četvrtak, 18. studenoga 2010.

Hazelnut torte-Paganini-KuVarijacije

KuVarijacije su mijesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. U listopadu tema je bila Hazelnut torte-Paganini.
Ja pošteno kasnim na termin objavljivanja ali prošli mjesec sam uranila (još jednom sorry ali prošli mjesec sam totalno pobrkala datume pa sam uranila jedan dan). Dakle ja sam napravila tortu na vrijeme i imala sam je namjeru objaviti na zadani dan ali torta je odbila surađivati. Nakon što sam je složila stavila sam je u hladnjak i drugi dan kada sam maknula obruč koji je držao tortu na mjestu ona se jednostavno izlila. Dakle da mi je netko u tom trenutku mogao slikati facu; izraz čistog užasa. To je bila moja rođendanska torta kojom sam planirala počastiti kolegice na poslu. I kaj sad?! Iz usta su mi izlazile ne baš birane riječi ali sam se snašla i prebacila tortu u čaše i poslužila je kao nekakvu kremu. Curama je bila fina i sve smo pojele u rekordnom roku.Kolegica je tjedan dana nakon mene imala rođendan pa sam ponovila istu tortu ali sa manjim promjenama i bila je savršena.

Recept:


Tijesto:

10 bjelanjaka
280 g šećera
280 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa

Zagrijte pećnicu na 190 C. Miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Postepeno dodajte šećer a zatim lješnjake i kakao. Smjesu izlite u prethodno namašćen okrugli kalup za torte. Pecite 30-ak minuta.Torta je pečena kad čačkalica ubodena u sredinu izađe van čista. Ohladite.


Čokoladna krema:

5 žumanjaka
1 jaje
100 g čokolade
3 žlice šećera u prahu
150 g maslaca

Izmješajte žumanjke, jaje i šećer te dodajte čokoladu.Kuhajte na pari dok se čokolada otopi i krema lagano zgusne. Ohladite. Maslac pjenasto izmješajte. U maslac dodajte ohlađenu čokoladnu kremu i dobro izmješajte.

Žuta krema:

5  žumanjaka
5 žlica škrobnog brašna
1 vanilin šećer
6 žlica šećera
0,7 mlijeka
0,5 l slatkog vrhnja
6 listića želatine
5 žlica mlijeka

Izmiješajte žumanjke, vanilin šećer, šećer i škrobno brašno sa 2 dcl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte. U kipuće mlijeko uliti smijesu sa žumanjcima i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite. Želatinu prelite hladnom vodom i ostavite da nabubri. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag.  U šlag umiješajte ohlađenu kremu sa žumanjcima i dobro izradite. Želatinu rastopite u 5 žlica mlijeka i izlite u smjesu šlaga i žumanjaka.


Sastavljanje torte;

Tijesto položite na pladanj na kojem ćete poslužiti tortu te ga lagano navlažite mlijekom. Oko tijesta stavite obruč za torte veličine tijesta. Tijesto premažite čokoladnom kremom i zagladite. Na čokoladnu kremu izlite žutu kremu i sve stavite u hladnjak najbolje preko noći. Prije posluživanja tortu ukrasite rastopljenom čokoladom i krupno sjeckanim lješnjacima.
 

2 komentara:

  1. Važno je sudjelovati! Par dana lijevo ili desno, ne igra ulogu. :)
    I meni se torta uprkos "težini" jer stvarno po sastavu nije lagana, prilično dopala i ustvari je bolja kad odstoji, ali vjerujem i da je u čaša verziji bilo jako ukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ja nisam napravila tortu iako sam željela, a kao što i Tadeja kaže nije bitno par dana glavno da si sudjelovala

    OdgovoriIzbriši