ponedjeljak, 7. srpnja 2025.

Kukuruzni pužići sa sirom

 


Znam da je možda suludo po ovim temperaturama koje su bile paliti pećnicu ali ja volim po ljeti mijesiti kruh jer se kvasac brže aktivira.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za tijesto:

500 ml toplog mlijeka
40 g svježeg kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera
pola žličice sode bikarbone
800 g brašna
200 g kukuruznog brašna
60 g svinjske masti
2 jaja
1 žumanjak

Za nadjev:

200 g zrnatog sira
2 jaja
soli po okusu
50 g otopljenog maslaca

Za premaz i posip:

1 bjelanjak
sezam
50 g maslaca

U posudu srednje veličine ulijte mlijeko pa mu dodajte žličicu šećera i namrvite kvasac.
Izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veliku posudu prosijte obje vrste brašna pomiješane sa soli i sodom bikarbonom.
U sredini napravite udubinu pa u nju stavite svinjsku mast, jaja, žumanjak i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu pa ga vratite u pobrašnjenu posudu u kojoj ste umijesili tijesto.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
U zdjeli pomiješajte sir s jajima i posolite po okusu.
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Premijesite i podijelite na 4 jednaka djela.
Svaki dio tijesta valjkom razvaljajte u pravokutnik.
Premažite s malo otopljenog maslaca i premažite četvrtinom smjese od sira.
Umotajte poput rolade pa smotajte u oblik puža.
Stavite na pripremljeni lim za pečenje.
Ponovite s preostala tri djela tijesta.
Dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Lagano umutite bjelanjak pa njime premažite pužiće.
Posipajte sezamom.
Na svaki pužić stavite par komadića maslaca.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.

utorak, 1. srpnja 2025.

Granola s tamnom čokoladom i suhim smokvama

 


I inače sam fun slatkih doručaka a u ovo vrijeme nenormalnih temperatura nekako mi najviše odgovara neki smoothie s granolom.
Uživajte i držite se hlada.
Original recepta pronašla sam kos Ane-Marije.


RECEPT:

250 g zobenih pahuljica
100 g krupno nasjeckanih badema
100 g krupno nasjeckanih lješnjaka
3 žlice bučinih sjemenki
3 žlice suncokretovih sjemenki
3 žlice chia sjemenki
50 g kokos listića
prstohvat soli
6 žlica meda
2,5 žlica maslinovog ulja
100 g krupno nasjeckane čokolade
100 g nasjeckanih suhih smokvi

Zagrijte pećnicu na 150 C i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (zobene pahuljice, lješnjake, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke, chia sjemenke, kokos čips i sol).
U manjem lončići zagrijte med i maslinovo ulje pa izmiješajte da se povežu.
Prelijte preko smjese suhih sastojaka i dobro izmiješajte.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta uz povremeno miješanje kako bi se granola jednolično ispekla.
Kada se izvadili granolu iz pećnice ostavite je da se malo ohladi pa je ponovno promiješajte kako ne bi ohladila u jednu veliku ploču granole.
U potpuno ohlađenju granolu umiješajte nasjeckanu čokoladu i suhe smokve.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

četvrtak, 26. lipnja 2025.

Karpati torta

 

Genijalna torta za ove vruće dane, još ako ubacite nešto bobičastog voća, di ćeš bolje.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za tijesto:

200 ml vode
125 g maslaca
2 dcl brašna
5 jaja
prstohvat soli

Za kremu:

3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
2 dcl šećera
200 g maslaca
250 ml vrhnja za šlag

Za posip:

šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 220 C.
Namastite i pobrašnite dva okrugla kalupa za tortu promjera 26 cm.
U lonac stavite maslac, prstohvat soli i vodu.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije.
Maknite s vatre pa umiješajte brašno.
Dobivenu smjesu prebacite u veću posudu  pa miksajući dodajte jedno po jedno jaje.
Rasporedite tijestu u pripremljene kalupe.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Ne otvarajte vrata pećnice za vrijeme pečenja kako se tijesto ne bi "spustilo".
Ohladite.
Za kremu u lonac ulijte 800 ml mlijeka i šećere.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
U preostalih 200 ml mlijeka razmutite puding.
U provrelo mlijeku ulijte smjesu mlijeka s pudingom pa kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
Ohladite.
Pjenasto izradite omekšali maslac pa dodajte ohlađeni puding.
Miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Na tanjur za posluživanje stavite jednu koru pa oko nje stavite obruč kalupa za tortu.
Rasporedite kremu i zagladite površinu.
Mikserom vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Rasporedite preko kreme.
Na vrh stavite drugu koru.
Ohladite.
Prije posluživanja odstranite obruč i posipajte šećerom u prahu.

utorak, 24. lipnja 2025.

Prutići od svježeg sira

Jedna od nama dražih slanih grickalica.
Nemojte reći da vas nisam upozorila ali izazivaju ovisnost :)
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Recept za ispis

Za tijesto:

400 g brašna
2 žličice soli
500 g svježeg sira
150 g maslaca
1 prašak za pecivo

Za premaz i posip:

1 jaje
malo mlijeka
sezam

U većoj posudi mikserom izmiksajte sir i maslac dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte sol i brašno prosijano s praškom za pecivo.
Umijesite tijesto. Omotajte ga rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 1 sat.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Na lagano pobrašnjenu površinu stavite tijesto pa ga izvaljajte na prst debljine.
Izrežite tijesto na prutiće pa ih složite na pripremljene limove za pečenje.
Jaje izmutite s malo mlijeka pa dobivenom smjesom premažite svaki prutić.
Posipajte sezamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.

srijeda, 18. lipnja 2025.

Crumble kolač s grčkim jogurtom

 

Super jednostavan i brz a preukusan kolač.
Ovaj na fotki je s višnjama ali odličan je s bilo kojim drugim voćem, isprobano s malinama i breskvama.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za podlogu:

100 g pirovog brašna
100 g zobenih pahuljica
1 žličica praška za pecivo
80g smeđeg šećera
100 g maslaca narezanog na manje komadiće
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Za nadjev:

400 g grčkog jogurta
20 g smeđeg šećera
20 g škrobnog brašna (gustina)
300 g višanja

Zagrijati pećnicu na 180 C.
Namastiti i pobrašniti dublji lim dimenzija 20 x 30 cm.
U veću posudu stavite sve sastojke za podlogu i sjediniti tako da dobijete mrvičastu smjesu.
2/3 smjese istresti u pripremljeni lim za pečenje.
Dobro utisnuti ( ja to radim dnom čaše) i poravnati.
Grčki jogurt pomiješati sa šećerom i škrobnim brašnom.
Izliti preko podloge pa poravnati površinu.
Na smjesu od jogurta rasporediti višnje.
Preko višanja rasporediti preostalu 1/3 količine smjese za podlogu.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Prije posluživanja kolač ohladiti i narezati po želji.