četvrtak, 31. srpnja 2014.

Ledeni vjetar

Mislim da sam ledeni vjetar radila barem 30 puta od trenutka kada sam pokrenula blog. Ali nikako da je slikam i objavim post o njemu na blogu. Nije da nisam imala fotić sa sobom, nego ga najčešće radim za neka veća obiteljska okupljanja na kojima je generalno gužvovito i glasno i nekako jednostavno nisam u prilici okinuti tu fotku.
Znam da su najuobičajni sastojak ledenog vjetra banane ali meni one jednostavno nikada nisu baš pasale u njemu. Tako da ledeni vjetar u mojoj izvedbi najčešće sadrži jagode ili maline. I ovoga puta je narudžba bila za ledeni vjetar sa jagodama ali ih na placu nije bilo ni za lijeka. Trudnica koja je naručila kolač nije baš bila oduševljena verzijom sa malinama tako da mi prijetnja jačmencom još uvijek visi nad glavom.
Pored trudnice koja je bila divan model u pozadini čuči i jedan mali Jakov kojem se jako veselimo i čekamo da se pridruži našoj obitelji za koji dan. 
Niste valjda mislili da se gospođa na slici baš tako jako napapala, ne ?

RECEPT:
Recept za ispis


Za kore:

9 bjelanjaka
300 g šećera
1 žlica octa ili limunovog soka


Za kremu:

9 žumanjaka
100 g šećera
srž mahune vanilije
500 ml mlijeka
8 žlica oštrog brašna
125 g maslaca

Za nadjev i ukras:

500 ml vrhnja za šlag
500 g malina ili jagoda
listići metvice

Lim za pečenje dimenzija 35 x 40 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 150 C.
Bjelanjke sa prstohvatom soli izmiksajte u skoro pa čvrsti snijeg. Pri kraju smanjite brzinu miksera pa postepeno dodajte šećer. Miksajte dok se šećer ne otopi i ne dobijete vrlo čvrsti snijeg. Rukom umiješajte i ocat. Rasporedite smjesu u pripremljeni lim. Zagladite površinu pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 1 sat. Nakon sat vremena ugasite pećnicu a koru ostavite u zatvorenoj pećnici dok se sasvim ne ohladi. Najbolje preko noći.
Za kremu izmiješajte žumanjke sa brašnom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka i šećer pomiješate u prikladnom loncu dok ne provrije. Kipuće mlijeko maknite sa vatre pa ga ostavite minutu da se malo ohladi. U tankom mlazu, uz stalno miješanje, ulite smjesu žumanjaka u smjesu mlijeka. Vratite na umjerenu vatru pa kuhajte, uz stalno miješanje, dok se krema ne zgusne. Ohladite.
Koru uzdužno izrežite na tri trake jednake širine.
Pjenasto izmiksajte maslac pa ga primiješajte u ohlađenu kremu.
Operite i osušite maline.
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag.
Na tanjur za posluživanje stavite jednu koru, premažite je polovinom kreme, po njoj složite maline a na njih stavite trećinu šlaga. Stavite drugu koru, ostatak kreme, maline pa trećinu šlaga. Poklopite posljednjom korom pa preostalim šlagom premažite vrh i stranice torte. Ohladite.
Prije posluživanja tortu ukrasite ostatkom malina i listićima metvice.

Broj komentara: 7:

  1. Vrlo lep receptic, obozavam tortice sa beze koricama.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. o da, obožavam! divno izgleda ovaj tvoj s malinama :)
    isto pravim razne varijacije na temu, prilagođavam sezoni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim ledeni vjetar i bez obzira što je uobičajen sa bananama meni obično odgovara neko više svježe voće u njemu. Maline su mi super izbor, jako dobro i lijepo mi izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam mislila da je gospodja puno jela, vec da si ti ta gospodja trudnica. :)
    Obozavam ovu tortu. Ja nikada ne stavljam banane već baš kao i ti jagode ili maline...

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja sam milsila da si to ti, krasna fotkica, a o ostalom, o ukusima se ne raspravlja, svi imamo različite...

    OdgovoriIzbriši