četvrtak, 23. veljače 2023.

Kuglof s jabukama

 

Svi znaju koliko jako volim kuglofe.
To je uobičajeno kolač za spora jesensko-zimska nedjeljna poslijepodneva.
Ja ga ipak najviše volim za doručak uz neki fini čaj.
Original recepta pronašla sam ovdje. 
 
RECEPT:
 
 
Za kuglof:
 
200 g šećera
345 g maslaca
3 jaja
120 ml jogurta
1 žlica ekstrakta vanilije
360 g brašna
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice soli
3 veće jabuke, oguljene i narezane na manje kockice
 
Za glazuru:
 
50 g muscovado šećera
15 g maslaca
1 žlica mlijeka
1 žlica ekstrakta vanilije
65 g šećera u prahu
 
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Mikserom pjenasto izradite maslac i šećer.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Dodajte ekstrakt vanilije i jogurt.
U drugoj posudi pomiješajte pa prosijte brašno, sodu bikarbonu i sol.
Umiješajte smjesu suhih sastojaka u smjesu maslaca i jaja.
Na kraju nježno umiješajte nasjeckane jabuke.
Dobivenu smjesu ulijte u pripremljni kalup za kuglof.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Pečeni kuglof prvo ohladite u kalupu 10-ak minuta pa ga istresite na tanjur za posluživanje.
Ohladite.
Za glazuri u prikladnoj posudi, na umjerenoj vatri  kuhajte muscovado, maslac i mlijeko uz stalno miješanje dok ne provrije.
Prelijte glazuru preko ohlađenog kuglofa.

Nema komentara:

Objavi komentar