ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Scaccia

 

Scaccia je sicilijanski specijalitet. 
Pojednostavljeno rečeno, sicilijanska pizza.

RECEPT:

Za tijesto:

30 ml ml mlake vode
1 žličica meda
1 paketić instant kvasca
2 žlice maslinovog ulja
260 g durum brašna
150 g brašna
1 žličica soli

Za nadjev:

240 ml umaka od rajčice
115 g luka narezanog na tanke kolutove
100 g provolone sira , narezanog na tanke šnite
5 listića bosiljka, sitno nasjeckanoj

Za premaz i posip:

maslinovo ulje
krupna sol

U menzuru odmjerite 50 ml od ukupne količine vode pa joj dodate med i kvasac.
Dobro izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U većoj posudi pomiješajte obje vrste brašna sa soli.
U sredini napravite udubinu pa ulijte zapjenjeni kvasac.
Malo po malo dodajte preostalu vodu, možda nećete trebati svu količinu vode.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Dobiveno tijesto, na radnoj površini, oblikujete u kuglu.
Lagano pobrašnite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa ga vratite unutra.
Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 2 sata.
Veći lim obložite papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Razvaljajte u pravokutnik dimenzija cca 50 x 25 cm.
Razvaljano tijesto premažite umakom od račice ali ostavite 3 cm uz rubove.
Po umaku posipajte nasjeckani bosiljak te rasporedite nasjeckani luk.
Po sredini tijesta rasporedite sir.
Preklopite lijevu i desnu stranu tijesta.
Prstima pritisnite krajeve tijesta kako nadjev ne bi iscurio van.
Prebacite na pripremljeni lim za pečenje.
Premažite scacciu maslinovim uljem i posipajte sa malo krupne soli.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Izvadite scacciu iz pećnice pa je preokrenite , kako bi se i donja strana ispekla.
Vratite u pećnicu na još 10 minuta.
pečenu scacciu izvadite iz pećnice pa je ostavite da se malo prohladi prije posluživanja.

četvrtak, 2. svibnja 2024.

Granola

 

Zaredalo mi se par tjedana s obiteljskim druženjima, pa nisam nešto puno kolača pekla.
Tako da je ovih dana kod mene u kuhinji samo priprema doručka.
Original recepta za ovu granolu pronašla sam kod Foodoris.

RECEPT:

1/3 šalice javorovog sirupa
1/3 šalice maslaca od badema
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 šalice zobenih pahuljica
1/2 šalice badema
1 šalica indijskih oraščića
prstohvat soli
1/2 šalice suhih listića jagoda
1/2 šalice kokos čipsa

Zagrijte pećnicu na 150 C.
Veći lim obložite papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, bademe, indijske oraščiće i sol.
Dodajte javorov sirup, maslac od badema i ekstrakt vanilije.
Sve dobro izmiješajte (najbolje rukama).
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni lim i poravnajte.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.
Nakon 15 minuta izvadite iz pećnice i promiješajte.
Ponovno poravnajte u jednolični sloj pa vratite u pećnicu na daljnjih 15 minuta.
Izvadite iz pećnice pa dodajte jagode i listiće kokosa i izmiješajte.
Ostavite da se u potpunosti ohladi prije nego što spremite u staklenku.

ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Kukuruzni pofureni Kruh

 

Jako fini, miješani kukuruzni kruh.
Original recepta sam pronašla kod Marije.

RECEPT:

250 g kukuruznog brašna
500 g kipuće vode
500 g glatkog brašna
300 g tople vode
2 paketića instant kvasca
20 g soli
žličica šećera

U veću posudi staviti kukuruzno brašno pa ga prelijte kipućom vodom i dobro izmiješajte.
Ostavite sa se ohladi.
U toploj vodi razmutite šećer i instant kvasac pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
Na ohlađenu smjesu kukuruznog brašna prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte dignuti, zapjenjeni kvasac i umijesite tijesto.
Po potrebi dodajte još malo vode ili brašna jer svako brašno drugačije upija tekućinu.
Oblikujte kruh po želji pa ga stavite dizati u dobro pobrašnjenu košaricu za dizanje kruha.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
U pećnicu stavite zagrijavati i gusnati lonac s poklopcem u kojem ćete peći kruh.
Zagrijani lonac izvadite iz pećnice.
Kruh iz košarice prebacite na papir za pečenje.
Oprezno stavite kruh u zagrijani lonac i poklopite.
Vratite lonac s kruhom u pećnicu i pecite 25 minuta.
Maknite poklopac, smanjite temperaturu na 200 C i nastavite peći kruh još 15 minuta dok ne dobije lijepu zlatno žutu koricu.
Pečeni kruh izvadite iz lonca pa ga stavite da se ohladi na rešetki.

petak, 26. travnja 2024.

Kuglof s bananama i kikiriki maslacem

 

Svi znaju koliko volim kuglofe, skoro su mi pa opsesija.
Pa eto još jednog :)
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

2 banane
125 g otopljenog maslaca
140 g smeđeg šećera
60 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
2 jaja
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
5 žlica maslaca od kikirikija
100 g nasjeckane čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Vilicom ispasirajte banane pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem.
Umiješajte i obje vrste šećera i jaja.
Umiješajte i brašno prosijano sa praškom za pecivo.
Na kraju umiješajte i komadiće čokolade.
U pripremljeni kalup ulite polovicu biskvitne smjese.
Po vrhu rasporedite kikiriki maslac pa ga pomiješajte s tijestom štapićem za ražnjiće.
Na vrh rasporedite ostatak biskvitne smjese.
Zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje.

ponedjeljak, 22. travnja 2024.

Pecivo sa sirnim namazom

 


Zahladilo, i to dobro.
Idealno vrijeme za zamijesiti nešto i zagrijati se u kuhinji.
Original recepta pronašla sam kod Marije.

RECEPT:

Za tijesto:

400 g brašna
1 vrećica instant kvasca
200 ml toplog mlijeka
1 žličica šećera
50 ml ulja
10 g soli
1 bjelanjak

Za nadjev:

krem sir

Za premaz i posip.

1 žumanjak 
malo mlijeka
sjemenke sezama

U toplo mlijeko umiješajte žličicu šećera i instant kvasac.
Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veću posudu prosijte brašno i sol.
U sredini napravite udubinu pa u nju dodajte ulje, bjelanjak i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Vratite u lagano pobrašnjenu posudu i prekrijte kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite dignuto tijesto pa ga podijelite na osam kuglica.
Prekrite ih krpom i dižite još pola sata.
Dva lima obložite papirom za pečenje.
Svaku dignutu kuglicu razvaljajte u pravokutnik pa ga lagano zarežite s jedne strane.
Na ne zarezanu stranu rasporedite sirni namaz.
Zarolajte u roladu i narežite na manje komadiće.
Složite na pripremljeni lim.
Ponovite dok ne potrošite sve tijesto.
prekrite krpom pa dižite još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Razmutite žumanjak s malo mlijeka pa premažite peciva.
Posipajte sjemenkama sezama.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne porumene.