četvrtak, 15. studenoga 2018.

Croissants

Croissants su jedan od onih recepata koji se pripremaju vikendom.
Traže od vas vrijeme.
Ali vjerujte mi kada zagrizete prvi griz i ta divna korica vam se namrvi prvo po majci a onda i po podu svaka uložena sekunda je isplatila.
Na području Zagreba najavljuju,konačno; zahlađenje za vikend pa vam svakako Preporučam da si ovim croissantsima dodatno zagrijete kuhinju.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Za predtijesto:

100 g brašna
100 g vode
5 g instant kvasca

Za tijesto:

200 g brašna
40 g šećera
15 g maslaca
45 g vode
30 g jaja
7 g soli

150 g maslaca

1 jaje za premazivanje 

Za predtijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu primiješajte kvasac. Ulite i mlaku vodu pa sve dobro izmješajte. Smjesa bi trebala imati koezistenciju  nešto  gušćeg tijesta za palačinke.
Prekrite kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 30 minuta dok se na površini ne pojave mjehurići koji pokazuju da je kvasac aktivan i da se tijesto diže.
U prikladnu posudu prosijte brašno za tijesto pa dodajte šećer, 15 g omekšalog maslaca, jaja, sol i predtijesto.
Na kraju dodajte i vodu pa umijesite glatko i jednolično tijesto. 
Gotovo tijesto umotajte u rastezljivu foliju pa ga stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana izvadite maslac iz hladnjaka pa ga razvaljajte u pravokutnik dimenzija 20 x 20 cm na lagano pobrašnjenoj radnoj površine. Preklopite maslac pa ga ponovno lagano pobrašnite i ponovno razvaljajte na dimenzije 20 x 20 cm. Ponovite postupak još jednom.
Ovo preklapanje maslaca radimo kako bi maslac omekšao i kako prilikom valjanja unutar tijesta ne bi pucao nago da se jednoliko rasporedi između tijesta kako bi se tijesto jednolično listalo.
Izvadite tijesto pa ga razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u kvadrat dimenzija 30 x 30 cm. Na sredinu položite razvaljani maslac ali ga zakrenite tako da kada preklopite krajeve tijesta nalikuje kuverti. Fotke detaljne izrade tijesta.
Razvaljajte tijesto na pravokutnik dimenzija 20 x 40 cm. Desnu trećinu tijesta preklopite na sredinu pa je onda preklopite i lijevom stranom tijesta. Ovako preklopljeno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta. 
Ponovite ovakvo preklapanje još dva puta, tako da ukupno tri puta preklopite tijesto. 
Omotajte tijesto rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na još 1 sat.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od otprilike pola centimetra.
Dva lima obložite papirom za pečenje.
Razvaljano tijesto izrežite u trokute i urolajte u croissantse.
Oblikovane croissantse složite na pripremljene limove pa ih prekrite čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu dok im se ne udvostruči volumen, 2-3 sata.
Zagrijete pećnicu na 200 C.
Razmutite jaje pa njime premažite dignute croissante. 
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.

2 komentara:

  1. Obožavam i da ih pravim a tek da znaš koliko volim da ih jedem, ali ja ih volim jedino kad su topli...odlično izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i meni se teško odlučiti jel ih više volim raditi ili jesti. Hvala!

      Izbriši