četvrtak, 24. studenoga 2022.

Savijača od tikve s makom

 

Malo sam sumnjala u ovu kombinaciju ali bez razloga.
Više je nego dobitna.
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
500 g brašna
300 ml mlake vode
1 žlica soli
1 žlica octa 
5 žlica ulja
 
Za nadjev:
 
1 kg naribane muškatne tikve
1/2 žličice soli
200 g mljevenog maka
200 g šećera
2 žlice začina za pitu od buče
 
maslac za vrh štrudle
 
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, ulje, ocat i vodu.
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Za nadjev naribajte muškatnu tikvu pa je posolite i promiješajte.
Ostavite da odstoji pola sata pa iscijedite višak tekućine.
Umiješajte mljeveni mak, šećer i začine.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba. 
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom. 
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm. 
E sada krenete razvlačiti tijesto.
Lagano zavučete ruke ispod tijesta i onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njim prekrijte.
Kada ste razvukli tijesto uz dulje stranice razmažite nadjev.
Sada tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce štrudla. 
Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Po vrhu štrudle rasporedite komadiće maslaca.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu.   
Poslužite toplo. 

Nema komentara:

Objavi komentar