utorak, 13. travnja 2010.

Uskrsni doručak - pinca

Znam da kasnim sa ovim postom ali sam ovih dana jednostavno imala ludnicu, što na poslu , što u glavi.Uobičajno je da za Uskrs umijesim neki slatki kruh i onda ga jedemo za doručak.Moja mama je uvijek uz taj kruh jede šunku i hren ali ja se nikako nemogu naviknuti na tu kombinaciju slatkog i slanog, pa ga ja rađe jedem sa maslacem i marmeladom.Originalni recept možete pronaći ovdje ali ja sam ga malo prilagodila.

Sastojci za predtijesto:

200 g brašna
5 g sviježeg kvasca
180 ml hladnog mlijeka

Sve sastojke izmješati mikserom dok se sve ne poveže u jednoličnu smjesu.Tijesto će biti relativno rijetko ali ništa ne brinite to je tek predtijesto.Tijesto prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji oko 2 sata nikako na toplom mijestu.

Sastojci za tijesto

200 g brašna
50 g šećera
1 žlica soli
1 jaje
50 g mekog maslaca
25 g sviježeg kvasca
naribana korica jednog limuna
sjemenke jedne mahune vanilije

Sve sastojke dodati predtijestu i mješati dok ne dobijete glatko tijesto.Tijesto pokriti i ostaviti da miruje 30 minuta.
Pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje.Od tijesta oblikovati dva okrugla kruščića i staviti ih na pleh.Tijesto prvo prekriti suhom a zatim vlažnom krpom kako tijesto ne bi dobilo koricu.U još hladnu pećnicu staviti zdjelicu sa vodom pa je zagrijati na 180 C.Tijesto prije pećenej premazati lagano razmućenim žumanjkom i posipati listićima badema.Peći oko 25 minuta.
Tijesto za pincu je super i jako se lijepo oblikuje ali je za moj ukus malo premalo slatko tako da ću drugi puta staviti više šećera.Ali to sam samo ja ja volim da je pinca jako slatka .

1 komentar:

  1. Pinca izgleda odlično! Struktura tijesta mi se jako sviđa, a ako kažeš da nije preslatka, to bi taman bilo po mom guštu. Moja mama je stalno pričala o pincama, nona je valjda radila i pokušavala je i ona, uz orehnjače i sl., ali ja sam nekako uvijek više naginjala kremastim kolačima i nikad nisam baš razvila ljubav prema kolačima od dizanog tijesta. Ali je moj muž lud za pincama, voćnim kruhovima i sl. :)
    Uglavnom, odličan recept, dobro došla u kulinarsku blogosferu, sve dosad viđeno obećava odlične recepte! :)

    OdgovoriIzbriši