petak, 26. veljače 2010.

Medena pita

 


A šta reć ovo je jedan od onih provjerenih recepata  iz bilježnice kojima se vraćam svako malo kada nemam inspiracije. Ovo mi je vjerojatno jedan od najdražih provjerenih recepata. Kroz sve ove godine sam shvatila da svaka domaćica ima svoj recept za medenu pitu koji se po nečem razlikuje pa evo i mog recepta.

Kore
2 žlice meda (ja koristim kesten)
3 žlice mlijeka
3 žlice ulja
400 g brašna (ja koristim crno brašno jer mi je lijepša malo tamnija boja koju kore imaju od njega)
150 g šećera
1 žličica sode bikarbone 
1 jaje
Ulje, med, mlijeko i šećer zagrijte u posudi na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. U vruću smjesu dodajte prethodno prosijano brašno, sodu bikarbonu i jaje te zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na četiri dijela i razvaljajte 4 tanke kore. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 5 minuta. Ohladite kore a u međuvremenu skuhajte kremu.

Krema:
O.5 l mlijeka
6 žlica griza
150 g šećera 
1 mahunu vanilije
200 g maslaca + 200 g marmelade od šumskog voća
Na vatri kuhajte mlijeko, šećer i raspolovljenu i sastruganu mahunu vanilije. Kada zavrije u mlijeko stavite griz i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ohladite. U ohlađeno umiješajte dobro izrađen maslac.
Slaganje.: kora, polovica kreme, kora, marmelada, kora, ostatak kreme, kora.
Nakon što ste sastavili kolač ja ga obično opteretim (na sastavljeni kolać stavim jedan lin od pećnice i po njemu rasporedim mlijeko) i ostavim u hladnjaku preko noći.
Prije serviranja narezati i posipati šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar