ponedjeljak, 15. srpnja 2019.

Sočni kolač od borovnica


Jako volim kolače sa bobičastim voćem.
Jedino što među tim bobičastim voćem izbjegavati koristiti borovnice.
Nije da ih ne volim nego uvijek u kolaču puste sok koji onda iz nekog razloga izgleda zeleno.
I tako mi je to neprivlačno.
A fine su mi.
Dakle ovo je vrlo jednostavan kolač, onaj bazični masni biskvit sa borovnicama unutra i na vrh ide posip.
Koji sam ja zaboravila.
Eno me čeka u zamrzivaču da sutra, prekosutra napravim nekakav crumble ili nešto.
Kolač je izvrstan a sigurna sam da je sa posipom još i bolji.
Original recepta pronašla sam u Dobroj hrani

RECEPT:
Recept za ispis

Za posip: 

55 g maslaca
100 g šećera
450 g oštrog brašna
1 žličica cimeta

Za biskvit:

85 g maslaca 
100 g šećera
naribana korica 2 limuna
230 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica cimeta
malo naribanog muškatnog oraščića
2 jaja
125 g mlačenice
400 g borovnica

Za sirup:

65 g šećer
sok 2 limuna

Za posip pomiješajte hladni maslac, šećer, cimet i brašno tako da dobijete mrvičastu  smjesu. Stavite ih u hladnjak dok pripremite biskvit.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pjenasto izradite maslac, šećer i limunovu koricu.
Dodajte jedno po jedno jaje.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, soli, cimetom i muškatnim oraščićem.
Umiješajte u pjenastu smjesu maslaca.
Umiješajte u mlačenicu.
Na kraju nježno umiješajte i borovnice.
Smjesu izlite u pripremljeni kalup za pečenje pa posipajte pripremljenim posipom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Malo prije kraja pečenja pripremite sirup. 
Na umjerenoj vatri kuhajte limunov sok pomiješan sa šećerom dok se šećer ne otopi a sirup malo reducira. Izvadite kolač iz pećnice pa ga odmah prelite pripremljenim sirupom.
Ohladite.
Poslužite uz kuglicu sladoleda.

Nema komentara:

Objavi komentar