nedjelja, 17. veljače 2013.

Trokutići sa lješnjacima


Ovaj recept je već godinama u naškoj obitelji i skoro da je nešto što se oduvijek radilo. Sjećate se onih vremena prije interneta i recepata u svakim novinama kada ste imali samo jednu kuharicu koja se skoro pobožno listala. To je kolač iz tog razdoblja iz kuharice Dr. Oetkera. Jako volim ove kolačiće, nekako me podsjećaju na zimske večeri kada nisam imala ni briga a ni previše obaveza.  Postupkom izrade podsjećaju na londonere ali nekako su mi ovi trokutići sa lješnjacima malo draži.

RECEPT:

Za tijesto:

300 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
100 g margarina

Za premaz:

200 g marmelade od marelice

Za nadjev:

150 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
3 žlice mlijeka
300 g tostiranih i mljevenih lješnjaka

Za ukras:

100 g čokolade

Za tijesto na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaja i margarin narezan na manje komadiće. Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Lim dimenzija 30 x 30 cm namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte na dimenzije lima pa lim obložite tijestom. Lagano na nabockajte vilicom pa na pripremljeno tijesto namažite marmeladu od marelice.
Pećnicu ugrijte na 180 C.
Na umjerenoj vatri otopite maslac sa šećerom, vanilin šećerom i mlijekom. Maknite sa vatre pa umiješajte tostirane, mljevene lješnjake. Dobivenu smjesu rasporedite po pripremljenom tijestu. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 minuta. Ohladite. Čokoladu otopite na pari pa je pošpricajte po ohlađenom kolaču.Prije posluživanja kolač narežite na trokutiće.  

 Verzija za ispis

Broj komentara: 10:

  1. Mislim da i moja mama ima taj Dr Oetker kuvar. Divni trouglići, baš, baš divni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, ja moram mami uzeti tiu kuharicu i kopirati par stvari ima baš dobrih recepata.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zvuči fino :) Pogotovo uz neki topli napitak :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja imam tu dr Oetker kuvaricu i pravim isto ove trouglice. Odlican recept. Super kolacici.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako su to dobri kolaci, nekako zaboravimo na te fine proverene slastice, a zapravo su uvek najbolji izbor, bas volim sto si ih napravila.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala, ja se svako toliko vratim tim starim receptima čisto radi lijepih sjećenja.

    OdgovoriIzbriši