četvrtak, 20. studenoga 2014.

Banana kruh sa lješnjakovim maslacem


Malo nespretno zvuči ali ustvari pričam o banana kruhu sa beurre noisette. Zvuči kao nešto što je teško napraviti ali ustvari je vrlo jednostavno. Maslac se na laganoj vatri otopi i potom polako zapjeni. Tijekom zagrijavanja iz maslaca ispari voda, a sam maslac dobije krasnu zlatnosmeđu boju. Ta boja je znak da je maslac gotov ali još važniji je miris. Osjetiti ćete lijepi orašasti miris koji najviše podsjeća na lješnjake pa mu otuda i ime. Kod nas je vrlo rijetko koristi ali ja ga baš volim. Kada radim nešto tipa ovog kolača uvijek napravim malo više maslaca nego što je potrebno za sam recept pa ga mažem na tostirani kruh .
Originalni recept za ovaj kruh možete pronaći ovdje.



RECEPT:
Recept za ispis


130 g maslaca
135 g smeđeg šećera
3 vrlo zrele banane izgnječenje vilicom
2 jaja
120 g integralnog brašna
60 g brašna
50 g mljevenih badema
1/2 žličice soli
1 žličica mljevenog cimeta
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
85 ml vruće vode

Stavite maslac u mali lonac na sasvim laganu vatru. Maslac će se ubrzo početi pjeniti i sada ga trebate početi miješati. Kada vidite da maslac počinje dobivati smečkastu boju i ljiepi orašasti miris, skinite ga sa vatre i ostavite ga da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 180 C. 
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, integralno brašno, brašno, mljevene badema, sol, cimet, sodu bikarbonu i muškatni oraščić.
Mikserom izradite ohlađeni smeđi maslac sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte i izgnječene banane. Zatim u dva do tri navrata dodajte i pomiješane suhe sastojke pa na kraju umiješajte i vodu. Dobro promješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Voljela bih probati i ovu verziju banana kruha

    OdgovoriIzbriši
  2. Viđala sam recepte sa tim maslacem ali još ga nisam probala napraviti. Mada, sudeći po opisu, predivan je!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lješnjakov maslac jako zanimljivo zvuči, isprobavam sigurno, a ovo je još jedna odlična verzija banana kruha !

    OdgovoriIzbriši