petak, 27. ožujka 2015.

Daring bakers- Tart Tatin

Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je  Korena in the kitchen. Ovomjesečni izazov bilo je napraviti Tart Tartin, vjerojatno jednu od najpoznatijih pita na svijetu.
Prema legendi ova pita je prvi puta pripremljena u hotelu Tatin koji su sestre Tatin  vodile, 1880 godine u Lamotte-Beuvronu, otprilike 100-tinjak kilometara udaljenom od Pariza. Postoje oprečna mišljenja o nastanku pite ali najčešće je da je Stephani Tatin, koja je bila kuharica, bila premorena. Počela je raditi tradicionalnu pitu od jabuka ali je malo predugo kuhala jabuke u maslacu. Osjetila je miris paljevine pa je brzo pokušala spasiti jabuke tako da je samo na vrh jabuka stavila tijesto i stavila sve u pećnicu. Kada je iskrenula pitu na tanjur i poslužila je gostima hotela bila je iznenađena koliko se svima dopala.
Druga verzija priče kaže da je zabunom ispekla naopaku pita, ali ju je bez obzira na to odlučila poslužiti. Pretpostavljam vodeći se onom, to je baš tak trebalo izgledati. 
Bez obzira na to koja priča istinita, cijeli koncept naopačkih pita nije bio nov, jer ih slastičar M.A.Careme spominje već 1841.
Pita je postala prepoznatljiva slastica hotela Tartin. Povijesnačir i gurmani prepiru se jeli pita ustvari kreacija sestara Tatin ili samo poboljšana verzija tart solognotte, tradicionalnog jela Regije Solonge u kojoj se nalazi i gradu u kojem su sestre Tatin živjele i radile.
Istraživanja pokazuju da je pita postala specijalitet hotele Tatin, mada sestre nikada nisu zaštitile recept niti su napisale kuharicu u kojoj bi ga objavile, nikada ni pitu nisu nazivale Tart Tatin.
Pronašla sam čak i i cijelu knjigu o misteriju Tart Tatina.
Nakon povijesnih misterija vezanih uz ovu pitu, evo i osvrta na recept. Dakle ovo brzinsko listano tijesto stvarno pali, baš se lijepo izlista. Premda je malo masnjikavo, obzirom na to to da je u njemu više maslaca nego brašna, niti ne čudi, nekako super paše sa tim karameliziranim jabukama. Što se tiče jabuka potrudite se pronaći neke čvršće, koje se neće raspastiti prilikom kuhanja.
Najčešće uz ovaj tip slastica serviram sladoled, ali ovoga puta sam se čito radi promjene odlučila za kremu od mascarponea.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

125 g brašna
140 g hladnog maslaca
1/4 žličice soli
60 ml ledeno hladne vode

Za nadjev:

6 većih jabuka (ja sam koristila Jonagold)
sok polovice limuna
85 g maslaca
265 g šećera 
prstohvat soli

Za kremu:

mascarpone
šećer u prahu
srž mahune vanilije

U prikladnu posudu prosijati brašno i sol. Hladna maslac narežite na manje kockice pa ga dodajte brašnu. Brzo utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu smjesu i da se maslac ne bi previše ugrijao od topline vaših ruku. U sredini dobivene smjese napravite udubinu pa u nju ulite hladnu vodu. Pomiješajte tijesto vilicom tek toliko da se počne formirati u kuglu. Istresite tijesto na radnu površinu i ne brinite ako još ima neumiješanog brašna.  Tijesto samo par puta umijesite tek toliko da se poveže, trebali bi biti vidljivi komadići maslaca.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa razvaljate tijesto u pravokutnik dimenzija otprilike 15 x 25 cm. Preklopite desnu trećinu tijesta prema sredini pa preko nje preklopite lijevu, kao kada preklapate pismo. To je bilo prvo preklapanje. Ponovno razvaljajte tijesto pa ga opet preklopite. Ponovite još tri puta, znači tijesto bi trebali preklopiti 5 puta.
Gotovo tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 1 sat.
Jabuke ogulite pa ih narežite na četvrtine. Odstranite srž sa svake četvrtine pa ih još prerežite na pola. Stavite jabuke u veliku zdjelu pa im dodajte 65 g šećera i limunov sok. Dobro promiješajte pa ih ostavite da odstoje 15-ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Rastopite maslac u tavici debelog dna koja može i u pećnicu. Dodajte preostalih 200 g šećera. Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje dok ne dobijete svijetli, glatki karamel. Maknite sa vatre i umiješajte sol. Jabuke ocijedite od viška tekućine.
Dodajte jabuke, promiješajte pa vratite na vatru. Karamel će se sada možda malo zgrudati od hladnih jabuka pa kuhajte dok ponovno ne postane gladak a jabuke omekšaju, 15-ak minuta uz povremeno miješanje.
Razmijestite jabuke tako da su u jednom sloju pa ostavite da se malo ohlade. 
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto malo veće nego što je sama tavica. stavite tijesto na malo ohlađene jabuke pa krajeve tijesta zagurajte između jabuka i stijenki tavice.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Pečenu pitu izvadite iz pećnice pa je ostavite da se hladi 5 minuta. Takvu još toplu pitu izvrnite na tanjur.
Pomiješajte mascarpone sa vanilijom i šećerom u prahu po ukusu. Poslužite uz toplu pitu.

Broj komentara: 12:

  1. Super izgleda, ove minijaturne su ti bas stosne. Volim recepte sa "pozadinom", nisam znala ovoliko detalja:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nisam ni ja, ali sam bila znatiželjna pa mi je pomogla moja prijateljica Wikipedia ;)

      Izbriši
  2. Molim te vidi moj prethodni post Hommage, puno mi znaci:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Molim te vidi moj prethodni post Hommage, puno mi znaci:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Molim te vidi moj prethodni post Hommage, puno mi znaci:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Tako mi je žao što nisam stigla (opet) učestvovati... :(

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim tart tatin i uvek muse obradujem ali ove podatke nisam znala. Hvala ti;)

    OdgovoriIzbriši