškota (najbolje one u rozoj kutijici Manner)
mlijeko,nekoliko žlica instant kave i malo ruma - za moćenje piškota

Krema:250 g maslaca
           200 g šećera u prahu
           280 g oraha (prethodno lagano tostiranih i mljevenih)
           2 žlice instant kave razmućene u 3 žlice mlake vode

 0,5 l slatkog vrhnja
 čokolada za ukras


Na dno četvrtastog kalupa posložiti piškote namoćene u smjesu mlijeka ,kave i ruma. Pjenasto izmješati maslac sa šećerom u prahu i otopljenom kavom.U pjenastu smjesu umiješati orahe.Polovicu kreme rasporediti po piškotama. Na kremu složiti još jedan red piškota te rasporediti ostatak kreme.Staviti u hladnjak da se malo ohladi a u međuvremenu slatko vrhnje istući u čvrsti šlag. Šlag rasporediti po kremi i po njemu naribati čokoladu.Ohladiti najbolje preko noći.Drugi dan rezati na kockice.Poslužiti uz kavu, naravno.



 Žao mi je ali samo jedna fotka i to ne baš dobra. Punjač mi je ostao u vikendici pa mi je baterija bila dovoljna samo za ovu jednu fotku.

Nema komentara:

Objavi komentar