četvrtak, 11. studenoga 2010.

Bijela pita

Uz rum kocke, vanilin kiflice, crni kolač i bijela pita je kolač koji mi daje instant ulaznicu za povratak u djetinjstvo. Dok sam bila mala radila sam je sa svojom tetkom a dok su se pekle kore mi smo se igrale u pekari.Naime moj djed  je imao pekaru koju sada vodi moja tetka. Nekada su u pekari bile velike kible (ne znam kako se kibla kaže književno).Da pokušam objasniti; ako pekarsku miješalicu zamislite kao divovski mikser, onda je kibla divovska posuda od miksera. Kada se tijesto umijesi , kibla se od odvoji od miješalice i odveze kuda je potrebno.Osim toga kibla se vrti i oko svoje osi. E tu nastupa zabavni dio. Mi smo se izule, teta nas je stavila u kiblu. Morale smo se čvrsto primiti za rub kible da ne padnemo i onda nas je teta zavrtjela. Ludnica, pravi osobni vrtuljak. Ideja baš nije bila pametna ali bila je super zabavna. Dok mama nije shvatila kaj  radimo pa smo dobile zabranu korištenja "vrtuljka". Uh, bile smo ljute na mamu danima. Ali gledano iz današnje perspektive mama je bila potpuno u pravu.

Recept:

Tijesto:

90 g šećera
1 jaje
320 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto ( ukoliko je tijesto presuho dodajte malo kiselog vrhnja).Tijesto podijelite na tri jednaka djela i tanko razvaljajte.Kore pecite na 180C do zlatno žute boje. Ohladite.

Krema:

0,5 l mlijeka
6 žlica brašna
25o g maslaca
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
rum

Na vatru stavite kuhati 4 dcl mlijeka. U ostalih 1 dcl mlijeka umiješajte brašno. U zakuhalo mlijeko izlite smjesu mlijeka i brašna i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladiti. Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodati ohlađenu kremu i malo ruma. Kremom filati kore. Kolač posipati naribanom čokoladom.Ostaviti ga u hladnjaku preko noći i drugi dan rezati.
 

3 komentara:

  1. Joooj kako mi se sad jedu kolačiii :))))) predivno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sad sam se slatko nasmijala pokušavajuči vas zamisliti u toj "kibli". Pita je odlična! :)

    OdgovoriIzbriši