četvrtak, 4. lipnja 2020.

Kruh sa mlaćenicom


I prije ove epizode s Covidom sam često mijesila kruh.
S vremena na vrijeme sam ga i kupovala, točnije otprilike jednom tjedno sam mijesila a jednom sam kupila negdje kruh.
E uslijed karantene to kupovanje sam izbacila. 
Vrtjela sam tri, četiri recepta za kruh koji su mi se pokazali provjerenim a uz ovaj sam sebi prilagodila još dva recepta za koje recept donosim uskoro.
Tako da sada jednom tjedno mijesim neki novi kruh koji još nisam isprobala i onda se njime igram tijekom vikenda kada imam više vremena a u tjednu umijesim neki već provjereni kruh za koji znam da je jednostavan i brzo gotov i mogu ga umijesiti i ispeći uz ostale kućanske zadatke. 
Znate ono: dok se kvasac zapjeni popijem kavu, pa zamijesim pa dok se kruh prvi puta diže usisam pa onda premjesim i drugo dizanje a za to vrijeme se rubljem pozabavim. Dignuti kruh šuknem u pećnicu pa dok se otuširam kruh je skoro pa gotov.
I onda samo treba pričekati da se mrvicu ohladi pa da si u 9 navečer na topli hrskavi skrajac namažem onako na debelo maslaca koji se od topline kruha topi.
Ma najbolja stvar na svijetu.

RECEPT:

40 g svježeg kvasca
1 žlica soli
1 žličica šećera
380 ml mlaćenice
200 g pirovog brašna
300 g crnog brašna

U mlaćenicu dodajte šećer i kvasac pa izmiješajte.
Držite na toplom mjestu dok se kvasac ne zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna pa ih pomiješajte sa soli.
Ulite zapjenjeni kvasac i umijesite glatko i elastično tijesto.
Lagano pobrašnite zdjelu pa u nju stavite dobiveno tijesto.
Stavite na toplo mjesto da se tijesto digne tako da mu se udvostruči volumen, otprilike sat, sat i pola.
Dignuto tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa ga oblikujte po želji.
Ponovno ga dižite na toplom mjestu dok mu se ne udvostruči volumen.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar