ponedjeljak, 19. rujna 2022.

Potica s kikiriki maslacom

 

Već sam nekoliko puta na blogu objašnjavala svoj, pa malo, komplicirani odnos s kikiriki maslacem.
U ovoj potici smo se definitivno pomirili.
Ovi je pre pre super.
Svakako preporučujem da isprobate.
Original recepta možete pronaći ovdje. 
 
RECEPT: 
 
Za tijesto:  
 
250 ml toplog mlijeka
20 g svježeg kvasca
100 g otopljenog maslaca
30 ml ruma
100 g šećera
3 žumanjka
20 g kakaa
550 g brašna
prstohvat soli
 
Za nadjev:
 
180 g maslaca sobne temperature
100 g šećera u prahu
250 g kikiriki maslaca
1 jaje
150 g mascarpone sira
50 g gustina
50 g brašna
 
Za tijesto u toplo mlijeko dodajte žličicu šećera i žličicu brašna.
Dodajte i kvasac pa izmiješajte i stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno i kakao pa mu dodajte i sol.
U sredini napravite udubinu pa dodajte otopljeni maslac, rum, šećer, žumanjke i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Dobiveno tijesto vratite u lagano pobrašnjenu zdjelu i prekrite čistom krpom.
Dižite na toplom mjestu 1 sat.
Nakon sat vremena prvog dizanja premijesite tijesto pa da ponovno prekrite krpom i dižite ponovno sat vremena. 
Za nadjev pjenasto izraditi omekšali maslac sa šećerom u prahu.
Umiješati kikiriki maslac, jaje, mascarpone, gustin i brašno te miješati dok ne dobijte jednoličnu smjesu.
Kalup za kuglof namastiti i pobrašniti.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dignuto tijesto razvaljati u pravokutnik dimenzija 30 x 40 cm.
Razvaljano tijesto premazati nadjevom.
Zarolati tijesto poput rolade pa ga staviti u pripremljeni kalup.
Dizati na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignutu poticu nabosti štapićem za ražnjiće.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Pečenu poticu ostaviti da se ohladi u kalupu 10-ak minuta pa je izvaditi iz kalupa.

 

Nema komentara:

Objavi komentar