utorak, 27. siječnja 2015.

Daring bakers-Esterhazy torta


Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Jelena sa bloga A kingdom for a cake. 
Ovomjesečni izazov je bilo napraviti Esterhazy torta, koja mi jedna od omiljenijih slastica. Mislila sam da imam savršeni recept za Esterhazy tortu sve dok u sklopu jednih od FBI rukavica nismo istraživali blog Foodforthought i tamo je bio recept za ovu tortu malo drugačiji od moga pa sam ga odlučila isprobati. Od toga dana moj stari recept za ovu tortu je pao u zaborav i pripremam ga samo po ovom receptu.
Kada je objavljena ovomjesećna tema DB, nisam uopće bila sigurna hoću li sudjelovati ali sam ipak odlučila da hoću jer već neko vrijeme nisam radila ovu tortu a kao što sam već spomenula ranije to mi je jedna od najomiljenih torta. Malo je zahtjevnija za izradu i stvarno je pobjednica u količini posuda koje zaprljate tijekom izrade a koje poslije treba i oprati ali koje čim kušate prvi griz torte shvatite da se sav taj trud i više nego isplatio, tako je dobra.
 
RECEPT:
Recept za ispis

 KORE:

12 bjelanjaka
250 g šećera
2 vanilin šećera
250 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
80 g brašna

KREMA:

12 žumanjaka
250 g šećera
srž mahune vanilije
250 g maslaca
150 g tostiranih i mljevenih lješnjaka

PREMAZ:

3 žlice marmelade od marelice
1 žličica vode

BIJELA GLAZURA:

400 g šećera u prahu
2 žlice ulja
3-4 žlice limunovog soka
4 žlice vruće vode

UKRAS:

50 g čokolade
žličica ulja
100 g tostiranih i krupno sjeckanih lješnjaka

Za kore: mikserom izmiješati bjelanjke pa kada se napravi snijeg postepeno dodajte šećer i vanilin šećer pa nastavite sa miksanjem dok ne dobijete čvrst snijeg.Snijegu dodati u 2-3 navrata 250 g mljevenog lješnjaka i brašno pa miješajte mikserom na najmanjoj brzini. Na papiru za pečenje u kalupu za tortu sa pomičnim dnom ili individualnim kalupima koje ste obložili papirom za pečenje ispeći 5 kora. Kore se peku na temperaturi od 160 C 13-14 minuta, točnije dok se prst više ne lijepi za koru. Nožem napraviti odokativnu podjelu smjese na 5 dijelova. Svaki puta kada napravite jednu koru, ostatak smijese stavite u hladnjak . Nemojte vruće kore odmah odvajati od papira, nego pričekajte da se ohlade.
Za kremu: mikserom kratko izmiksati žumanjke sa šećerom i srži mahune vanilije, otprilike 30 sekundi samo da se malo zapjeni.. Kuhati na pari 14- 15 minuta. U početku ne morate često miješati ali prema kraju kuhanja potrebno je miješati cijelo vrijeme. Kremu sasvim ohladiti pa je onda malo izmiksati mikserom. Maslac sobne temperature pjenasto izmiješati pa ga pomiješati sa ohlađenom smjesom jaja. Na kraju umiješati mljevene lješnjake.
Premaz: odvojiti 2 žlice kreme za premaz ruba torte. Odvojiti najljepšu koru za onu koju ćete staviti na vrh torte. Nadjev podijeliti na 4 dijela, pa mazati između kora. Na vrh torte, znači na 5 koru staviti papir za pečenje a na njega nešto teško ( 2 mlijeka od litre) da se torta optereti i izravna. tortu staviti u hladnjak na pola sata. Nakon toga tortu omazati po rubovima sa one dvije žlice kreme koje smo odvojili na početku. Vrh torte premazati tankim slojem vrele marmelade koju ste pomiješali sa žlicom vode i zagrijali na vatri. Iz marmelade izvadite sve krupnije komadiće voća ili kore ili ga jednostavno zagrijanog protisnite kroz sito. Tortu staviti u hladnjak da pola sata da se marmelada stegne. Ukoliko ostavite tortu duže u hladnjaku morati ćete brže raditi sa bijelom glazurom jer se od hladnoće brze hladi i stišće.
Za bijelu glazuru: prije nego počnete raditi bijelu glazuru otopite čokoladu. Čokoladni ukrasi nanose se na tek stavljenu meku bijelu glazuru, kako bi lakše radili čokoladne šare. Pripremite i štapić za ražnjiće kojim ćete raditi šare. Šećer u prahu prosijte kako bi odstranili eventualne grudice. Ručno izmiješati šećer u prahu sa 2 žlice ulja, pa dodati malo limunovog soka i kap po kap vruće vode dok ne dobijete gustu glazuru.Glazuru izlijte na tortu pa je poravnajte vrelim i mokrim širokom nožem. Imajte u pripremi mljeveni lješnjak, jer ukoliko vam glazura bude malo rjeđa, pa počne curiti sa strane torte, to možete spriječiti brzim ljepljenjem lješnjaka uokolo torte, ali tek nakon šaranja čokoladom.
Ukras: otopite čokoladu sa uljem na pari ili na slaboj vatri, pa je izlite u dresir vrećicu sa srednje debelim otvorom. Po torti šarati koncentrične krugove, počevši od sredine. Zatim štapićem za ražnjić ili nožem vući linije po kutom od 45 stupnjeva jednu dole, jednu gore. Lješnjake oko torte zalijepiti rukama.Ohladiti.

Broj komentara: 7:

  1. Na moje veliko zadovoljstvo ucestvovala si i napravila si nasu omiljenu tortu:) Divno izgleda !!

    OdgovoriIzbriši
  2. Na moje veliko zadovoljstvo ucestvovala si i napravila si nasu omiljenu tortu:) Divno izgleda !!

    OdgovoriIzbriši
  3. bogato i ukusno izgleda... kod mene ova torta još čeka na red jer moji nisu veliki ljubitelji pečenih lješnika :(

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična torta koju si odlično napravila, znam da bi i meni vrlo brzo postala omiljena ali još uvijek čeka na red da je napravim, nadam se da uskoro hoću, ova tvoja je jako lijepa !

    OdgovoriIzbriši