srijeda, 10. ožujka 2010.

Prekmurska ili međimurska gibanica

I opet su nas slovenci preduhitrili. Slovenija je unutar EU-a zaštitila ime, recepturu i tradicionalni način pripreme prekmurske gibanice. Zaštitu je tražilo , i dobilo,  Društvo za zaštitu prekmurskih dobara. Inaće prekmurska gibanica je totalna energetska bomba i sastoji se, kako gdje, od 4 ili od 8 slojeva.Znaći slojevi vučenog tijesta između kojih se nalaze 4 različita nadjeva ; sir,jabuke,mak i orasi . Kod nas se zove međimurska gibanica po Međimurju a u Sloveniji prekmurska gibanica po Prekmurju koje je neslužbena pokrajina Slovenije. I potaknuta natpisima u novinama i općenito brujanjem o njoj od strane svih medija odlučila sam je napraviti. E sada ni to nije tako jednostavno jer svako ima nešto svoje ; na dno ide lisnato tijesto a ne vućeno, najgornji sloj se premaže samo rastopljenim maslacem a ne kiselim vrhnjem.A da ne pričam o rasporedu slojeva ili koji ide prvi jel sir, jel  jabuke...
Uglavnom slijedi recept pa odaberite hoćete li je raditi po ovom ili nekom drugom receptu.

60 dag kora za savijaće + 10 dag rastopljenog maslaca za premazivanje

Za nadjev od maka:
20 dag maka
2 dcl mlijeka
5 dag šećera
Zagrijati mlijeko i vruće mlijeko preliti preko maka koji smo prethodno izmješali sa šećerom.Izmješati iostaviti da se prohladi.

Za nadjev od sira:
50 dag svježeg kravljeg sira
10 dag šećera
3 jaja + 1 bjelanjak
sjemenke 1 mahune vanilije
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Sir izmiksati sa žumanjcima,šećerom i sjemenkama vanilije.Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka i pažljivo ga umiješati u smjesu sira.

Za nadjev od jabuka:
70 dag jabuka 
5 dag šećera 
malo cimeta 
sok 1 limuna
Jabuke naribati i pomješati sa šećerom, cimetom i limunovim sokom.

Za nadjev od oraha:
15 dag oraha 
5 dag šećera
Orahe lagano tostirat u pećnici na 150 C oko 10 minuta.Izmljeti ih i pomiješati sa šećerom.

Za premaz:
2 dcl kiselog vrhnja 
1 žumanjak


Sastavljanje:
U pleh 30 x 30 položiti list tijesta premazati ga lagano rastopljenim maslacem i tako staviti 4 lista.Na tijesto premazati polovicu nadjeva od sira.Staviti dvije kore tijesta između premazati maslacem i na tijesto polovicu nadjeva od maka. Ponovno staviti dvije kore premazane maslacem i na tijesto pola nadjeva od jabuka.Staviti dvije kore premazane maslacem i na tijesto rasporediti polovicu količine oraha.Ponoviti sve slojeve još jednom.Na vrh staviti 4 kore tijesta premazane maslacem i na vrh kolaća premazati kiselim prhnjem izmješanim sa žumanjkom.Peći na 180  C oko 50 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Kolać možda iziskuje malo više truda ali je prefin.


Nema komentara:

Objavi komentar