utorak, 1. travnja 2014.

KuVarijacije-Semla


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U ožujku smo pripremali semla.
Semla je specifična vrsta deserta, karakteristična za većinu nordijskih zemalja. Rade se tako što se slatke pogačice od dizanog tijesta začinjenog kardamomom, nadjevaju kremom od badema i tučenim slatkim vrhnjem. Običaj je da se semla jede na pokladni utorak, dan prije početka korizmenog posta.
Dakle kod mene doma nije baš zavladalo neko oduševljenje kada sam objasnila što pripremam. Komentar je bio " Znači u stvari radiš punjeni kruh?!".
Bez obzira na početni otpor semla se pojela ali kao da im je zapinjala u grlu.
Što se mene tiče ja sam pronašla savršeni recept za putar štangice, jer ovako dobro tijesto još nisam probala.
A semla su i izrazito fotogenične, ne mislite?

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

75 g maslaca
300 ml mlijeka
25 g svježeg kvasca
1 jaje
70 g šećera
1/2 žličice soli
540-600 g brašna
1 žličica mljevenog kardamoma

Za nadjev:

200 g sitno mljevenih badema
120 g šećera u prahu
žličica do dvije vode
kapljica arome gorkih badema
mrvice iz pogačica
120 ml vrućeg mlijeka

Za ukras:

400 ml vrhnja za šlag

Za posip:

šećer u prahu

U prikladnoj posudi, na laganoj vatri otopite maslac. Za to vrijeme u drugu zdjelicu namrvite svježi kvasac. Kada se maslac u potpunosti otopi, dodajte mlijeko i pomiješajte. Kada smjesa bude mlaka, maknite je sa vatre i mali dio dodajte kvascu. Pomiješajte dok se ne rastopi.
Na radnu površinu prosijte 540 g brašna, dodajte sol i mljeveni kardamom, a zatim i šećer. Izmiješajte ovlaš prstima sastojke pa napravite rupu u sredini. U rupu stavite jaje, kvasac i ostatak smjese maslaca i mlijeka.
Počnite mijesiti, premda će tijesto u ovoj fazi biti ljepljivo. Mijesite i dodajte pomalo onoliko brašna koliko je neophodno da se tijesto prestane lijepiti za ruke, ali da i dalje bude ljepljivo i da se pomalo prima za radnu površinu gdje nije pobrašnjena. Tijesto stavite u lagano nauljenu posudu, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo da se diže 30 minuta.
Nakon dizanja tijesto kratko premijesite i podijelite na kuglice jednake veličine. Ja sam dobila 18 komada. Posložite ih na dva lima obložena papirom za pečenje sa dovoljno razmaka između svake kuglice. Ponovno ih prekrijte kuhinjskom krpom i stavite ih na toplo mjesto da se dižu 40 minuta. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 200 C. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Nakon 10-ak minuta pečenja okrenite pleh kako bi dobile ravnomjernu boju. Ohladite.
Ohlađenim pogačicama trokutasto izrežite vrh i izdubite im sredinu. 
Sredinu namrvite u zdjelu. Mljevene bademe pomiješajte sa šećerom u prahu i dodajte nekoliko kapljica vode kako bi dobili ljepljivu smjesu. Dodajte i aromu gorkog badema. Ovoj smjesi dodajte mrvice koje ste prethodno namrvili. Dodajte i vrelo mlijeko pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatki nadjev. Dobivenom smjesom napunite izdubljene pogačice. 
Vrhnje za šlag istucite mikserom u čvrsti šlag pa ga, pomoću slastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom, ukrasno naštrcajte na punjene pogačice.
Vratite trokutasti poklopac i nježno ga utisnite u šlag. Posipajte sa šećerom u prahu.


Broj komentara: 12:

  1. Petra, hvala ti što si isprobala semle iako si naišla na početno neodobravanje! :D Odlično su ispale i drago mi je što ti se tako dopada tijesto za pogačice. Samo da te upozorim, po meni se ono već sledećeg dana isuši i zato sam toliko govorila o tome da se jedu prvog dana, ali vidim da su utisci nekih drugih blogera da su bolje kasne. U svakom slučaju, samo da te upozorim da znaš! :)
    Semle su baš neobične za naše podneblje i stvarno nismo navikli da jedemo tako filovano da kažem hljebno tijesto i znam da je mnogim ljudima neobično. Ja ih obožavam, ali o ukusima se ne raspravlja! :D
    Veliko ti hvala, baš sam zadovoljna ovim krugom kuVarijacija i time kako su vam semle svima ispale! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja sam uporna kao mazga pa tjeram nove stvari. Kako će znati jel im se sviđa ako ne probaju?

      Izbriši
  2. Vidim da si malo razmazila svoje ukućane :)...Ja se zbilja ne bi bunila da ih meni ponudiš!

    OdgovoriIzbriši
  3. Čim se radi o kardamomu, ja sam za! Semle mi se čine super, jedino ne volim šlag, pa, ako ću ih raditi, njega ću izbaciti. Jako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam probala, ne zato što mi se ne sviđa nego ih nema tko jesti..uglavnom mi djeluju jako lijepo...i da...fotogenične su svakako

    OdgovoriIzbriši
  5. stvarno su mi zanimljive ove pogačice, i tebi su krasno ispale!

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas su ti divno ispale, ne bih se uopste bunila da mi neko servira ujutru uz kaficu... i svidjaju mi se narocito trouglasti "sesirici".:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Šeširići su super,odlična fora tako da malo drugačije izgledaju.

      Izbriši
  7. krasan kolačić, i sviđaju mi se nove fotke

    OdgovoriIzbriši