petak, 14. listopada 2011.

Čokoladna mousse torta


Čitajući novine neki dan naišla sam na članak da je Anthony Bourdain snima u Hrvatskoj. Svi znate tko je Anthony Bourdain, ne? 
On je totalno moj tip muškarca, izgleda lagano zapušten i šlampav. Prvi instinkt mi je uzeti ga doma i dobro ga oprati i nahraniti. Toliko o tipovima muškaraca jer MM (moje muško) je totalno suprotan; uvijek čist , uredan i mirišljav. Nije da mislim da je Bourdain takav nego fura taj image. Ups, malo sam odmakla od teme.
Dakle, Anthony Bourdain je slavni američki kuhar koji je postao poznat po svojim knjigama o kulinarskim dogodovštinama; Dosje kuhinja, Kuharovo putovanje, Opaki zalogaji. To su knjige koje su prevedene na hrvatski. Ima ih još nekoliko plus par kuharica. Nakon što je napisao prvu knjigu , Dosje kuhinja, dobiva ponudu za snimanje TV emisije. U emisiji Bourdain putuje po svijetu jede i pije što mu se svidi. Ukratko; posao iz snova. Bourdain mrzi vegetarijance (što ne razumijem) i grupu Abba (to donekle i shvaćam).
U hrvatskoj se družio sa Tomom Gretićem, Denizom Zembom i Davidom Skokom. Mislim da su ga dobro ugostili i pokazali što hrvatski kuhari mogu i znaju. Nadam se da će osim u njihovim " fancy restoranima" jesti i u nešto opuštenijoj atmosferi neke naše dobre konobe. Isto tako se nada da će doći i kod nas na kontinent, jer i ovdje se fino kuha i jede. Nemam ja ništa protiv "fancy restorana" ali su svim svojim dosadašnjim emisijama jeo je na manje otmjenim mjestima na kojima se hrana pokazala jednako dobrom ako ne i boljom nego u formalnim restoranima. Još jedna lijepa promocija naše gastro scene koju ne može nadmašiti nikakva plaćena reklama.
Emitiranje novih epizoda No reservations počinje negdje oko Uskrsa 2012 na Discovery travel & leisure. Nestrpljivo isčekujem novu sezonu i naravno emisiju o Hrvatskoj.
Kada sam se već dotaknula teme muškaraca, ovaj recept je za jednu pravu "mušku tortu". Ni jedno muško koje poznajem još nije odbilo ovu kombinaciju čokolade i ruma.


RECEPT:

Tijesto:

300 g brašna
60 g kakaa
1 žličica pecilnog praška
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
120 g maslaca
180 g šećera
2 jaja
srž mahune vanilije
1,6 dl mlijeka

Čokoladni mousse:

200 g čokolade sa visokim udjelom čokolade
4 jaja
2,5 dl slatkog vrhnja
2 žlice instant kave otopljene u 5 žlica vruće vode
2 žlice ruma
2 žlice šećera

Za natopiti biskvit:

rum razrijeđen vodom

Za ukras:

čokoladne strugotine crne i bijele čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 30 cm. Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Pjenasto izmiksajte maslac. Postepeno umiješajte šećer i miksajte. Dodajte jedno po jedno jaje. Kada se smjesa lijepo poveže umiješajte prosijanu smjesu brašna i mlijeka. Ulite smjesu u pripremljeni kalup za tortu. Pecite 30 minuta. Ohladite.
Za čokoladni mousse; otopite čokoladu na pari. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Miksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.Umiješajte rastopljenu čokoladu, rum i kavu. Slatko vrhnje istući u čvrst šlag te umiješati u smjesu jaja i čokolade. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg te ih oprezno umiješati u čokoladnu smjesu.
Rum pomiješajte sa malo mlake vode te time natopite biskvit.
Biskvit staviti na tanjur za posluživanje i oko njega staviti obruč za torte. Čokoladni mousse rasporediti na biskvit i zagladite površinu. Ostavite u hladnjaku preko noći. Prije posluživanja odstranite obruč i ukrasite čokoladnim strugotinama.


Broj komentara: 11:

  1. Gledala sam Bourdain-a i čitala još odavno. I ja jedva čekam da vidim šta je to papao u Hrvatskoj. Ni ja ne bih odbila komad torte ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. pročitala sam da Bourdain snima kod nas, da. I ja se nadam da će obići neka manje luksuzna mjesta, tipa konobe.
    Torta je odlična!

    OdgovoriIzbriši
  3. I mene baš interesira kako će to izgledati i što je gdin Bourdain jeo kod nas! A tortica je savršena, upravo onako kakvu volim!

    OdgovoriIzbriši
  4. Gledala na Tv, nije bio pretjerano oduševljen već više kurtoazan, ali vidjeti ćemo. Torta je savršena, volim ovakav "domaći" izgled, oni visoko ušminkani nisu mi uvijek nešto. Ovo je više Nigella stil, a to mi se strašno sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Noone touches Bourdain!! heee i ja sam njegov big fan:))Pa sta mu se imalo ne svidjati u Hrvatskoj ..sigurna sam da je bio odusevljen;))
    Vidi ovu tortu samo;))

    OdgovoriIzbriši
  6. Očito je da svi volimo Bourdaina. Gledala sam ga jučer navečer u Red Carpetu pa djelovao je zdovoljan sa svim viđenim u Hrvatskoj.

    OdgovoriIzbriši
  7. Svi ga volimo ali dali on voli nas pokazati će vrijeme, ali torta je savršena i moćna.

    OdgovoriIzbriši
  8. Torta izgleda prekrasno, sve pohvale!
    Hvala na komentaru i posjeti:)

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  9. moze svesvesve od cokolade a pogotovo ovako ukusno izgledajuce torta :).

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta baš po mom ukusu! Čokolada i rum- savršen spoj, mmmh! Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  11. Neces vjerovati, ali upravo citam tvoj post i jedem jednu varijantu cokoladne mousse torte:) Odlicna je, obozavam sve sto ima veze sa cokoladom i tortom:))

    OdgovoriIzbriši