petak, 27. lipnja 2014.

Daring bakers-Rolice sa pečenim bananama i cimetom



Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Shelly sa bloga C mom cook. 
Ovomjesečni izazov bili su cinnamon buns. Ja inače nisam baš sklona stranim nazivima recepata pa zato ova moja umotvorina.
Ove rolice punjene karameliziranim pečenim bananama su stvarno izvrsne i bile su super doručak uz šalicu bijele kave.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

240 ml mlijeka
70 g šećera
75 g maslaca
9 g suhog kvasca
500 g brašna
1/2 žličice soli
2 jaja
30 ml ulja

Za nadjev od banana:

3 banane
25 g smeđeg šećera
20 g maslaca

Za nadjev:

100 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta

Za preljev:

125 g šećera u prahu
2-3 žlice javorovog sirupa

U manjem loncu izmiješajte mlijeko, šećer i maslac. Kuhajte na sasvim laganoj dok se maslac otopi. Ostavite da se malo ohladi pa umiješajte kvasac. Stavite sa strane dok se kvasac ne aktivira i zapijeni.
U veću posudu prosijte brašno i sol. Dodajte jaja, ulje i zapjenjeni kvasac. Miješajte drvenom kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od rubova posude. Pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dobivene tijesto. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, otprilike 10-ak minuta. Posudu u kojoj ste umijesili tijesto lagano nauljite. Gotovo tijesto stavite u nauljenu posudu, prekrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči obujam, otprilike 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 200 C. Banane narežite na manje komadiće pa ih rasporedite po vatrostalnoj posudi. Posipajte smeđim šećerom. Maslac narežite na manje komadiće pa ga rasporedite po bananama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta povremeno miješajući banane. Pečene banane malo ohladite pa ih vilicom zgnječite u pire. Pire od banana izmiješajte sa 100 g smeđeg šećera i cimetom.
Namastite i pobrašnite lim za pečenje.
Pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto. Premijesite ga pa ga razvaljate u pravokutnik. Premažite pripremljenim nadjevom i zarolajte poput rolade. Narežite na 12 šnita pa ih posložite u pripremljeni lim. Stavite na toplo mjesto da se dižu još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Pecite rolice u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Dok se one peku pripremite nadjev. U posudu prosijte šećer u prahu pa mu miješajući dodajte žlicu po žlicu javorovog sirupa dok ne dobijete gustu smjesu. 
Pečene rolice pošpricajte pripremljenim nadjevom. Poslužite tople.

Broj komentara: 7:

  1. Predivno izgledaju. Smedji secer, banane, cimet sve zvuci odlicno. Loncic je presladak :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala! I meni je baš taj najdraži.

    OdgovoriIzbriši
  3. Taj mi je recept bio zanimljiv, ali sam se na kraju odlučila za borovnice. S obzirom na tvoje zadovoljstvo, doći će i ovaj recept na red

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne mogu da se nadivim od kad sam se vratila sa odmora,kakve su se sve ideje rodile sa ovim izazovom. Divna kombinacija, mora da su bile jako ukusne:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super izgledaju i odlično zvuči punjenje sa pečenim bananama, vjerujem da ste uživali u ovakvom doručku !

    OdgovoriIzbriši