ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Kukuruzni pofureni Kruh

 

Jako fini, miješani kukuruzni kruh.
Original recepta sam pronašla kod Marije.

RECEPT:

250 g kukuruznog brašna
500 g kipuće vode
500 g glatkog brašna
300 g tople vode
2 paketića instant kvasca
20 g soli
žličica šećera

U veću posudi staviti kukuruzno brašno pa ga prelijte kipućom vodom i dobro izmiješajte.
Ostavite sa se ohladi.
U toploj vodi razmutite šećer i instant kvasac pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
Na ohlađenu smjesu kukuruznog brašna prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte dignuti, zapjenjeni kvasac i umijesite tijesto.
Po potrebi dodajte još malo vode ili brašna jer svako brašno drugačije upija tekućinu.
Oblikujte kruh po želji pa ga stavite dizati u dobro pobrašnjenu košaricu za dizanje kruha.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
U pećnicu stavite zagrijavati i gusnati lonac s poklopcem u kojem ćete peći kruh.
Zagrijani lonac izvadite iz pećnice.
Kruh iz košarice prebacite na papir za pečenje.
Oprezno stavite kruh u zagrijani lonac i poklopite.
Vratite lonac s kruhom u pećnicu i pecite 25 minuta.
Maknite poklopac, smanjite temperaturu na 200 C i nastavite peći kruh još 15 minuta dok ne dobije lijepu zlatno žutu koricu.
Pečeni kruh izvadite iz lonca pa ga stavite da se ohladi na rešetki.

Nema komentara:

Objavi komentar