petak, 28. listopada 2016.

Daring bakers- Ukrašena rolada



Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je napraviti ukrašenu roladu a domaćica je bila Korena.
Ja sam se odlučila malo pojednostaviti Matejkinu roladu.
Jako nam se dopala u ovoj "goloj" verziji, a svakako je planiram ponovno napraviti i sa čokoladnom glazurom.

RECEPT:
Recept za ispis

Za roladu:

4 jaja
prstohvat soli
60 g šećera
1 žlica meda
100 g oštrog brašna
1 žlica začina za speculaas
2 žlice kakaa
šećer u prahu

Za kremu:

250 g mascarponea
naribana korica 2 mandarine
1 žlica arome vanilije
75 g šećera u prahu
200 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 170 C.
veliki plitki lim obložite papirom za pečenje.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg. Odložite sa strane.
Žumanjke i šećer miksajte dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta. Dodajte med. Brašno pomiješajte sa začinima pa smjesu prosijte. Umiješajte u smjesu jaja. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Odvojite četvrtinu smjese pa u nju umiješajte prosijani kakao. Stavite dobivenu smjesu u dresir vrećicu pa njome, po želji, na pripremljenom limu iscrtajte šare ili ukrase. Stavite u hladnjak na 10 minuta.
Oprezno preko napravljenih šara raspodjelite ostatak smjese za roladu.
pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 minuta.
Vlažnu krpu rasprostrite na radnu površinu i lagano je posipajte sa šećerom u prahu.
Na nju preokrenite pečenu roladu i odstranite papir za pečenje. Zarolajte i ostavite da se ohladi.
Za kremu miksajte mascarpone, naribanu koricu mandarina, aromu vanilije, šećer u prahu i vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrstu kremu.
Dobivenom kremom premažite roladu ,koju ste prethodno odmotali, pa je ponovno zarolajte. Stavite je na tanjur za posluživanje pa je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi.

srijeda, 26. listopada 2016.

Ajme koliko nas je! Pastrnjak


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema mjeseca listopada bio je pastrnjak a domaćica Zorica.
Najčešće konzumiramo pastrnjak u nekom slanom ali pošto je ovo blog uglavnom sa slasticama tako da sa  se odlučila za muffine sa pastrnjakom.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis


Za muffine: 

150 ml suncokretovog ulja
100 g smeđeg šećera
1 jaje
1 zrela banana, ispasirana
150 g brašna
2 žličice praška za pecivo
125 g naribanog pastrnjaka
100 g krupno nasjeckanih oraha

Za premaz:

100 g krem sira
2-3 žlice šećera u prahu
krupno nasjeckani orasi za posip

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Obložite kalup za muffine papirnatim košaricama.
U prikladnoj posudi pomiješajte ulje, šećer i jaje. Umiješajte ispasiranu bananu. Umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo, naribani pastrnjak i nasjeckane orahe. 
Smjesu raspodjelite u kalupe.
Pecite u prethodno zagrijaoj pećnici 25-30 minuta.
Ohladite.
Za premaz pomiješajte sir sa šećerom u prahu pa ga premažite preko ohlađenih muffina. Posipajte sa sjeckanim orasima.

petak, 21. listopada 2016.

Biskupski kruh


Kako se počela spuštati temperatura tako je kod nas doma češće kao slastica bio biskupski kruh. 
Jednostavan je i brz za napraviti a odlično podnosi stajanje pa je stvarno često bio na meniju.
Nije mi baš bio nešto taj kolač, tako suhonjav.
Sve dok nisam otkrila da ga se može jesti i toplog dok je čokolada mekana.
Ljudi moji kako je to fino, i onaj osjećaj kada ti čokolada curi niz usnicu, ma odličan je.
Tako da sada čak i malo varam, prije nego što ga krenem jesti stavim ga u mikrovalnu na par sekundi da se čokolada omekša.
Sudjelujući u Patinom 15 naučila sam i da je poznat pod imenom Vladičin hleb.

RECEPT:
Recept za ispis

4 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 1 limuna
400 g brašna
1 prašak za pecivo 
100 g nasjeckanog suhog voća
100 g nasjeckane čokolade
50 g nasjeckanih orašastih plodova

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. U prikladnu posudu prosijte brašno pomješano sa praškom za pecivo.Umiješajte i nasjeckano suho i orašasto voće te čokoladu. Promiješajte.
Dobivenu smjesu umiješajte u pjenastu smjesu jaja pa izmješajte.
Istresite u pripremljeni kalup pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
Izvadite kolač iz pećnice pa ga istresite na dasku. Ostavite ga da se ohladi minutu dvije pa ga narežite na šnite. Ukoliko se kolač ohladi a vi nakon toga krenete rezati, biti će vam teško jer će se lomiti.

utorak, 18. listopada 2016.

Hummingbird kuglof


Moja opsesijama kuglofima se nastavlja.
Ovo je verzija poznate Hummingbird torte u kuglof varijanti.
Ova torta je osmišljena na Jamajki a ime je dobila po njihovoj nacionalnoj ptičici, kolibriju.
Jako mi se dopala ova varijanta torte, nekako mi u posljednje vrijeme bolje odgovaraju kolači sa manje kreme.
Original recepta možete pronaći ovdje , ja sam prilagodila količinu šećera i smanjila količinu namirnica za glazuru jer mi se činilo da su količine navedene u originalu ogromne, a i ova količina koju sam navela je na granici na bude previše.


Za kuglof:

100 g tostiranih, krupno nasjeckanih oraha
500 g brašna
200 g šećera
1 žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
3 jaja, lagano umučena
3 zrele banane, ispasirane
240 g ispasiranog ananasa
180 ml ulja
1 žlica arome vanilije

Za glazuru:

100 g krem sira 
50 g šećera u prahu
1 žlica arome vanilije
mlijeka po potrebi
tostirani , krupno nasjeckani orasi za posip

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof. Usipajte orahe u kalup za kuglof pa pripremite tijesto.
U prikladnu posudu prosijte brašno i sodu bikarbonu pa dodajte i sol. Umiješajte jaja, banane, ananas, ulje i aromu vanilije. Izmiješajte dok se smjesa ne poveže. Dobiveno tijesto ulite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. 
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Preokrenite kuglof na tanjur za posluživanje i ostavite ga da se ohladi.
Za glazuru pomiješajte sve sastojke uz dodatak mlijeka prema potrebi da dobijete gušću glazuru. Prelite je preko ohlađenog kuglofa pa još posipajte sa malo oraha za ukras.

četvrtak, 13. listopada 2016.

Najbolja torta ikada



Već sam u nekoliko postova spomenula kako je ovog mog muškića malo teže zadovoljiti što se tiče slastica.
Uglavnom je odgovor na pitanje jel ti fino:je dobro je ali kad bi barem dodala još malo...
Ovdje se nastavlja već od prilike do prilike oraha ili čokolade ili lješnjaka ili šta već.
I nećete vjerovati na ovu tortu nije imao prigovora, čak je izjavio da je ovo najbolja torta ikada.
Ako a i vi imate nekog tako zahtjevnog doma, pokušajte mu napraviti ovu tortu, baš me zanima hoće li biti zadovoljan.
Original recept sam pronašla u časopisu Bon Appetit i autorski je recept Johna Whaitea
Baš mi je krasna njegova internet stranica, morati ću to malo istražiti možda pronađem još neki kolač koji izazove oduševljene , ako ne isto, barem slično ovoj torti.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

200 g nasjeckane čokolade
300 g tostiranih lješnjaka
150 g muscovado šećera
1 jaje
5 žumnajka
5 bjelanjaka.

Za kremu:

250 g nasjeckane čokolade 
220 ml vrhnja za šlag
30 g maslaca
prstohvat soli

Za ukras.

čačkalice
100 g šećera
20-ak tostiranih lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Čokoladu za biskvit otopite na pari, pa je ostavite da se malo ohladi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U međuvremenu u multipraktiku grubo sitnite lješnjake. Dodajte šećer pa nastavite mljeti dok ne dobijete smjesu fine, pješčane strukture. Istresite u zdjelu pa dodajte jaje i žumnajke. Dobro izmiješajte. Dobiti ćete relativno čvrstu smjesu. Kada se sve pomiješa dodajte i čokoladu. Izmješajte. Nježno umiješajte i snijeg od bjelanjka. 
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
Ohladite. 
Za kremu sitno nasjeckajte čokoladu pa je stavite u prikladnu zdjelu. U prikladan lonac stavite vrhnje za šlag, maslac i sol. Zagrijavajte dok ne provrije. Maknite sa vatre pa vruću smjesu prelite preko čokolade. Izmiješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Ostavite da se malo ohladi i počne stiskati pa onda njome premažite tortu.
Za ukras nabodite svaki od lješnjaka na čačkalicu. Šećer istresite u tavicu dubljeg dna pa ga zagrijavajte dok se ne karamelizira. Svaki lješnjak umočite u dobiveni karamel pa ga onda odložite tako da karamel curi, kako bi dobili šiljke od šećera. Ja sam na prozorsku dasku složila naranče pa sam u njih ubola čačkalice sa lješnjacima.
Ostavite da se šećer ohladi i stvrdne.
Pažljivo maknite čačkalice iz lješnjaka pa njima krasite tortu.
Ova torta nije za čuvanje u hladnjaku, jer će joj se ukrasi od šećera u hladnjaku rastopiti i nestati. Znači treba je odmah pojesti :)

ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Kolač od kokosa


Sjećate se ovog kolača?
Kod nas u susjedstvu je bio hit prije kojih 20-ak godina.
I baš se ovako nosio doma, jer ste nakon kave kod susjede dobili i malo za doma, zamotanog u aluminijsku foliju.
Okusi djetinjstva...

RECEPT:
Recept za ispis

Biskvit:

4 jaja
150 g šećera
100 ml ulja
100 ml mlijeka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
30 g kakaa

Krema:

500 ml mlijeka
3 žlice brašna
100 g šećera
100 g kokosa

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 180 C. 
Namastite i pobrašnite dublji kalup za pečenje.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom.Prosijte brašno sa praškom za pecivo. U pjenastu smjesu jaja i šećera umiješati mlijeko i ulje. Izraditi da dobijete glatku smjesu.
Polovicu smjese izliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta.
U ostatak smjese umiješajte  prosijani kakao i stavite sa strane.
Za kremu u prikladnom loncu pomiješati brašno, šećer i mlijeko. Kuhati dok ne provrije pa umiješati kokos. Smanjiti vatru i kuhati uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Smjesu sa kokosom rasporediti po pečenom biskvita na nju rasporediti i smjesu biskvita sa kakaom.
Vratiti u pećnicu na još 30 minuta. 
Ohladiti.
Prije posluživanja ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom i narezati po želji.

petak, 7. listopada 2016.

Jesenska galetta



Baš se ne šali ova jesen, stvarno je stigla. Sa svojim hladnim jutrima i ugodnim danima.
I bučama.
Obožavam buče. Prilagodljive se, mogu i u slano i u slatko i kuhane i pečene. ma u sve mogu.
Jedna brzinska jesenska poslastica, čisto da nisu uvijek galette rezervirane za ljeto.
Original recept možete pronaći ovdje.


RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto: 

90 g brašna
60 g integralnog brašna
1 1/2 žlice šećera
1/2 žličice soli
1/2 žličice cimeta
60 g hladnog maslaca
120 ml hladne vode

Nadjev:

40 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1/2 žličice soli
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenih klinčića
1 žlica vanilin šećera
2 žlice otopljenog maslaca
100 g pirea od buče
2 jabuke
2 kruške

Zagrijte pećnicu na 200 C.
U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna. Dodajte šećer, soli cimet pa pomiješajte. Dodajte hladan maslac narezan na manje komade i malo vode. Umijesite. Po potrebi dodajte toliko vode da dobijete glatko tijesto. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljate dobiveno tijesto u krug. Tijesto prebacite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
U manjoj posudi pomiješajte začine za nadjev, smeđi šećer, cimet,sol, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće i vaniliju.
Četvrtinu dobivene smjese umiješajte u pire od buče i dodajte još i 
polovicu otopljenog maslaca. Dobivenom smjesom premažite razvaljano tijesto ali na način da uz rub ostavite nenamazani dio tijesta koji ćete kasnije preklopite preko složenih jabuka i krušaka.
Jabuke i kruške operite, narežite ih na četvrtine pa im odstranite srž. Narežite ih na ploške pa ih pokapajte ostatkom otopljenog maslaca i posipajte ostatkom smijese začina. Izmiješajte tako da se jabuke i kruške jednolično oblože.
Pripremljeno voće složite na tijesto. Preklopite rubove.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.

utorak, 4. listopada 2016.

PIta sa grožđem



Ne znam kako je kod Vas ali tu kod mene u Zagrebu jesen je definitivno stigla. 
Iza nas su dva "divna dana" u kojima je kiša lijevala otprilike kao da nikada prije nije padala.
Spremam pomalo ljetne stvarčice, sandalice su već zamijenjene cipelama, a i iz ormara su izvađene jakne.
Spremila sam ljetnu stolicu za čitanje sa terase i izvadila dekicu, čitanje se sa terase seli u dnevni boravak.
Zimnica je skoro pa gotova, još samo cikla ovaj nadolazeći vikend i to je to.
Smiruje se malo ritam života, i iskreno baš se veselim tome, imam osjećaj da sam prošprintala kroz ljeto. Baš je bilo sadržajno sa puno događanja i jurnjave sa jednog događanja na drugu ili bolje rečeno od jedne obaveze do druge.
Uglavnom baš se veselim ovom djelu godine.
E a pita, ova bi se mogla svrstati u red kuhinjskih katastrofa. Iscurilo mi je pola nadjeva van iz kalupa i zapeklo se na lim koji sam stavila ispod čisto da s i ne "uredim" pećnicu.
Sama sam si kriva, krivo odabran kalup za pite. Umjesto onog cijelog ja sam odabrala onaj sa odvojivim dnom, i eto problema.
Fina je pita, barem onaj dio koji je ostao unutar kalupa. :(

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

300 g brašna
50 g šećera u prahu
150 g maslaca
prstohvat soli
1 žumanjak
1 žlica limunovog soka
2 žlice hladne vode

Za nadjev:

250 ml mlijeka 
4 jaja
125 g šećera
otprilike 30 velikih boba grožđa, prepolovljenih i izvađenih sjemenki

Za tijesto na radnu površinu prosijte brašno i šećer u prahu. Dodajte i sol. Načinite udubinu u sredinu pa u nju stavite maslac narezan na manje komadiće, žumanjak, limunov sok i vodu. Umijesite tijesto. Gotovo tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 1 sat.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. Razvaljajte tijesto na dimenzije kalupa pa pripremljeni kalup obložite tijestom.
Za nadjev izmješajte mlijeko, jaja i šećer tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ulite smjesu na pripremljeno tijesto. Po vrhu posložite očišćene i prepolovljene bobe grožđa.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-ak minuta ili dok vrh ne dobije lijepu zlatnu boju.
Prije posluživanja malo ohladite i narežite.