petak, 16. travnja 2010.

Havana


FBI rukavice  je igra za bloggere sa područja bivše Jugoslavije  u sklopu koje svaki mjesec odaberemo jedan blog,istražimo ga i skuhamao jela koja nam se sviđaju.Igru je pokrenula Maja sa bloga Cooks and Bakes a ovaj mjesec istražujemo Gastrodivu. Ovo je vjerojatno najdugovječniji blog na našem području i stvarno ima super recepta.Na ovaj recept sam nabasala sasvim slučajno ali se pokazao izvrsnim i radila sam ga već par puta.Prvi puta sam ga napravila jer sam imala doma čokoladnih napolitanke koje nisu više bile friške.Mislim bile su friške ali nisu više onako  "puckale" pa mi je ovaj recept super došao da ih utopim.Ja sam malo prilagodila recept a originalni recept možete pronaći ovdje.

Sastojci

Biskvit:

2 jaja
50 g šećera
40 g brašna
3 žlice mlake vode
pola pecilnog praška

Mikserom pjenasto istući jaaj i šećer, dodati vodu i prosijano brašno i pecilni prašak i sve izmješati.Sve izliti u okrugli kalup i peći u pećnici na 160 C 15-ak minuta.Ohladiti.

Žuta krema:

200 g šećera
200 g čokoladnih napolitanki
100 g blanširanih i prethodno tostiranih badema

Karamelizirati šećer i izliti ga na prethodno namašćenu lim i ostaviti da se ohladi.Izmljeti bademe i napolitanke.Ohlađeni karamel krupno izmljeti i pomiješati sa mljevenim bademima i napolitankama.Smjesu podijeliti na četiri dijela.

Bijela krema:

1 l  mlijeka
400 g šećera
1 mahuna vanilije
3 vrećice želatine u prahu
1 l slatkog vrhnja

Želatinu izmješati sa 10 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri 10-ak minuta.U međuvremenu prokuhati  mlijeko sa šećerom i ostruganom srži 1 mahune vanilije.Kada se šećer rastopi maknuti sa vatre i dodati želatinu te miješati dok se želatina ne rastopi.Ostaviti da se prohladi.Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag i izmješati sa ohlađenom kremom.Podjeliti na četiri dijela.
Na pladanj staviti pećeni biskvit i oko njega obruć od kalupa i slagati naizmjence bijelu pa žutu kremu.Sastavljenu tortu staviti u hladnjak najbolje preko noći.


Torta je super ,meni nije ni tako strašno prezasitna i sigurno ću je opet raditi.

 Verzija za ispis

Nema komentara:

Objavi komentar