utorak, 13. srpnja 2010.

Clafoutis sa trešnjama

Stvar koja nas ovih dana sve povezuje je razgovor o vrućini.To je nekako ultimativna tema razgovora i neznam kako je vaam ja jedva čekam da ta vrućina malo popusti.Nemam ja ništa protiv ljeta ali ovo mi je ipak malo prežestoko.A navodno najgore tek dolazi. 
To što je vruće mene ne sprječava u pečenju kolaća ali radim samo brzinske .Što se tiće ovog današnjeg nije baš on bio u planu.Naime na putu doma skužim ja u u Gundulićevoj u izlogu plakat za novi Oliverov CD.Naravno da sam odmah uletila u cd shop i kupila ga.I tako žurim ja doma da si preslušam cd i putem mi sine da sam planirala umutiti neki desertić.Ali planirani desert zahtjeva mikser što podrazumijeva buku što znaći da se Oliver neće ćuti.Ali dosjetila sam se clafoutisa.Brzo je gotovo,ne treba mi mikser i fino je.A di ćeš bolje.Tako sam ja složila clafoutis,pustila sam cd tako glasni da su se prozoli tresli i igrom slučaju to jutro kupila na placu lavanu.Čovjeće koji dobar osjećaj, guštaal sam kao da sam na moru;Oliver pjeva,lavand amiriši ja papam fini kolačić i pijuckam ledeni čaj..Ma savršeno.Život je lijep.

Recept:

65 g brašna
1/4 žličice soli
2 jaja
25 g sećera
180 ml mlijeka
sjemenke pola mahune vanilije
450 g očišćenh trešanja
15 g maslaca
25 g šećera

Izmješati brašno, sol, jaja, 25 g šečera, mlijeko i sjemenke vanilije.Sve miješati dok se ne poveže u glatku smjesu malo gušću od smjese za palačinke. Odložiti sa strane dok pripremate voće. Na umjerenoj vatri rastopiti maslac.U rastopljeni maslac dodati trešnje i kuhat 2-3 minute dok trešnje malo ne omekšaju.trešnje posipati sa preostalih 25 g šećera i kuhati dok se šećer ne rastopi. Trešnje prebaciti keramički kalup (ili više malih kalupa) i po njima preliti tijesto.Peći na 220 c 20-ak minuta dok se ne clafoutis ne napuhne i zazlati na rubovima.Nemojte otvarati vrata pećnice za vrijeme pećenja kako se clafoutis ne bi spustio.Poslužiti toplo posipano šećerom u prahu sa malo tučenog slatkog vrhnja.


Nema komentara:

Objavi komentar