ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

Pita sa cikorijom



Ne znam kako vi ali ja obično početkom mjeseca škicnem igrice u kojima najčešće sudjelujem poput Daring bakersa, Fbi rukavica, Ajme i Patin 15-i pa vidim što se radi u toku mjeseca pa pokušavam te zadane stvari ukumponirati u naš jelovnik.
Ponekad i nešto zapišem na neki papirić koji onda misterijozno nestane pa se materijalizira kroz neka dva do tri mjeseca kada naravno više nemam koristi od njega.
E tako je bilo i ovoga mjeseca, papirić sam izgubila a moja luda glava je upamtila da je tema ovomjesečne igrice Ajme cikorija.
A nije. Tema je crveni radić. Eto, fulala sam temu.
Manje bitno jer je meni pita bila odlično ali Vas u isto vrijeme upozoravam da ovo nije jelo baš za svakog. Moja kolegica na poslu bila je zgrožena kombinacijom i okusom pite.
Meni je kombinacija odlična, karamel prikrije gorčinu cikorije ali ne u potpunosti tako da je okus meni baš taman, a još ova otopljena skuta ispod, odlično.
Uglavnom nije baš za ljude ne navikle na neobične kombinacije, ali više zato jer im je ta kombinacija nespojiva u glavi a ne želi kušati.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g lisnatog tijesta
50 g maslaca
1 luk, sitno nasjeckan
25 g šećera
malo svježeg timijana
5 cikorija
100 g skute
tostirani pinjoli

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Polovicu maslaca otopite u tavici koja može i u pećnicu jer ćete kasnije u njoj peći pitu. Na otopljeni maslac dodajte nasjecani luk pa ga dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša i posmeđi. Izvadite luk iz tavice na tanjur da se ohladi.
U istu tavicu stavite ostatak maslaca i otopite ga. Dodajte šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete karamel. Maknite sa vatre pa dodajte listiće timijana. Cikorije duljinom prerežite na dvije polovice pa ih složite na karamel stranom koja je prerezana prema dolje. Posolite i poparite po želji. Namrvite skutu po cikoriji i posipajte sa tostiranim pinjolima. Lisnato tijesto izvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini malo veće od tavice u kojoj ste pripremili cikoriju. Razvaljanim tijestom prekrite cikorije a tijesto koje viri preko ruba zagurajte uz rub tavice. Nabockajte vilicom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Ostavite pitu da se ohladi nekoliko minuta u tavici pa je preokrenite na tanjur za posluživanje.

petak, 27. studenoga 2015.

Daring bakers- Cheesecake crumble pie


Ovomjesečni izazov Daring bakersa bilo je napraviti Cheesecake crumble pie a domaćice su bile Krista i Nicole sa bloga Two cups of sugar.
Nezadovoljna sam gledajući naslov jer tako ne volim te engleske nazive recepta ali stvarno nemam neku ideju kako ovo prevesti, možda pita od sira sa posipom ?!
Bez obzira na prijevod imena recepta, ova fina je baš fina, sa divnom aromom cimeta.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

175 g brašna
5 g soli
100 g maslaca
90-105 ml ledeno hladne vode

Za nadjev:

450 g krem sira
150 g šećera
naribana korica 1 limuna
srž mahune vanilije
2 jaja
1 žumanjak
60 ml vrhnja za šlag

Za posip:

140 g brašna
75 g zobenih pahuljica
100 g šećera
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice soli
115 g hladnog maslaca

na radnu površinu prosijte brašno i sol. Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa ga utrljajte u brašno. Malo po malo dodajte hladnu vodu pa mijesite dok ne dobijete povezano tijesto. Omotajte dobiveno tijesto rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. Lagano pobrašnite radnu površinu. Tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga razvaljajte na dimenzije kalupa. Razvaljano tijesto utisnite u pripremljeni kalup pa ga nabockajte vilicom. Prekrite tijesto papirom za pečenje pa na njega stavite suhi grah (slijepo pečenje). Pecite 10 minuta pa odstranite papir za pečenje a tijesto vratite u pećnicu na još 5 minuta.
Povisite temperaturu pećnice na 250 C.
Pjenasto izradite sir i šećer. Umiješajte jedno po jedno jaje i na kraju i žumanjak. Umiješajte i srž mahune vanilije i naribanu limunovu koricu.
Izlite na pripremljeno tijesto za pitu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.
Za posip u prikladnoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, šećer, cimet i sol. Maslac narežite na manje kockice pa ga utrljajte u smjesu brašna dok ne dobijete mrvičasto tijesto. 
Rasporedite posip po polupečenoj piti, snizite temperaturu pećnice na 100 C pa pecite pitu još 1 sat. 
Ohladite prije posluživanja.

ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Brownies


Kad vam treba nešto slatko i jednostavno, čokoladna utjeha ili su samo oni dani onda je ovo recept za Vas. 
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g maslaca
180 g čokolade
120 g kakaa
225 g mascarponea
6 jaja
4 žlice arome vanilije
120 g brašna
1/2 žličice soli

Ganache:

340 g čokolade
12 žlica vrhnja za šlag
6 žlica maslaca

Zagrijte pećnicu na 165 C.
Namastite i pobrašnite veći lim za pečenje.
U prikladnom loncu na laganoj vatri otopite maslac. Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće. Rastopljeni maslac maknite sa vatre pa mu dodajte čokoladu. Mješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku i jednoličnu smjesu.
Mikserom pjenasto izradite jaja, šećer i aromu vanilije. Prosijte kakao sa brašnom i soli. U pjenastu smjesu jaja dodajte mascarpone i otopljenu smjesu čokolade i maslaca. Na kraju dodajte i prosijanu smjesu sa brašnom. Sve izmješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni lim, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 do 50 minuta (napravite test čačkalicom).
Ostavite da se ohladi 15-ak minuta dok pripremite ganache.
Vrhnje za šlag zagrijavajte na laganoj vatri dok ne provrije. Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa je umiješajte u kipuće vrhnje. Dodajte i maslac. Miješajte dok se čokaolada i maslac ne otope i ne dobijete glatku smjesu. Razmažite ganache na malo ohlađene browniese. Ostavite da se krema stvrdne. Prije posluživanja narežite po želji.

četvrtak, 19. studenoga 2015.

Bircher musli


Mala promjena u mojoj ponudi za doručak, Bircher musli. 
Jednostavni za napraviti jedino što morate planirati i napraviti ih navečer kako bi vas ujutro dočekali spremni za konzumaciju.
Lansirao ih je švicarski liječnik i nutricionist Maximillian Birch-Benner početkom prošlog stoljeća kao dio programa za mršavljenje uz dijetu i vježbanje.

RECEPT:
Za dvije porcije:

100 g zobenih pahuljica
2 žličice chia sjemenki
1 žlica sjemneki bundeve
350 ml mlijeka
1 žlica javorovog sirupa
Malo limunovog soka
Malo arome vanilije

Za posluživanje:

Voće po želji ( u ovom slučaju banana)
Prstohvat mljevenog cimeta
Suho voće po želji( u ovom slučaju aronija)


Noć prije u zdjelici pomiješajte zobene pahuljice, chia sjemenke, sjemenke bundeve, javorov sirup, aromu vanilije, limunov sok i mlijeko. Dobro promiješajte, poklopite i ostavite da prenoće u hladnjaku. Ujutro sitno narežite voće i po želji ga posipajte cimetom. Pomiješajte sa suhim voćem pa poslužite sa zobenom kašom.

ponedjeljak, 16. studenoga 2015.

Patin petnaesti- Požunske kiflice


Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti Požunske kiflice.

Znam da kasnim i da je ovaj post trebao biti objavljen jučer ali nekako mi je vrijeme pobjeglo i ja sam i dalje uvjerena da je danas 15.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g brašna
200 g maslaca
60 g šećera
2 jaja
20 g kvasca
prstohvat soli
malo mlijeka


Za nadjev:

50 ml vode
100 g šećera
250 g  mljevenih oraha
naribana korica limuna

1 jaje za premaz

U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte maslac, šećer,sol, jaja i toliko mlijeka koliko je potrebno da umijesite glatko ne pretvrdo tijesto. Gotovo tijesto prekrite čistom kuhinjskom krpom pa ga ostavite da se diže 10 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev, u lonac stavite šećer i vodu pa kuhajte dok se šećer ne otopi i ne dobijete sirup. Umiješajte mljevene orahe i naribanu koricu limuna pa ostavite sve da se malo ohladi.
Dva plitka lima obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 200 C.

Odmoreno tijesto razvaljajte i punite ih nadjevom od oraha.  Oblikujte kiflice pa ih slažite na pripremljene limove. Lagano izmutite jaje pa njime premažite oblikovane kiflice. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta, dok kiflice ne dobiju lijepu boju.

četvrtak, 12. studenoga 2015.

Kuglice od buče


Čim sam vidjela ovaj recept na blogu kod Nevene znala sam da ga moram isprobati. Jedina razlika je boja mojih kuglica, imala sam nešto ostataka biskvita od šubarica koje sam radila prije koji dan pa sam dio keksa njima zamijenila. Apsolutno sam očarana ovim kuglicama, mekane i mirisne iznutra a krckava čokolada izvana.
Originalni recept možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

200 g pirea od bundeve
250 ml mlijeka
1 žlica meda
srž pola mahune vanilije
150 g petit buerre keksa
100 g osušenog čokoladnog biskvita
50 g bijele čokolade
2 žlice ruma
200 g tamne čokolade
100 g kakaa

Pomiješajte mlijeko sa pireom od bundeve, medom, vanilijom i cimetom. Kuhajte na umjerenoj vatri dok se svi sastojci ne povežu. Pomiješajte osušeni biskvit i petit buerre kekse pa ih sve dobro sameljite u multiptaktiku. Dodajte toploj smjesi i iziješajte. Bijelu čokoladu narežite na manje komadiće pa je umiješajte u smjesu mlijeka i keksa. Stavite smjesu u hladnjak da se dobro ohladi.
Od ohlađene smjese oblikujte kuglice, slažite ih na tanjur pa ih ponovno stavite na hlađenje prije nego što ih umočite u čokoladnu glazuru.
Čokoladu otopite na pari a kakao prosijte u zdjelicu.Svaku kuglicu umočite u rastopljenu čokoladu pa je onda još uvaljajte u kakao. Čuvajte ih hladnjaku do konzumacije.

ponedjeljak, 9. studenoga 2015.

Kolač sa kestenom


Nastavljamo sa rođendanskim receptima...
Fotka nije nešto ali je kolač izvrstan. To je jedan od kolača koji sam nosila svojim curkama u ured na degustaciju i kako sam bila u žurbi nisam baš stigla petljati po fotiću.
original recepta i puno bolju fotku možete pronaći kod Torteline.


RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

9 jaja
120 g šećera
40 g brašna
120 g mljevenih tostiranih oraha
250 g kesten pirea

Za nadjev:

150 g maslaca
100 g šećera u prahu
3 rebra čokolade
250 g kesten pirea
2 žlice ruma

Za glazuru:

100 g čokolade
100 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 180 C. Veliki, duboki lim za pečenje namastite i pobrašnite.
Odvojite bjelanjke od žumanjka. Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg. U žumanjke dodajte šećer pa miksajte dok smjesa ne posvijetli i ne udvostruči joj se volumen. Dodajte brašno, kesten pire i orahe pa sve dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte još i snijeg od bjelanjaka. Rasporediti smjesu u pripremljeni lim, zagladiti površinu pa peći u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta. Ohladiti.
Za nadjev pjenasto izmiksati maslac sa šećerom u prahu, dodati otopljenu čokoladu, kesten pire i rum. Miksati dok se svi sastojci ne povežu pa dobivenom smjesom premazati ohlađeni biskvit. Ohladiti.
Nasjeckati čokoladu na manje komadiće. Zagrijavati vrhnje za šlag dok ne provrije. Vruće vrhnje preliti preko čokolade pa miješati dok se čokolada ne otopi i ne dobijete glatku smjesu. Preliti galazuru preko kolača. Ohladiti.
Prije posluživanja narezati po želji.

četvrtak, 5. studenoga 2015.

Torta od čokolade i naranče


Moja ovogodišnja rođendanska torta.
Fina, prefina.
Malo me bilo sramota slikati i drugu svjećicu na torti...
S druge strane sada kada razmišljam možda sam i je baš i mogla uslikati.
Možda druge godine.
Original recepta možete pronaći ovdje.


RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

200 g maslaca
300 g šećera
naribana korica 1 naranče
4 jaja
200 ml mlijeka
240 g oštrog brašna
50 g kakaa
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo

Za natapanje biskvita:

150 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
malo ruma

Krema od naranče:

3 jaja
75 g šećera
150 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
naribana korica 3 naranče
1 paketić želatine u prahu
80 g maslaca
250 ml vrhnja za šlag

Krema od čokolade:

200 g tamne čokolade
3 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 2 naranče
100 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
3 lista želatine
2 žlice limoncella
250 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 30 cm.
Mikserom pjenasto izradite maslac i šećer. Dodajte naribanu narančinu koricu te jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje.
U drugu posudu prosijte brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. u Smijesu maslaca i jaja umiješajte mlijeko i na kraju prosijanu smjesu brašna i kakaa. Dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup, zagladite površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Ohladite.
Kremu od naranče obavezno napravite dan ranije kako bi se ohladila i stisnula.
Želatinu pomiješajte sa 4 žlice hladne vode pa je ostavite da nabubri.
U većoj posudi pomiješajte jaja sa šećerom. Posudu stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje pjenjačom dok se ne zapjeni, minutu do dvije. Potom dodajte narančin sok, naribanu koricu naranče pa kuhajte i dalje miješajući pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati.Maknite sa pare pa dodajte nabubrenu želatinu i maslac narezan na manje komadiće. Miješajte dok se maslac i želatine ne otope. Kremu prekrite rastezljivom folijom i stavite je hladiti.
Za čokoladnu kremu želatinu prelite hladnom vodom tako da listići budu u potpunosti potopljeni pa je ostavite da nabubri. 
Čokoaldu nasjeckajte na manje komadiće pa je otopite na pari. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer pa sve pjenasto izradite. Dodajte naribanu narančinu koricu pa kuhajte na pari uz stalno miješanje dok se ne zapjeni. Dodajte otopljenu čokoladu pa nastavite kuhati još par minuta. Nabubrelu želatinu ocijedite od vode pa je pomiješajte sa narančinim sokom. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Otopljenu smjesu umiješajte u smjesu čokolade pa dodajte još i limuncello. Ohladite.
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag. Ja sam zajedno istukla 500 ml vrhnja za šlag (250 za kremu od naranče i 250 ml za čokoladnu kremu) pa sam podjelila na pola i stavila u svaku kremu. Dobro izmiješajte svaku od krema sa šlagom da dobijete glatku i jednoličnu smjesu.
Sastavljanje torte: ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista. Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga natopite sokom od naranče pa ga premažite polovicom čokoladne kreme. Na kremu stavite drugi list biskvita, ponovno ga natopite narančinom sokom pa po njemu razmažite ostatak čokoladne kreme. Treći list biskvita natopite ostatkom narančinog soka pa ga stavite na vrh torte.
Izvana tortu omažite kremom od naranče i ukrasite po želji. Ohladite prije posluživanja.

ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

Trostruki čokoladni kruh



Najčešće produžene vikende provedem na moru čitajući i uživajući u miru i tišini. Ovaj posljednji produženi vikend povodom Dana neovisnosti odabrali smo provesti malo drugačije, aktivnije. Odlučili smo smo se za posjet austrijskoj regiji Salzkammergut.
Plan je bio prošetati, posjetiti Bad Ischl i popiti koji Stiegl
Plan za prvi dan bilo je smjestiti se u apartman u St. Gilgenu pa se onda žičarom popeti na vrh, ručati pa se pješice spustiti nazad u mjesto u apartman. Planirano, izvršeno.
Drugi dan je plan nešto ambicizniji, od apartmana pješice do St. Wolfganga pa  onda pješice do Schafbergspitze.
E taj drugi dan  nas je dobrano namučio, lijep komad smo prohodali i to uz brdo. Nije da sam ja neki super sportaš, rekretivno se bavim trčanjem ali čak je i meni bilo poprilično zahtjevno. Prijateljica koja je išla s nama je u jednom trenu rekla da joj je sada dosta, osjeća da će umrijeti i da više dalje ne može. Na kraju smo ipak uspjeli a gulaschsuppe i gemknedl koje sam pojela na vrhu su vjerojatno jedna od boljih stvari koje sam ikada jela. Čudo jedno što malo fizičke aktivnosti radi za apetit.
Ukoliko imate iole sklonosti nekoj fizičkoj aktivnosti na otvorenom svakako vam preporučam posjet ovom djelu Austrije. Priroda je prekrasna, sadržaja stvarno ne nedostaje, što za planinare, šetače ili bicikliste. Ima pregršt mjesta za nešto pojesti i popiti, stvarno je lijepo.
Jedina stvar koja me žalosti u cijeloj stvari je ta što i kod nas ima tako lijepe prirode jedino što mi nažalost još nismo naučili iskoristiti potencijal koji imamo.
Ovaj kruh je bio SOS za napadaje gladi koji je cijelo vrijeme bio u ruksaku. I stvarno je dobro poslužio. Original recepta možete pronaći ovdje a moju prilagođenu verziju nešto niže nakon par fotografija kojima sam ovjekovječila ovaj naš planinarski pohod. 



Pogled na St. Gilgen kada izađete iz žičare

 
Vlak koji vozi na vrh Schafberg
 
 
Dobro došlo mjesto za odmor na pola puta do vrha
 
 
Pogled sa vrha Schafberspitze
 
 
Apsolutno zasluženi Stiegl jednom kada se popnete na vrh
 
 
Vrata u St. Wolfgangu, mene neodoljivo podsjećaju na vrata iz Gospodara prstenova
 
  
 
Ležaljka za opuštanje uz Wolfgangsee


Dio asortimana slastičarnice Zauner, obavezno probajte išlere

 


Jabuka koja raste po kući, ima čak i plodove


  Magnetići



Čarape, ukoliko vam slučajno bude hladno

 
  
I neizbježne lederhose za kraj :)

RECEPT:
Recept za ispis

Za kruh:

170 g zobenog brašna
120 g bademovog brašna
6 žlica hajdenog brašna
6 žlica muscovado šećera
6 žlica kakaa
1 žlica sjemenki lana
2 žličice instant kave
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
2 jaja
160g pirea od buče
160 ml mlijeka
6 žlica meda
3 žlice kokosovog maslaca, otopljenog
100 g nasjeckane čokolade
3 žličice jabučnog octa

Za posip:

65 g muscovado šećera
2 žlice zobenih pahuljica
1 žlica kakaa
45 g kokosovog ulja 

Zagrijte pećnicu na 180C. Namastite i pobrašnite duguljasti lim za pečenje.
Pomiješajte mlijeko sa jabučnim octom pa ostavite da odstoji 10-ak minuta.
U prikladnu posudu prosijte zobeno brašno, bademovo brašno, hajdeno brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte još i sol, šećer instant kavu i sjemenke lana. U odstajalu smjesu mlijeka i jabučnog octa dodajte jaja, otopljeni kokos maslac i med pa sve izradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu. Smjesu mokrih sastojaka pomiješajte sa suhima. Na kraju dodajte i komadiće čokolade. Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni kalup.
Za posip u prikladnoj posudi pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete smjesu koja nalikuje vlažnom pijesku. Posipajte je po vrhu kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 65-80 minuta, napravite teste drvenim štapićem, ukoliko izađe suh iz kolača onda je pečen.
Ohladite. Prije posluživanja narežite na šnite.