ponedjeljak, 7. veljače 2022.

Štrudla sa jabukama i orasima

 

Možda malo forsiram te štrudle, i znate za ovu kombinaciju.
Kada sam krenula u avanturu sa štrudlama imala sam manjak ideja i na repertoari dva klasika koje smo svi doma uvijek jeli, štrudlu od jabuke ili slanu štrudlu od sira plus u sezoni bučnica.
Tako da su štrudle bile malo dosadnjikave i tražila sam po internetu inspiraciju za neke nove kombinacije.
I tako sam naišla na ovu.
Original recepta sam pronašla ovdje. 
I da budem iskrena do kraja, koliko volim štrudle raditi toliko ih ne volim fotkati.
Nisu baš najfotogeničnija hrana na svijetu.
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
500 g brašna
1 žličica soli
5 žlica ulja
1 žlica alkoholnog octa
300 ml mlake vode
 
 
Za nadjev:
 
1 kg jabuka
350 g pekmeza od marelice
200 g tostiranih i mljevenih oraha
50 g smeđeg šećera
30 g griza
1 žličica cimeta
 
Za premaz:
 
maslac
šećer u prahu
 
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, ulje, ocat i vodu.
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Jabuke operite i naribajte pa ih pomiješajte sa šećerom i cimetom.
U drugoj posudi pomiješajte orahe i griz.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba i ostavite da odstoji dok pripremate nadjev.
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm. E sada krenete razvlačiti tijesto.
Lagano zavučete ruke ispod tijesta i onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njime prekrijem.
Kada ste razvukli tijesto uz dulje stranice razmažite pekmez od marelice.
Po pekmezu posipajte mješavinu oraha i griza.
Na vrh rasporedite i pripremljene jabuke.
Sada tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce štrudla. 
Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Na vrh gotove štrudle složite male komadiće hladnog maslaca pa posipajte šećerom u prahu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu.  
Poslužite toplo.
Prije posluživanja po želji još posipajte šećerom u prahu. 

Nema komentara:

Objavi komentar