nedjelja, 26. svibnja 2013.

Tiramisu torta


Što je to sa ovim vremenom, naprosto je sasvim poludjelo?! Jučer kada sam išla doma uhvatila me ona prava jesenska melankolija. Znate onaj osjećaj, vani sumrak,pada kiša a ne želite raditi ništa drugo neko se ušuškati uz šalicu tople bijele kave i knjigu i ne raditi ništa. Onaj urođeni poriv za spremanje na zimski san. A trebalo bi trčati po nekoj cvjetnoj livadi bosi i mirisati tek procvjetalo cvijeće?!
Pretpostavljam da ću kroz koji dan, kada nam navodno stiže ljeto, žaliti za ovim ugodnijim temperaturama ali što ćemo kada smo mi ljudi takvi, uvijek tražimo nešto na što bi se mogli žaliti.
Dosta o vremenu ajmo mi na recept. Ova torta je malo svečaniji oblik tiramisu-a idealna za proljetne rođendane kada ne možete baš poslužiti tiramisu jer djeluje nekako prejedostavno. Ovako u obliku torte dobije neku novu dimenziju i izgleda puno dekadentnije i dalje je vrlo jednostavan za pripremu.
U receptu za kremu koristila sam sirova jaja ali ukoliko će djeca papata tortu predlažem vam da jaja termički obradite kuhanjem na pari, barem ja tako volim jer sitnozubi imaju malo osjetljivije želuce nego mi veliki.

RECEPT:
Recept za ispis


Biskvit sa kavom:

6 jaja
120 g šećera
60 g maslaca
1 žličica instant kave
2 žlice vruće vode
200 g brašna
1 prašak za pecivo

Biskvit sa kakaom:

6 jaja
120 g šećera
60 g maslaca
160 g brašna
40 g kakaa
1 prašak za pecivo

Krema:

4 jaja
60 g šećera
500 ml vrhnja za šlag
3 žlice oštrog brašna
500 g mascarponea
Prstohvat soli

Za navlažiti biskvit:

200 ml svježe cijeđenog soka od naranče
50 ml ruma
2 žlice instant kave

Za ukras:

Kutija piškota
Ukrasna traka za učvrstiti piškote
Šećer u prahu
Kakao

Pećnicu zagrijati na 180 C.
Za biskvit sa kavom:okrugli kalup za tortu promjera 28 cm namastiti i pobrašniti. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom dok im se ne udvostruči volumen. Na laganoj vatri otopiti maslac. Instant kavu otopiti u vrućoj vodi. Brašno prosijati sa praškom za pecivo. U pjenasto izmiksana jaja u tankom mlazu ulijevati rastopljeni maslac i sve dobro izmiješati. Dodati još i otopljenu kavu i prosijanu smjesu brašna i praška za pecivo te nježno izmiješati. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Za biskvit sa kakaom: okrugli kalup za tortu promjera 28 cm namastiti i pobrašniti. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom dok im se ne udvostrući volumen. Na laganoj vatri otopiti maslac. Brašno prosijati sa praškom za pecivo i kakaom. U pjenasto izmiksana jaja u tankom mlazu ulijevati rastopljeni maslac i sve dobro izmiješati. Dodati još i prosijanu smjesu brašna i praška za pecivo te nježno izmiješati. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Za kremu: odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag. Žumanjke sa šećerom miksati dok ne postanu pjenasti i sasvim posvijetle. Umiješati oštro brašno. U smjesu žumanjak dodavati naizmjence snijeg od bjelanjaka i šlag pa nježno mješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Slaganje torte: pomiješati cijeđeni narančin sok sa rumom pa umiješate instant kavu i mješajte dok se kava sasvim ne otopi. Svaki od biskvita prerezati na pola tako da dobijete dva lista pa ih natopiti smjesom narančina soka i ruma.
Na tanjur za posluživanje staviti list biskvit sa kavom pa četvrinu kreme, pa list biskvita sa kakaom pa četrvrtinu kreme, pa opet list biskvit asa kavom i četvrtinu kreme i na vrh zadnji list biskvita sa kakaom. Preostalom četvrtinom kreme premazati stranice i vrh torte.
Oko torte složiti piškote jednu do druge. Meli su bile malo previsoke pa sam ih malo skratila. Oko piškota svezati ukrasnu traku koja će ih držati pričvršćene za tortu i biti sjajna dekoracije.
Vrh torte prvo posipati sa šećerom u prahu. Na sloj šećera u prahu posipati i sloj kakaa. Ohladiti prije posluživanja.

Broj komentara: 18:

  1. Sviđa mi se ovakva verzija tiramisua :) Mene baš veselilo ono lijepo, toplo, čak vruče vrijeme... a sada kiša, hladno, evo me pod dekom i neda mi se ništa.. :( Bar ima ovako lijepih postova za vidjeti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene bi veselilo samo malo toplije vrijeme ne podnosim baš dobro vrućine.

      Izbriši
  2. Tortica izgleda krasno, ovako s dvobojnim biskvitom. Sviđa mi se što je biskvit natopljen sokom od naranče, odlična ideja, jer kavu ne volim. Za vrijeme se u potpunosti slažem!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas je jesensko vrijeme, i hladno i tmurno i fuj.
    A tortica je prava poslastica :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda raskosno i volim kad se u kolacima diskretno oseti fina aroma kafe.:)) p.s. kod nas je slicno vreme, u jednom danu se izmenjaju sva godisnja doba, mislim da cu na kraju jos morati da potrazim rukavice.:D

    OdgovoriIzbriši
  5. Tiramisu obožavam a ova tvoja torta tako divno izgleda. Sada se u meni probudio Nesit i odoh da rovarim po frizideru u ove kasne sate.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam tek nedavno zavoljela tiramisu, ali kod mene to ide iz krajnosti u krajnost...sad mi je na vrhu liste;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao i kod svakog od nas, nije nam jasno kako smo neke stvari voljeli jesti a drugima nismo ni primirisila a sada se sve zaokrenula za 360 stupnjeva.

      Izbriši
  7. tiramisu obožavam (ali ta ljubav je novijeg datuma ;)) i ova torta mi baš zanimljivo izgleda, fora :)

    što se vremena tiče, nda, ni ja baš ne podnosim one opake vrućine ali ovaj vikend je bio fakat prehladan i tmuran, jesenski.
    :babe: hehe

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala.
    A što se tiće vremena kao da si mene opisala.

    OdgovoriIzbriši
  9. Dopada mi se ova verzija Tiramisu torte. Izgleda odlicno:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Super je ova kombinacija s biskvitima. Što se vremena tiče, meni je bitno da ne pljušti, sve ostalo smo vani, djeca u igri ja u vrtu

    OdgovoriIzbriši