četvrtak, 17. studenoga 2022.

Šećerne buhtlice

 

Ufuravamo se pomalo u zimske okuse.
Naranče i dizano tijesto.
Original recepta pronašla sam ovdje. 
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
60 ml mlake vode
120 ml mlijeka 
1 jaje
180 g brašna
100 g integralnog brašna
1 paketić instant kvasca
1 žličica soli
1 žlica šećera
225 g maslaca
 
Za nadjev:
 
60 g šećera
60 g smeđeg šećera
naribana korica 1 naranče
1 1/2 žličice mljevenog cimeta
1/8 žličice naribanog muškatnog oraščića
prstohvat soli
170 g prohlađenog smeđeg maslaca(beurre noisette)

Za tijesto u prikladnoj posudi pomiješajte vodu, maslac i šećer.
Dodajte instant kvasac, izmiješajte, pa stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira i zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna.
Dodajte sol, jaje, maslac narezan na manje komadiće i zapjenjeni kvasac.
Umijesite tijesto.
Umijesite tek toliko da se smjesa poveže ne mora biti glatko i jednolično.
Na pobrašnjenu radnu površinu istresite tijesto pa ga razvaljajte na dimenzije 30 x 30 cm.
Preklopite tijesto na trećine, kao što se preklapa poslovno pismo.
Preklopite tijesto još četiri puta, tako da sve ukupno preklopite tijesto pet puta.
Umotajte tijesto u rastezljivu foliju pa ga stavite u hladnjak na pola sata.
Za nadjev pomiješajte obje vrste šećera sa začinima i soli.
Kalup za muffine namastite smeđim maslacem pa svaki kalup obilno posipajte pripremljenom smjesom šećera.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte ohlađeno tijesto na dimenzije 30 x 30 cm.
Razvaljano tijesto premažite ostatkom smeđeg maslaca i posipajte smjesom šećera.
Urolajte poput rolade.
Roladu narežite na 12 jednakih komada.
Složite u pripremljeni kalup za muffine.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Pecite buhtlice u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
ostavite da se malo ohlade u kalupu cca. 10 minuta pa istresite iz kalupa.
Najbolji su dok su mlaki.

Nema komentara:

Objavi komentar