ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

Čokoladni clafoutis sa jagodama


Clafoutis je sada već udomaćen u mojoj kuhinji u ovo proljetno ljetno doba godine.
Istina najčešće je to onaj sa trešnjama.
Ovoga puta nešto malo drugačiji, čokoladni sa jagodama.
Ali zato u istim posudicama :)
Inspiracija za recept iz jednog starog broja Dobre hrane.

RECEPT:
Recept za ispis

100 g tamne čokolade
90 g maslaca
130 g brašna
100 g blanširanih mljevenih badema
1/2 žličice praška za pecivo
115 g šećera
prstohvat soli
2 jaja
3 žumanjka
180 ml mlijeka
100 g nasjeckane bijele čokolade

Za posluživanje:

grčki jogurt
jagode
vanilin šećer
acceto balsamico

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Čokoladu otopite na paru a na kraju umiješajte komadiće maslaca. Prohladite.
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa prosijte smjesu.
Mikserom izradite jaja, žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu.
U smjesu jaja umiješajte sol, mljevene bademe i prosijanu smjesu brašna sa praškom za pecivo.
Umiješajte i otopljenu čokoladu.
Namastite i pobrašnite kalup promjera 20 cm ili nekoliko manjih, ukoliko želite slastice koje ćete moći pojedinačno posluživati.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Pečena slastica mora biti mekana sa mekanom sredinom i čvršćim rubovima.
Jagode operite, očistite i narežite na manje komadiće. Umiješajte vanilin šećer i malo acceta. Dobro izmješajte pa odložite u hladnjak dok se šećer ne otopi i jagode ne puste sok.
Poslužite mlaki clafoutis sa žlicom grčkog jogurta ii žlicom preljeva od jagoda.

Broj komentara: 7:

  1. Kad krenu jagode, pa onda trešnje i višnje... radosti i kolačima nema kraja! :D Nisam nikad pravila clafoutis, a ovaj, osobito što je s čokoladom, ću isprobati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja baš volim clafoutise, jednostavni su i brzo su gotovi pa mi je to super za dane kada imam malo vremena.

      Izbriši
  2. Da nisam na dijeti, odmah bih to radila! Clafoutis mi se jako sviđa kao forma deserta, ja sam radila s trešnjama. Jednostavno i lako, odlično za klince.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma tko je vidio biti na dijet u ovo doba godine. Sad se rade najbolji kolači.

      Izbriši
  3. Mnogo volim tu vrstu poslastice,nekad i malo sladoleda od vanile sa Clafoutis mi je odlična kombinacija

    OdgovoriIzbriši