četvrtak, 23. siječnja 2014.

Štrudla od jabuka


Ovo čak i nije recept više kuhinjska improvizacija.
Inspirirana danskom pletenicom i nekoliko jabuka koje su se već pomalo smežurale i koje nitko nije htio ni pogledati a kamoli pojesti odlučila sam ih potrošiti i napraviti štrudlu. 
Inspekcija hladnjaka otkrila je da nemam kora sa štrudlu a nekako mi se i nije dalo mijesiti domaće.
Spas je stigao iz zamrzivača gdje je čučalo pola paketića smrznutog lisnatog tijesta. Kaže Donna Hay da je život prekratak da bi mijesili domaće lisnato tijesto. Pa ako može ona koristiti industrijsko lisnato tijesto,mogu i ja.

RECEPT:
Recept za ispis


250 g lisnatog tijesta
5 jabuka
50 g šećera
malo cimeta
srž pola mahune vanilije
malo naribane limunove korice
1 jaje za premaz

Odmrznuti lisnato tijesto. Jabuke oprati i naribati. Dodati šećer, cimet, srž mahune vanilije i naribanu koricu limuna pa sve dobro izmiješati. Količina šećera u receptu je okvirna, sami procijenite koliko vam je šećera potrebno ovisno o slatkoći jabuka. Lim za pečenje obložite papiom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa razvaljajte lisnato tijesto na dimenzije otprilike 30 x 40 cm. Tako razvaljano tijesto preselite na pripremljeni lim za pečenje.
Na desnoj trećini tijesta zarežite trakice širine otprilike 1 cm. Ponovite isto i sa lijevom trećinom tijesta pazeći da su vam trakice paralelne kako biste ih kasnije mogli ispreplesti preko nadjeva. Po sredini tijesta rasporedite nadjev. Prvo preklopite krajeve tijesta kako nadjev ne bi iscurio van pa započnite plesti tijesto preko nadjeva. Počnite sa desnom trakom pa preko nje prebacite lijevu i tako sve dok ne prekrijte cijeli nadjev. 
Lagano izmutite jaje pa kistićem premažite vrh pletenice.
Pećnicu zagrijte na 200 ºC. Stavite pletenicu u zagrijanu pećnicu pa pecite 10 minuta. Nakon 10 minuta smanjite temperaturu pećnice na 180 ºC pa pecite pletenicu još otprilike 15-20 minuta. Poslužite mlako.

Broj komentara: 9:

  1. Domaće lisnato tijesto je fenomenalnog okusa, ali često i ja posežem za ovim kupovnim. A lijenost seže toliko daleko da kupujem u Lidlu ono već razvaljano :D
    Što se štrudle od jabuka tiče - ja sam uvijek za!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čula sam već za to razvaljano lisnato iz Lidla da je izvrsno.

      Izbriši
  2. Mene uopće ne smeta kupovno lisnato tijesto...pojela bi ovu štrudlicu u tren oka ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma ne smeta ni mene ali kao ono food bloger pa mora sve biti domaće napravljeno .

      Izbriši
  3. Pa danas ima toliko ponude(bar ovde kod nas na NZ) za gotova testa svakojaka,tanka,debela,srednja,slatka,slana.pa iako sam naucila ista praviti, ja obično kupim jer im je kvalitt bas dobar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo ponuda je zaista velika ali ponekad kada imam vremena volim ih sama umijesiti.

      Izbriši