nedjelja, 21. travnja 2013.

Churros

Provela sam idealan vikend. Ustajanje subota ujutro, plac pa kava pa onda lagana šetnja do palninarskog doma i za rani ručak klasnična planinarska hrana, grah i kobasice. Šetnja do doma pa kratak popodnevni beauty sleep nakon kojeg je uslijedilo muvanje po kuhinji koje je rezultiralo ovim divnim čokoladnim churrosima. Možda i nije idealna proljetna slastica ali baš sam imala želju za nečim sa okusom karamela pa mi se idealno uklopilo u dan. Nadam se da ste iskoristili ovo divno vrijeme vani i proveli vikend negdje na otvorenom, u šetnji ili na biciklu. Ja si idem skuhati kavicu i uvaliti se sa knjigom na terasu da do kraja iskoristim i ovu sunčanu nedjelju.

RECEPT:


Za tijesto:

250 ml vode
3 žlice maslaca
2 žlice smeđeg šećera
Prstohvat soli
240 g brašna
2 žlice kakaa
1 žličice mljevenog cimeta
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije

Za umočiti churros:

70 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta

Ulje za prženje

U prikladni lonac stavite vodu, maslac, smeđi šećer i sol pa kuhajte na umjerenu vatru dok smjesa ne zakipi. Dok se smjesa sa šećerom kuha prosijte brašno sa cimetom i kakaom.
Kada smjesa sa šećerom zakipi, maknite je sa vatre i umiješajte prosijanu smjesu brašna, cimeta i kakaa. Pomiješajte. Dodajte još i jaja i ekstrakt vanilije pa mješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
Zagrijte ulje. U zdjelici pomiješajte 70 g šećera sa žličicom cimeta. Dobiveno tijesto prebacite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. Istiskujte churrose direktno iz dresir vrećice u vruće ulje. Ja sam istiskivala smjesu duljine otprilike 10 cm i pekla ih po pet komada odjednom. Pecite ih otprilike minutu, onda ih okrenite i pecite ponovno otprilike minutu sa druge strane. Pečene churrose vadite iz vrućeg ulja i slažite ih na tanjur obložen kuhinjskim papirnatim ručnikom koji će upiti masnoću. Još tople churrose uvaljate u pripremljenu smjesu šećera i cimeta. Odmah ih poslužite po želji ili sa čokoladnim ili slanim karamel umakom. 
Recept za umake možete pronaći ovdje.

Broj komentara: 11:

  1. Odlicno izgledaju i super mi je kako si ih smjestila u ovaj plavi loncic :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ovo je lončić iz kojeg sam kod bake bila mlijeko dok sam bila mala. Sada više ne služi za tekuće sastojke jer je probušen nego samo ovako pozira za slikanje.

      Izbriši
  2. I ja sam ih prije nekoliko dana radio. Meni su fantastični. Premda spadaju pod španjolske krofne, meni su štoviše ove čak i ukusnije nego li one naše klasične. Super izgledaju, no ja sam još uvijek i fazi isprobavanja recepta za tijesto, jer njega treba zbilja potrefiti da ti ispadne dobro. Jaja nisam dodavao jer mi je na nekin način razvodnilo tijesto umjesto da je povezalo. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam primjetila da su jaja jako razrijedila tijesto, kada se dodaju jaja smjesa je bila baš onako taman gustoće. I ja ih više volim nego klasične krafne.

      Izbriši
  3. Jako lijepa fotka, odmah me privukla, a i churros izgledaju neodoljivo.. mmm fino jako <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas su dobri tako cokoladni i vrlo lepa slicica u velikom formatu, drago mi je da je vidim u punoj raskosi.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. jako lijepo :)
    churrose sam već htjela isprobati pa nikako. jako mi se sviđaju ovi čokoladni

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš ti zavidim na tom vikendu, moj je bio totalni haos-mešavinamajstora i gostiju:)
    Ćurose već dugo želim da probam. Osećam da su jaaaaaako dobri.
    Fotka je tako efektna i divna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nakon kaos vikenda, sigurna sam dolazi jedan savršen vikend. Hvala.

      Izbriši