četvrtak, 30. ožujka 2017.

Pain de Champagne



Danas recept za jedan jednostavan kruh. 
Jednostavan je za pripremu jedino što će od Vas zahtijevati nešto više vremena za izradu jer tijesto nakon prvog dizana mora prenoćiti u hladnjaku.
Original recepta pronašla sam na blogu Prstohvat soli.

RECEPT:
Recept za ispis

Za predtijesto:

300 g brašna
1 žličica soli
1/2 žličice instant kvasca
200 ml vode

Za kruh:

225 g brašna
50 g raženog brašna
38/4 žličice soli
1 žličica instant kvasca
170 ml vode

Na radnu površinu prosijte 280 g brašna  a preostalih 20 g dodajte prema potrebi. Dodajte mu sol, kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto koje nije previše tvrdo. Mijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini 10-ak minuta dok ne postane glatko i elastično.
Lagano nauljite zdjelu pa u nju stavite pripremljeno predtijesto. Prekrite rastezljivom folijom pa dižite na sobnoj temperaturi 1 sat.
Nakon sat vremena tijesto premijesite, vratite u posudu i prekrite rastezljivom folijom pa stavite u hladnjak preko noći.
Sat vremena prije nego što počnete pripremati kruh izvadite predtijesto iz hladnjaka.
Istresite ga na radnu površinu pa ga nožem narežite na desetak komadića. Budite nježni kako ne bi istisnuli baš sav zrak iz njega. Stavite ih u posudi u kojoj ćete mijesiti kruh pa ga dižite na sobnoj temperaturi 1 sat.
Nakon sat vremena dodajte obje vrste brašna, sol, kvasac i vodu. Umijesite. Ukoliko je tijesto jako ljepljivo po potrebi dodajte još brašna. Mijesite 10-ak minuta.
Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u lagano nauljenu posudu u kojoj ste započeli mijesiti.
Pokrite i dižite na sobnoj temperaturi 2 sata.
Nakon dva sata tijesto sasvim lagano premijesite.
Pobrašnite krušnicu pa stavite tijesto u nju. prekrite rastezljivom folijom ali kruh prethodno obavezno pobrašnite kako se folija ne bi zalijepila za njega. Dižite 1 sat.
Vatrostalnu posudu sa posudom stavite u pećnicu pa ih zajedno zagrijte na  230 C.
Dignuti kruh iz krušnice oprezno i nježno istresite u zagrijanu posudu. Poklopite i pecite poklopljeno 20 minuta. Nakon toga maknite poklopac a kruh nastavite peći još 30 minuta.
Pečeni vrući kruh umotajte u krpu pa ga ostavite da s u njoj ohladi i omekša.

ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

Mjeseci sa orasima



Da, da znam nakon naslova očekivali ste drugačije izrezani kolač. Nekako mi i nije praktičan taj oblik polumjeseca za rezanje, ostaje puno krajeva.
Prije poprilično vremena objavila sam post o piti kraljice Marije Antonoete, koja je u osnovi vrlo slična ovom kolaču.
No mojoj svekrvi je ovaj kolač finiji.
Pa sam joj ga ja kao dobra snahica i napravila.
Ali onako ruku na srce meni je ipak bolja pita kraljice Marije Antonoete.
Sto ljudi sto čudi.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

225 g maslaca
150 g šećera
225 g mljevenih oraha
105 g brašna
pola praška za pecivo
6 bjelanjaka

Za preljev:

6 žumanjaka
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer

Za kremu:

150 ml mlijeka
150 g mljevenih oraha
150 g maslaca
150 g čokolade
100 g šećera

Za posip:

mljeveni orasi

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac i šećer. Umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo i orahe. Nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
U međuvremenu pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom
Rasporedite smjesu po vrućem kolaču i smanjite temperaturu pećnice na 50 C. Sušite kolač u pečenici još 30 minuta.
Ohladite.
Za nadjev u prikladan lonac stavite mlijeko, šećer i maslac.
Kuhajte, uz povremeno miješanje, dok smjesa ne provrije. Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće. U kipuću smjesu mlijeka dodajte čokoladu i mljevene orahe. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite kremu da se malo ohladi.
Prohlađenu kremu rasporedite po ohlađenom kolaču.
Posipajte mjevenim orasima.
Ohladite.
Prije posluživanja čašom izrezujte polumjesece.

petak, 24. ožujka 2017.

Žarbo kocke sa makom




Kod nas doma u kuhinji postoji mišljenje o tri savršene namirnice uz koje je svako jelo bolje i kojih obavezno mora biti u frižideru.
Za slatka jela to je pekmez, za slana jela špek a podjednako za slana i slatka maslac.
I pokazalo se istinito u ovom receptu.
Ja baš i ne volim mak ali u ovom kolaču uz dodatak pekmeza mi je odličan.
Original recepta pronašla sam u Repetama.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

250 g maslaca
125 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
20 g svježeg kvasca
1 jaje 
475 g brašna
prstohvat soli

Nadjev od maka:

9 žlica pekmeza po želji
300 g mljevenog maka
100 g mljevenih keksi
100 g šećera u prahu
250 ml mlijeka
60 g maslaca
3 žlice meda
malo ruma

Čokoladna glazura

Svježi kvasac razmutite u mlakom mlijeku pa ga ostavite na toplom mjestu da se zapjeni.
Mikserom pjenasto izraditi maslaca sa šećerom u prahu. Umiješajti jaje i zapjenjeni kvasac pa dobro izmiješati. U prikladnu posudu prosijati brašnu pa dodati smjesu sa maslacem.
Umijesite glatko tijesto.
Tijesto vratiti u posudu i prekriti rastezljivom folijom. Staviti na toplo mjesto da se diže 30 minuta.
Za nadjev pomiješati mak sa mljevenim keksima i šećerom u prahu. U prikladan lonac staviti mlijeko, med, maslac i rum. Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne provrije. Prelite preko smjese maka i izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 4 jednaka djela.
Četvrtinu tijesta razvaljajte na dimenzije lima. Nabockajte ga vilicom. Premažite sa 3 žlice pekmeza pa preko njega rasporedite trećinu nadjeva od maka.
Ponovite dok ne potrošite sve sastojke i to tako da na vrh kolača dođe samo tijesto.
Nabockajte i vrh kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Ohladite.
Ohlađeni kolač prelite čokoladnom glazurom te je ostavite da se stisne pa narežite po želji.

utorak, 21. ožujka 2017.

Muffini sa kikiriki maslacem


Rijetko gledamo TV zajedno.
Mislim MM i ja.
Zajedno smo ispred TV-a. On ga gleda a ja čitam.
Ali kulinarske emisije pratimo zajedno i dogovaramo se kad ćemo nešto od viđenoga napraviti u kućnom aranžmanu.
Kad god vidi neku slasticu koja mu se sviđa pita kada ćeš mi to napraviti. Moj odgovor je uvijek kada god ti želiš, samo reci.
Pa sutra veli on.
I onda ja napravim.
A on pojede pola od šest muffina.
Jer mu je to dosta.
A nisam mogla više smanjiti mjeru nego da prilagodim količinu ostalih sastojaka na mjeru jednog jaja.
Glupo mi je raditi recept sa pola jaja :(
A ja baš i nisam ljubitelj kikirikija u slatkoj varijanti mada su se ovi muffini čak i meni dopali.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Za 6 muffina
Recept za ispis

100 g integralnog brašna
1 1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
180 ml jogurta
50 g muscovado šećera
1 jaje
3 žlice kikiriki maslaca
1/2 žlice arome vanilije
1/2 žličice jabučnog octa
1 žlica maslinovog ulja
30 g nasjeckanog kikirikija
50 g nasjeckane čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Obložite kalup za muffine sa papirnatim košaricama.
U prikladnoj posudi pjenjačom izradite jaje sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte jogurt, kikiriki maslac, aromu vanilije i maslinovo ulje. Izmješajte. Prosijte integralno brašno sa praškom za pecivo pa sve umiješajte u smjesu sa tekućim sastojcima. na kraju umiješajte nasjeckani kikiriki i komadiće čokolade.
Rasporedite smjesu između pripremljenih kalupa.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.

utorak, 14. ožujka 2017.

Integralne kajzerice



Još jedan u nizu Majinih recepata.
Mislim svi vi koji ste u blogerskim vodama dobro znate tko je Maja i da sa njenim receptima nema greške.
Tako da kao i svima do sada i ovom idu sve moje pohvale. Što se tiče recepta nisam ništa mijenjala jednino što sam oblikovala nešto veća peciva.

RECEPT:
Recept za ispis

500 g integralnog brašna
2 žličice soli
1 žličica šećera
20 g svježeg kvasca
350 ml vode
2 žlice maslinovog ulja

Kvasac i šećer razmutiti u 50 ml vode. Staviti na toplo mjesto da se kvasac aktivira i zapjeni.
U prikladnu posudu staviti brašno i sol. Dodati 300 ml vode, ulje i zapjenjeni kvasac.
Umijesite tijesto. Ukoliko je tijesto jako ljepljivo dodajte još brašna. Posudu prekrite rastezljivom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže otprilike 1 sat.
Tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite. Podjelite na 8 otprilike jednakih komada pa ih oblikujte u kuglice. 
Lim za pečenje obložite masnim papirom pa po njemu rasporedite pripremljena peciva. Utisnite modlu za kajzericu u svako pecivo.
Ponovno prekrite rastezljivom folijom pa dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu 250 C sa ventilatorom.
Pecite peciva 15-ak minuta.

četvrtak, 9. ožujka 2017.

Štrukli sa orasima


Stvarno smo robovi navika, čak i što se okusa tiče.
Ne znam sjećate li se ali prije nekog vremena spominjala sam one obiteljske nedjeljne ručkove koje smo upražnjavali neko vrijeme.
E pa jedan od tih ručkova bio je, kako ja volim reći,pravi selski ručak.
Krvavice, dinstano zelje i restani krumpir.
Slastica je bila moj dio, naravno.
Pa sam si ja zamislila štrukle. Kako bi trebala slastica pa onda slatki štrukli.
E tu dolazimo do one rečenice sa početka da smo robovi navika.
Napravila sam dva pleha štrukli.
Jedan klasični slani i jedan slatki za koji recept slijedi u nastvaku.
Dakle ima ih koji nisi ni željeli probati slatke štrukle, jer se zna kakvi su štrukli, rekli su mi, slani naravno.
Baš me briga kaj drugi govore ja volim i slane štrukle a ovi su mi bili baš odlični.
Ako ste zainteresirani za malo uzburkati duhove kod vaših puritanaca doma ovo je onda svakako recept za vas.
Da im malo dignete prašinu na okusnim pupoljcima.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g brašna
pola žličice soli
300 ml mlake vode 
5 žlica ulja
žlica octa

Za nadjev:

600 g svježeg kravljeg sira 
2 jaja
100 ml kiselog vrhnja
200 g mljevenih oraha
150 g šećera

Za preljev:

500 ml vrhnja za šlag
2 jaja
malo šećera

Za tijesto sve sastojke staviti u prikladnu zdjelu i umijesiti tijesto. Gotovo tijesto malo nauljiti pa ga zamotati u rastezljivu foliju i ostaviti ga da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat.
Kuhinjski stol prekriti čistim stolnjakom pa ga lagano pobrašniti. Staviti tijesto na sredinu, pobrašniti ga pa ga razvaljati valjkom koliko možete. Nauljiti tijesto pa ga razvlačiti rukama da bude što je tanje moguće.
Za nadjev mikserom dobro izradite kravlji sir, jaja i kiselo vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte i mljevene orahe.
Premazati tijesto pripremljenim nadjev pa zamotati savijaču.
Namastite dublji lim za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Desertnim tanjurićem izrezujete štrukle veličine otprilike širine vašeg dlana. Slažite ih u pripremljeni lim.
Za preljev pjenjačom umutite jaja, vrhnje za šlag i šećer.
Prelite preko pripremljenih štrukli.
Pecite u prethodno zagrijanopj pećnici 1 sat, dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju.

petak, 3. ožujka 2017.

Jednostavni kruh sa sjemankama



Povela se neki dan na poslu rasprava o kruhu, ustvari kolegica se žali kako više uopće ne zna kaj bi radila sa starim kruhom. Ima dovoljno prezli, pohani kruh joj ide na uši van i čak je radila pizzu kojoj je podloga bila stari kruh.
Uz rizik da ću zvučati oholo ali ja stvarno ne razumijem njem problem. Razumijem ishodište problema i tu, pretpostavljam, naviku svakodnevnog kupovanja svježeg kruha.
Mislim pa kupi ga manje. Planiraj, pa ne pojede se svaki dan ista količina kruha. Ovisi o vrsti ručka ako je neki čušpajz pojede se više kruha ako je nekakav tjestenina ručak naravno manje.
Nastojim da mi doma pojedemo kruh do kraja. Ukoliko umijesim kruh a radim to poprilično često ni ne kupujem kruh. Ukoliko kupujemo kruh trudim se odabrati neku vrstu koja može dulje ostati svjež.
Otkada imam ovu kutiju za kruh općenito sam primijetila da mi se u njoj kruh manje suši i dulje ostaje svjež. I zadnji alat, ali ne manje važan, u našoj misiji pojedimo kruh do kraja je toster. Da vam budem iskrena možda čak i više volim tostirani nego svježi kruh.
Dakle moja kolegica sa početka priće prezrivo je frknula nosom i rekla pa ne možemo svaki dan jesti tostirani kruh.
No nismo se našle u mišljenjima o ovoj temi.
Ja i dalje koristim kruh do kraja, i tostiram ga.
Ima nešto posebno dobro u okusu tostiranih sjemenki pa mi je ovaj kruh posebno dobar.
Kao što već znate ja sam temeljita osoba pa i dalje istražujem kuharicu Dough.

RECEPT:
Recept za ispis

315 g integralnog brašna
210 g brašna
7 g instant kvasca
2 žličice soli
375 g mlake vode
100 g mješanih sjemenki + malo za posip

U prikladnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna, sjemenke i sol. Vodu i kvasac pomiješate pa ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se kvasac ne aktivira i lagano zapijeni.
U brašnu napravite udubinu pa u nju ulite zapjenjeni kvasac. Mješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne poveže.
Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa nastavite mijesiti 10-ak minuta dok se smjesa ne poveže u glatko i elastično tijesto.
Tijesto vratite u posudu u kojoj ste ga zamijesili i prekrite ga čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu dva sata ili dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Namastite i pobrašnite duguljasti lim za pečenje.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki oblikujte u kobasicu od tijesta pa ispletite u pletenicu. Stavite u pripremljeni kalup.
Ponovno prekrite krpom i dižite na toplom sat i pola ili dva ili dok se tijestu ne udvostrući volumen.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh  stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Odmah nakon što zatvorite vrata pećnice snizite temperaturu na 220 C pa pecite kruh 10 minuta.
Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200 C pa pecite kruh još 30 minuta.
Ohladite prije posluživanja.