ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Cheesecake sa jagodama


Prije nekih tjedan, dva naišla sam na članak 20 food blog trendova koji moraju nestati u 2015. Pročitala sam ga, nasmijala se i generalno se složila sa prijedlozima i onda sam ga zaboravila sve dok nisam naišla na ovaj recept. Pretpostavljam zbog kilometarskog naziva recepta i tog curenja umaka od jagoda :)
Ukoliko odlučite zanemariti savjete iz članka i ipak isprobati tortu svakako vam je preporučujem, jer je zaista ukusna a dodatna preporuka je što je ovo prva torta od sira kojoj se ova podloga od keksiju dala odvojiti od kalupa i lijepo se odrezati.

RECEPT:
Recept za ispis

Za podlogu:

200 g digestive keksa
50 g badema
75 g maslaca

Za kremu od sira:

400 g krem sira
2 jaja
30 g škrobnog brašna
90 g šećera
srž 1/2 mahune vanilije
150 g kiselog vrhnja

Za jagode:

250 g jagoda
2-3 žlice smeđeg šećera
1 žlica balzamičnog octa

Zagrijte pećnicu na 200 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 18 cm.
ZA podlogu sitno izmeljite kekse i bademe. Rastopite maslac pa ga pomiješajte sa mljevenim keksima i bademima. Pomiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u pripremljeni kalup. Ja volim tu podlogu pa je utisnem i uz stjenke kalupa. kada ga utisnem prstima ja ja još dodatno utabam podlogu čašom kako bi bila sigurna da je čvrsta. Tako pripremljenu podlogu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta. Ohladite. Dok se pečena podloga hladi pripremite kremu od sira.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa 20 g šećera istucite u čvrsti snijeg. U drugu posudu stavite krem sir, žumanjke, preostalih 70 g šećera, srž vanilije i kiselo vrhnje pa sve izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U dobivenu smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka i izmiješajte. Izlite na pečenu podlogu, poravnajte površinu pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
Pecite na temperaturi od 200 C 10 minuta pa smanjite temperaturu na 180 i pecite još 30-35 minuta.
Jagode operite i očistite pa ih stavite u vatrostalnu posudu. Dodajte im šećer i balzamični ocat. Pomiješajte. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 C i pecite 45-60 minuta uz povremeno miješanje dok se malo ne zgusne, trebao bi biti kao malo rjeđi pekmez. Ukoliko radite tortu u ovako malom kalupu možete ih peći u pećnici paralelno sa tortom. 
Dobro ohladite i tortu i umak prije posluživanja.

Broj komentara: 7:

  1. Obožavam cheesecake, a nikad ga nisam jela s jagodama. One vrtne nastradaju svježe, a kupovne ne smijem jer sam alergična na ono s čime ih špricaju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo, ionako su jagode najbolje svježe direktno iz vrta.

      Izbriši
  2. super je! I moj sljedeći recept je ovo isto :lol, baš smo se poklopile. Obožavam cheesecake sa jagodama :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas krasna tortica, voce i krema od sira bas fino pasu zajedno.:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Nasmijala sam se ovim točkama, a posebno chia sjemenkama i mislim da je stvarno u redu navoditi izvor. Tortica je super i sigurno ukusna, mada je u toj kombinaciji još nisam jela.

    OdgovoriIzbriši