četvrtak, 29. listopada 2015.

Integralni kruh



Jedva sam dočekala ovo pomicanje sata. Pretpostavljam da sam u manjini, barem sam tako zaključila u razgovoru sa svojim prijateljima.
Obožavam ovo vrijeme kada se mogu bez grižnje savjesti ušuškati sa šalicom čaja i knjigom. Vani je mrak pa nemam onu potrebu toliko svojstvenu dobu godine kada je na snazi ljetno računanje vremena i dulje traje dan da skoknem još samo ono nešto napraviti. 
Nije da sada nešto manje radim samo imam nekako manji osjećaj krivnje kada sjednem i opustim se uz knjigu.
Druga stvar zbog koje volim ovo vrijeme je to što više mijesim kruh. Ne znam kako vama ali nije mi baš neki gušt mijesiti kruh u 8 mjesecu kada je vani sto stupnjeva. Mada ima i to prednosti, onda se kruh brže diže...
No dobro ako ste u potrazi za receptom za dobar i jednostavna integralni kruh, ovaj ima moju svaku preporuku. 
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

520 g integralnog pšeničnog brašna
1 1/2  žličice soli
1 1/2 žlice sjemenki lana
1 1/2 žličice instant kvasca
295 ml mlake vode
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja

U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, sjemenke lana, kvasac. U drugu posudu stavite mlaku vodu, maslinovo ulje i med pa miješajte dok se med ne rastopi. Umiješajte u smjesu brašna pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se odvaja od rubova posude. Prekrite posudu čistom kuhinjskom krpom pa je ostavite na toplom mjestu, da se tijesto diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 2 sata.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Dignuto tijesto premijesite, oblikujte ga u štrucu pa ga stavite u pripremljeni kalup.
Ponovno prekrite kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu još jedan sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 C.
Dignuti kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa pecite 45 minuta dok ne dobije lijepu koricu i prilikom kucanja po kruhu ne čujete šuplji zvuk.

utorak, 27. listopada 2015.

Daring bakers-Macarons


Ovomjesečni izazov Daring bakersa bili su macarons a domaćice su bile Rachael sa bloga Pizzarossa i Korena sa bloga Korena in the kitchen.
Dakle macarons, i nisu mi uspjeli, bili su fini ali estetski to nije to.
Nisam tip koji odustajem i sigurno ću ih pokušati ponovno napraviti. Nisam sigurna da ću baš sutra ponovno pokušati ali uskoro. 
Dugo sam se borila sa tim macaronsima, nekako ne razumijem cijelu famu oko njih. U redu fini su ali ima i kolačića koji su mi osobno i bolji, slatki su takvi šareni i baš su fotogenični. 
Za moju ukus malo preslatki, ali o.k. to je stvar ukusa a o tome se ne rapravlja.
Sad su mi malo manje draži kad mi nisu uspjeli...

RECEPT:
Recept za ispis

Za keksiće:

112 g mljevenih badema
204 g šećera u prahu
102 g bjelanjaka ( to su otprilike tri bjelanjka)
51 g šećera

Za kremu:

113 g g čokolade sa visokim udjelom kakaa
120 ml vrhnja za šlag
28 g maslaca sobne temperature

Dva lima obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
U multipraktiku pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa ga upalite na nekoliko minuta kako bi se sastojci dobro pomiješali.
Prosijte smjesu. Sve veće komadiće vratite u multipraktik pa ponovno sameljite i prosijete. 
Bjelanjke stavite u posudu od miksera koju ste prethodno prebrisali alkoholnim octom kako bi odstranili eventualne tragove masnoće. Isto to napravite i sa metlicama miksera. Miksajte na srednjoj brzini dok se bjelanjci ne zapijene, a zatim postepeno dodajte šećer. Kada dodate šećer povećajte brzinu na najveću pa nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Budite oprezni da ne premiksate bjelanjke. 
Sada umiješajte polovicu smjese šećera u prahu i badema pa sve dobro izmiješajte. Dodajte i ostatak smjese badema i šećera i ponovnoi sve dobro izmješajte.
Dobivenu smjesu stavite u dresir vrećicu pa istiskujte kolačiće na pripremljen limove. 
Svakim lim dignite 5 cm pa odlučno njime udarite po radnoj površini kako bi iz keksića istisnuli eventualne mjehuriće zraka. Stavite limove sa keksićima sa strane da se suše 30-60 minuta, ovisno o uvjetima u vašoj kuhinji. Spremni su za pečenje kada se na vrhu svakog stvori korica i nisu više ljepljivi na dodir.
Zagrijte pećnicu na 135 C.
Pecite keksiće 12-16 minuta u gornjoj trećini pećnice. Nakon 10 minuta pečenja zarotirajte lim pa dopecite. 
Ostavite pečene keksiće da se u potpunosti ohlade na limu pa ih tek onda odlijepite. 
Za kremu nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je stavite u prikladnu posudu. U manjem loncu zagrijte vrhnje za šlag dok ne provrije. Vrućima vrhnjem prelite nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte i maslac pa sve ponovno dobro izmiješajte. Stavite da se ohladi uz povremeno miješanje. Kada se krema počne zgušnjavati stavite je u dresir vrećicu. Kremom spajate dva po dva pečena keksića. Postoji čak i pravilo o količini kreme između dva keksića, dakle ona bi trebala biti debljine jednog keksića.
Ostavite macarons da odstoje jedna dan prije posluživanja, navodno su onda bolji.

četvrtak, 22. listopada 2015.

Ajme koliko nas je! Dunje


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u listopadu je dunja a ovomjesečna domaćica je Kristina.
Dunja baš i nije najčešća namirnica kod nas doma. Nikada nije ni bila, čak ni na ormaru za miris.
Za ovaj krug Ajme odlučila sam napraviti pekmez od dunje. Vidjela sam recept u Mezze časopisu iz 11 mjeseca 2012 i od onda mi je stalno negdje u mislima kao nešto što bih željela probati. Pa evo baš mi je dobrodošla ovomjesečne tema da to i napravim. 
Jako sam zadovoljna okusom pekmeza, kiselkasti je baš kao što ja volim i miriši zaista zamamno.

RECEPT:
Recept za ispis

1 1/2 kg očišćenih dunja
350 ml jabučnog cidera
2 žlice jabučnog octa
1 žličica mljevenog cimeta
250 g šećera

Zagrijte pećnicu na 170 C. 
Dunje operite,. ogulite i očistite te ih narežite na koštice. 
Narezane dunje stavite u veći lonac i prelite ih jabučnim ciderom. Poklopite ih i kuhajte na umjerenoj vatri da se krčkaju 30 do 40 minuta ili dok ne omekšaju. Povremeno promiješajte. U omekšale dunje umiješajte jabučni ocat i šećer pa sve dobro izmiješajte.
Smjesu dunja prebacite u dublji lim za pečenje pa sve stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite pekmez otprilike 2 sata uz povremeno miješanje. Ja sam uz miješanje i dunje malo propasirala gnječilicom za krumpir. Pekmez se treba karemelizirati , postati vrlo gust i tamno narančast. 
Vrući pekmez ulite u sterilizirane bočice.



ponedjeljak, 19. listopada 2015.

FBI rukavice- Ave Dulcis

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za rujan i listopad, a pod istragom je blog Ave Dulcis. 
Od čuda krasnih recepata ja sam odabrala slijedeće ;

Cupcakes sa čokoladom i šumskim voćem



Odlični cupcakesi, stvarno dobitna kombinacija, čokolada i šumsko voće. Malo sam promijenila recept, muffine sam punila gotovim domaćim pekmezom od kupine koji sam lagano zagrijala. Sljedeći puta ću svakako napraviti veću količinu čokoladne kreme, nekako mi je bilo "na knap".
Kako bi iskoristila sredinu koja se mora izvaditi iz svakog muffina, te sam ostatke stavila u čašu i dodala sam im još i pekmez od kupine i čokoladnu kremu tako da je ovo što se vidi na pozadini fotografije.

Recept:
Recept za ispis

Za muffine:

200 g šećera
90 g brašna
50 g kakaa
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 jaje
115 ml mlijeka
55 ml ulja
žlica arome vanilije
115 ml vruće vode

Za punjenje muffina:

pekmez od kupine

Čokoladna krema:

150 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
180 ml vrhnja za šlag

Za ukras:

maline

Zagrijati pećnicu na 180 C. Kalup za muffine obložiti papirnatim košaricama.
U većoj posudi pomiješati sve suhe sastojke za muffine pa dodati jaje, ulje i mlijeko. Dobro izmiješati pa dodati kipuću vodu. Pripremljeni kalup za muffine puniti dobivenom smjesom do 2/3 visine košarice. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Ohladiti.
Za čokoladnu kremu vrhnje zagrijati pa u njega umiješati čokoladu nasjeckanu na komadiće pa miješati dok se  potpunosti ne otopi. Ostaviti da se krema ohladi i stisne.
Ohlađenu kremu izmiksti pa je staviti u slastičarsku vrećicu sa ukrasnim nastavkom.
Zagrijati pekmez od kupine tako da bude tekući.
Svakom ohlađenom muffinu žličicom izdubiti sredinu pa je napuniti toplim pekmezom od kupine. Na vrh svakog muffina naštrcati čokoladnu kremu pa ih ukrasiti malinama.

Jednostavna čokoladna torta


Idealna za kada Vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko ali vam se baš i ne prtlja po kuhinji.

Recept:
Recept za ispis

180 g tamne čokolade
140 g maslaca
7 jaja
prstohvat soli
naribana korica naranče
sladoled od vanilije za posluživanje

Zagrijte pećnicu na 150 C. 
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte.
Čokoladu rastopite na pari pa dodajte nasjeckani maslac. Smjesu dobro izmiješajti, tako da se maslac rastopi. Prohladiti. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.U malo ohlađenu smjesu čokolade i maslaca umiješajte žumanjke pa na kraju i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup. poravnajte površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Na dno pećnice stavite manju posudu sa vodom koje će isparavati tijekom pečenja.
Kolač poslužite mlaki uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Keksići sa kokosom i karamelom


Odlična kombinacija sastojaka, jako mi se dopala. Naravno da su keksići najbolji dok su još mlaki a vi zagrizete u njih pa vam onda čokolada iz sredine koja je još tekuća curi po bradi, ma mljac. Fini su i hladni, model sa fotke je u nekoliko navrata tražio repete. 
Ja sam odabrala napraviti malo jednostaviniju varijanutu keksića, bez glazure na vrhu i bez umakanja u kokos. Ovu su bili putni keksi pa mi se činilo nekako zgodnije a ionako su dovoljno ukusni i bez tog završnog detalja.

Recept:
Recept za ispis


Za karamel umak:

50 g šećera
1,5 žlice vode
1,5 žlice maslaca
90 ml vrhnja za šlag

Za keksiće:

50 g kokosa
300 g brašna
1 žličica sode bikarbone
75 g smeđeg šećera
75 g šećera
karamel umak
1 jaje
2 žice arome vanilije
35 kockica čokolade ( ja sam dobila 35 keksića, po jedna za svaki)

Za umak od karamelu u posudu staviti šećer i vodu pa kuhati na vatri dok se šećer ne otopi. Kada smjesa počne po malo dobivati boju dodajte maslac i vrhnje za šlag. Smanjite vatru pa kuhajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Za keksiće prvo kokosovo brašno kratko prepržiti na suhoj tavici.
Ohlađeno poprženo kokosovo brašno staviti u blender pa mu dodati brašno, sol i sodu bikarbonu. Kratko izmiksati da se sastojci promiješaju. U drugu posudu staviti umak od karamel, šećer i smeđi šećer pa miksati dok se sve ne poveže pa onda umiješati jaje i aromu vanilije. Dodati i suhe sastojke pa umijesiti tijesto. Tijesto omotati rastezljiviom folijom pa ga staviti u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Dva lima obložiti papirom za pečenje.
Od ohlađenog tijesta oblikovati kuglice pa u sredinu svake utisnuti kockicu čokolade. Slagati gotove keksiće na pripremljeni lim. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta.

Muffini za doručak


Recept uz ove muffine sam odlučila napraviti u obliku kruha. Dakle samo da znate da smjesa za dvanaest muffina ne stane u duguljasti lim za kruh, bez obzira što se čini da hoće. Ok smjesa u sirovom stanju stane ali kada se počne peći kolač naravno raste,  što bi svaka kuharica trebala znati. Ali ne i ja , očito.
Uglavnom gurnem ja taj pretrpani kalup u pećnicu i krenem prati suđe a odjednom suklja dim iz pećnice. Kolač curi iz kalupa i peče se na dnu pećnice. Ubacila sam ga u dublji pleh, obrisala prepečeni biskvit sa dna pećnice i ispekla do kraja. E onda sam još i pećnicu oribala.
Ne dajte se smesti sa ovim mojim monologom kruh je odličan i čak ću ga i ja ponovno raditi. Jedini ću sljedeći puta odvojiti dio smjese ili ga ispeći baš u obliku muffina kao što je i trebalo.
Jedini moj dodatak originalnom receptu je naribani svježi đumbir, to mi je odlična kombinacija, kruške i đumbir.

RECEPT:
Recept za ispis

2 zrele kruške
85 g maslaca
125 g smeđeg šećera
240 ml mlačenice
žlica arome vanilije
2 jaja
75 g zobenih pahuljica
125 g brašna
75 g integralnog brašna
3/4 žlice sode bikarbone
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
120 g tostiranih, krupno sjeckanih lješnjaka
85 g nasjeckane čokolade
malo naribanog svježeg đumbira

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti lim za pečenje.
Kruške operite i naribajte. 
U prikladnu posudu prosijte brašno, integralno brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Umiješajte i zobene pahuljice.
U drugoj posudi pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom. Umiješajte jaja, mlačenicu, sol, naribani đumbir i aromu vanilije.
U smjesu mokrih sastojaka umiješajte suhe, pa sve dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte i naribane kruške, nasjeckanu čokoladu i nasjeckane lješnjake. Ostavite malo lješnjaka za posip po vrhu kolača. Izmiješajte.
Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni lim, zagladite površinu i posipajte sa ostatkom lješnjaka.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.

četvrtak, 15. listopada 2015.

Patin petnaesti- Pirotska proja


Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti Pirotsku proju.
Proja kao takva tu u mojim krajevima i nije baš poznata. ovo je prvi puta da sam je ja jela ili napravila. Ali meni se dopala, hrskavo masnjikavo tijesto mislim pa kaj tu ima biti loše? U originalnom receptu su ponuđene mjere sa litrom vode, ali za nas dvoje to mi se činilo jako puno tako da sam radila samo pola smjese.

RECEPT:
Recept za ispis

500 ml hladne vode
2 jaja
sol po okusu
500 g kukuruznog brašna
rastopljena pačja mast

Zagrijati pećnicu na 200 C.
Namastiti i pobrašniti manji lim za pečenje.
U prikladnu posudu staviti vodu. Posoliti i dodati jaja i sve izraditi pjenjačom. Kukuruzno brašno prosijati pa ga umiješati u smjesu vode i jaja. Dobivenu smjesu izliti u pripremljeni lim. Još vrućom otopljenom masti preliti površinu kolača. Peči u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta ili dok ne porumeni.
Nakon 10 minuta pečenje izvaditi kolač iz pećnice pa ga na par mjesta nabosti drvenim štapićem.

ponedjeljak, 12. listopada 2015.

Schwarzwald torta


Klasik među tortama i nekako, čini mi se neovisna o godišnjem dobu, nekako uvijek paše.
Imam frendicu koja mi je godina za svoj rođendan naručivala baš ovu tortu. U jednoj trenutku sam je čak i diskretno zamolila neka naruči neku drugu, jer ovako ispada da znam napraviti samo Swarcwaldicu.
Dobro, ovaj blog je dokaz da ipak nije tako...

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

4 jaja
5 žlica hladne vode 
prstohvat soli
175 g šećera
80 g brašna 
80 g škrobnog brašna( gustina)
1 prašak za pecivo
30 g kakaa

Za nadjev:

2 staklenke kompota od višanja
2 pudinga od vanilije ili 60 g škrobnog brašna (gustina)
750 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Za ukras:

nekoliko višanja koje ste odvojili od onih namjenjenih nadjevu
čokoladne strugotine

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 28 cm.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli i vodom mikserom istucite u čvrsti snijeg. Uz neprestano miksanje dodajte šećer a potom i jedan po jedan žumanjak. Brašno, škrobno brašno, kakao i pecilni prašak pomiješajte pa prosijte. Dobivenu smjesu nježno umiješajte u smjesu jaja. Izlite biskvit u pripremljeni kalup, poravnajte površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Ohladite. 
Ohlađeni biskvit prerežite tri puta, tako da dobijete dva lista.
Ocijedite višnje ali sačuvajte sok od kompota jer će vam biti potreban za skuhati žele. Odmijerite 500 ml soka od višanja.350 ml soka stavite u prikladan lonac pa mu dodajte vanilin šećer. Kuhajte dok ne provrije. Preostalih 150 ml soka od višanja pomiješajte sa pudingom ili škrobnim brašnom, ovisno o tome što ste odlučili upotrijebiti. U provreli sok umiješajte sok pomiješan sa škrobnim brašnom pa kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte i višnje, ostavite nekoliko višanja sa strane za ukras. Ostavite da se žele malo ohladi, otprilike 10-ak minuta.
Malo ohlađen nadjev rasporedite na listove biskvita, i to na dva, treći list koji ide na vrh torte ostavite prazan. Ohladite.
Istucite vrhnje za šlag. Na tanjur na kojem ćete posluživati tortu stavite prvi list biskvita nadjevenog sa želeom od višanja, pa na njega rasporedite trećinu šlaga. Stavite drugi list sa želeom pa ponovno trećinu šlaga. Na vrh stavite prazan list biskvita. Preostalom trećinom šlaga premažite vrh i stranice torte ali si isto tako ostavite malo šlaga kako bi mogli dekorirati tortu. Šlag koji ste ostavili stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa na vrh torte ukrasno naštrcajte šlag. Ukrasite tortu višnjama i čokoladnim strugotinama. Dobro ohladite prije posluživanja.

četvrtak, 8. listopada 2015.

" Biskvit" sa bananama i umakom



Ukoliko čitate ovaj post ili ste mi bliski prijatelj ili ste kolega food bloger koji je barem djelomično opsjednut hranom i novim receptima. Ukoliko spadate u ovu drugu kategoriju pored Interneta pretpostavljam da vam je drugo po redu mjesto koje vas nadahnjuje za isprobavanje novih recapata tv program 24 kitchen.
Ruku na srce mislim da sam sve emisije koje se trenutnom vrte na programu pogledala barem dva do tri puta a Jamieve emisije barem pet do šest puta. I ne nije to moja jadikovka na dosadan program koji se neprestano reprizira, nego sam se neki dan sjetila da već neko vrijeme nisam vidjela emisije Billa Grangera.
Dakle on mi u početku nikako nije sjeo, nekako ukočen sa onim kiselim osmijehom namjenjenom posjetilu zubaru i nekim kurtoaznim prilikama. Ali mi se zato sve drugo dopalo. I recepti,  i fotografija i prezentacija hrane, i kuhinjsko posuđe i kuhinja, ma sve baš sve, jedino mi striček Bill nikako nije. I odgledala sam ja tu prvu sezonu onako nekako na silu. I evo nam stiže i druga sezona, e tu mi je i Bill malo simpatičniji, nestao mu je onaj kiseli osmijeh sa lica, djeluje nekako prirodnije. Pretpostavljam da je trema prilikom snimanja prve sezone učinila svoje. A na kraju krajeva evo mene hrabre s druge strane ekrana, tu natipkavam nešto, i sigurna sam da s ni ja ne bih baš proslavila pred kamerom.
Uglavnom original Billovog recepta možete pronaći ovdje, nisam sigurna jeli iz prve ili druge sezone...

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

125 g brašna
prstohvat soli
115 g šećera
3 žličice praška za pecivo
1 ispasirana banana
250 ml mlijeka
85 g maslaca, otopljenog
1 jaje
1 žlica arome vanilije

Za preljev:

140 g smeđeg šećera
250 ml vode
4 žlice agavinog ili javorovog sirupa

Za posluživanje:

sladoled od vanilije

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite dublju vatrostalnu posudu. U posudi pomiješajte bananu, mlijeko, maslac i aromu vanilije. U drugoj posudi pomiješajte prosijano brašno sa soli, šećerom i praškom za pecivo. U smijesu mokrih sastojaka umiješajte suhe. Dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Izlite u pripremljenu posudu. Za preljev pomiješajte vodu, šećer i sirup pa kuhajte dok se šećer ne otopi. Prelite vrući sirup preko nepećenog biskvita. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta. Ostavite da se malo ohladi po poslužite sa sladoledom od vanilije.

ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Lijena Baileys čokoladna torta


Imala sam doma tu jednu bocu Baileysa koju sam jednom prilikom dobila kao rođendanski poklon, i koja je samo stajala na polici. Na našim druženjima još si prije par mjeseci i neko znao popiti Baileys ali sad već neko vrijeme nije nikome zanimljiv. A meni je nekako išao na živce samo čučeći u kutu na polici pa sam ga  odlučila potrošiti u kolaču. Ovo je moja varijacija na temu recepta koji sam pronašla na Fodgawkeru, ali da me ubijete ne mogu pronaći link na originalni recept.
Znam samo da u originalni recept ide  325 ml Baileysa ali pošta ja doma imam jednu dojilju koja ne smije baš konzumirati alkohol ja sam ga dio zamijenila mlijekom.
Ovo je jedan od onih zgodnih brzinskih kolača za koji nije potrebno ni mikser upaliti.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g brašna
1 1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
95 g kakaa
200 g šećera
250 ml kipuće vode
5 žličica instant kave
225 g maslaca
125 ml Baileysa
200 ml mlijeka
2 jaja
1 žlica arome vanilije

Zagrijte pećnicu na 160 C. Lim dimenzija 35 x 20 cm namastite i pobrašnite pa ga još i obložite papirom za pečenje. U prikladnu zdjelu prosijte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i soli. U kipuću vodu umiješajte kavu pa izmiješajte. Maslac narežite na manje kockice i umiješajte ga u vruću kakvu da se otopi.Dodajte i šećer i kakao pa sve dobro promiješajte. Ostavite 10-ak minuta da se malo ohladi.
U malo ohlađenu smjesu umiješajte Baileys i mlijeko pa jedno po jedno jaje. Dobro izmiješajte. Tekuće sastojke pomiješajte sa suhima. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni lim za pečenje pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta. Ohladite.
Prije posluživanja narežite na kockice i posipajte šećerom u prahu.

četvrtak, 1. listopada 2015.

Kiflice sa feta sirom


U zadnje vrijeme vrlo rijetko na poslu naručujem take out. Nekako se poklopilo da sam se uspjela organizirati i kuhati tako da uvijek ostane nešto od ručka ili večere što spremim u svoju posudicu pa nosim sa sobom na posao. Da vam budem iskrena i nekako se bolje i poletnije osjećam kada  pojedem nešto od doma sa žlicom nego nekakav loš sendvić.
Kako jako volim sve vrste kiflica i stalno sam u potrazi za novim receptom više čak ni odlazim u pekare. 
Prilikom isprobavanja novih recepata uvijek umijesim nešto više, za pola mjere više nego što je navedeno u receptu pa ih dio smrznem a dio odmah ispečem. Kada vidim da se ručak sav pojeo i da mi nije ostalo ništa ostalo za napuniti vadim zamrznute kiflice, odmrzavam ih i pečem da imam za gablec na poslu. Uz jogurt meni je to više nego dovoljan obrok.
Original recepta možete pronaći u izdanju Mezze časopisa za veljaču 2014.


RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g brašna
1/2 vrećice instant kvasca
1 žličica šećera
50 ml mlijeka
250 ml jogurta
2 jaja
mazivi margarin (Margo, Rama)

Za nadjev:

250 g feta sira
malo mlijeka
češnjak

Za premaz i posip:

1 žumanjak
malo mlijeka
kim

Feta sir usitnite vilicom pa mu dodajte malo mlijeka tako da postane kremast. Sitno nasjeckajte češnjak pa ga umiješajte u sir. Dodajte češnjaka prema ukusu, netko voli više netko manje intenzivan okus.
Kvasac i šećer pomiješajte sa mlakim mlijekom, pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni. Papirom za pečenje obložite jedan veći lim.
U zdjeli u kojoj ćete mijesiti tijesto izmiješajte jaja i jogurt, tako da dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte polovinu prosijanog brašna, dobro izmiješajte pa dodajte i zapjenjeni kvasac. Miješajte dok se sve ne poveže. Dodajte i sol i ostatak prosijanog brašna. Izmiješajte kuhačom koliko ćete moći a zatim istresite tijesto na radnu površinu pa ga mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto podijelite na 8 jednakih komada pa svaki pojedinačni komadić oblikujte u kuglicu. Svaku kuglicu tijesta na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte u krug promjera 10 cm. Četiri takva razvaljana kruga složite jedan na drugi a između svakog namažite tanak sloj margarina. Ponovite postupak i sa druga četiri kruga. Tijesto od četiri spojene kuglice razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Dobiveni krug podijelite na osam trokuta. Na svaki dobiveni trokut stavite malo smjese od feta sira. Vrhove svakog trokuta premažite sa još malo margarina. Zamotajte kiflice pa ih slažite na pripremljeni lim. Dižite ih na toplom mjestu 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Razmutite žumanjak sa malo mlijeka pa dobivenom smjesom premažite dignute kiflice. Posipajte ih kimom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Poslužite tople.