četvrtak, 30. srpnja 2015.

Muffini sa borovnicama


Nisam nikada shvaćala pomamu koju MM osjeća prema muffinima sa borovnicama. Kad ih vidi oči mu zasvjetlucaju i onda sav sretan uzvikne blueberry muffins. Nije da nisu fini ali nekako ne volim kolače sa borovnicama jer te borovnice otpuste boju u tijesto pa onda to bude oko tih borovnica neka čudna zelena boja koja ne izgleda baš jestivo.
Uglavnom samo njemu za ljubav...

RECEPT:
Recept za ispis
Za 9 muffina

140 g integralnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
korica i sok polovice limuna
1 banana 
1 žlica maslinovog ulja
60 ml mlijeka
1 žlica arome vanilije
1 jaje
100 g borovnica

Zagrijte pećnicu na 180 c. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama. U prikladnu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugoj posudi vilicom izgnječite bananu, dodajte naribanu limunovu koricu i sok, maslinovo ulje, mlijeko, vaniliju, šećer i jaje pa miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U smjesu mokrih umijšajte suhe sastojke. Izmiješajte. Na kraju nježno umiješajte i borovnice. Rasporedite dobivenu smjesu među pripremljenim kalupima. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.

ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Daring bakers-Yafawi Steeha


Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je pripremiti Yafawi Steeha o domaćica je bila Manal Obieda sa bloga Manal s Bites.
Yafawi Steeha je autentično Palestinsko jelo koje potječe iz grada Jaffe. Može biti slano ili slatko. Ukoliko se radi o slanoj verziji najčešće se poslužuje kao prilog uz zdjelu juhe ili salatu.
Mene ova slatka verzija podsjeća na baklavu, ustvari to i je neki tip deserta koji mi poznajemo kao baklavu, jedinio što je malo žilavije pretpostavljam zbog načina preklapanja tijesta.

RECEPT:

Za tijesto:

420 g brašna
1 žličica soli
1 žlica šećera
3 žlice ulja
250 ml tople vode 
Otopljeni maslac za premazivanje tijesta

Za nadjev:

150 g krupno nasjeckanjih oraha
1 žličica cimeta
1 žlica šećera u prahu
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića 
1 žlica ruma

Za sirup:

250 g šećera
375 ml vode
sok jednog limuna

Za ukras:

polovice oraha

Prvo skuhajte sirup kojim ćete preliti pečeni kolač. Pomiješajte šećer i vodu pa kuhajte dok ne provrije. Smanjite vatru pa kuhajte još par minuta kako bi se šećer otopio u potpunosti. Umiješajte limunov sok. Ohladite.
U prikladnoj posudi pomiješajte brašno,sol, šećer i ulje i pomiješajte. Dodajte vodu u tankom mlazu  pa miješajte dok ne donijete mekano i lagano ljepljivo tijesto.
Izvadite tijesto iz posude pa ga nastavite mijesiti na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi 10-ak minuta dok ne dobijete glatko, svilenkasto tijesto.
Dobiveno tijesto podijelite na kuglice otprilike veličine golf loptice. Ja sam ih dobila 16. Dobro namastite svaku kuglicu tijesta pa ih složite u namašćeni lim, prekrite čistom kuhinjskom krpom pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
Za nadjev pomiješajte sve navedene sastojke; orahe, šećer u prahu cimet, muškatni oraščić i rum. 
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite radnu površinu pa uzmite kuglicu tijesta i prstima je nježno razvucite najtanje što možete.Preklopite krajeve tijesta prema sredini. Po tijestu rasporedite žlicu pripremljenog nadjeva pa urolajte poput rolade. Dobivenu roladu sada još urolajte poput pužića. Ponavljajte dok ne potrošite svo tijesto i sav nadjev. Složite pužiće u namašćen dublji lim. U sredinu svakog utisnite za ukras polovice oraha. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Još vruće prelite sa hladnim šećernim sirupom. Ostavite da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi kako bi upio što više sirupa.



četvrtak, 23. srpnja 2015.

Jogurt sa marelicama


Jedan brzinski i osvježavajući recept za ove vruće dane. Nešto malo drugačije čisto da jedemo nešto osim sladoleda. Ja sam ovu ohlađenu kremu 10-ak minuta prije posluživanja još stavila u zamrzivač tako da bude baš ledeno hladna. 

RECEPT:

6 zrelih marelica
2 žlice šećera
200 ml grčkog jogurta
1 žlica vanilin šećera
1 žličica limuncella
Listići metvice za ukras

Zagrijte pećnicu na 200 C. Marelice operite i očistite od koštica. Složite ih u vatrostalnu posudu, kožicom prema gore. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 5 minuta. Nakon 5 minuta izvadite marelice iz pećnice, okrenuite ih i posipajte šećerom pa ih vratite u pećnicu na još 5 minuta.Ohladite.
Jogurt pomiješajte sa vanilin šećerom i limuncellom. U čašu za posluživanje naizmjence stavljajte red marelica pa red jogurta. Ukrasite listićima metvice i dobro ohladite prije posluživanja.

ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Kolač sa ribizlom



Danas samo recept, bez puno priče.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

340 g brašna
1 1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
srž 1/2 mahune vanilije
2 jaja
180 ml sirupa od bazge
150 g šećera
prstohvat soli
125 g maslaca
200 g ribizla

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh. U jednu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. U drugoj posudi mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom i srži polovice mahune vanilije. Umiješajte jedno po jedno jaje pa dobro izmiksajte. Umiješajte i sirup od bazge. Dodajte prosijanu smjesu brašna pa izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju umiješajte i oprani i očišćeni ribizl. Smjesu istresite u pripremljeni kalup za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50-0 minuta. Napravite test čačakalicom kako biste provijerili ako je kolač pečen. Pečeni kolač istresite iz kalupa i ostavite ga da se ohladi. Prije posluživanja narežite na šnite.

četvrtak, 16. srpnja 2015.

Pita sa marelicama i ribizlom



Nakon kraće pauze evo i mene nazad. 
Za početak nešto jednostavno, baš za ove vruće dane pred nama, za što kraći boravak u kuhinji uz upaljeni štednjak a istovremeno izuzetno osvježavajuće.
Recept je iz kuharice Beatrice Peltere, gospođe koja je poznatija po svom divnom blogu La Tartine Gourmande. U originalu u receptu se koristi ribizl ali ja sam imala i nešto malina pa sam i njih potrošila.

RECEPT:

Za tijesto:

250 g brašna
125 g maslaca
85 g šećera
1 jaje

Za nadjev.

8 -10 zrelih marelica
4 žlice sitno mljevenih badema
2 žlice šećera
100 g ribizla
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu. U zdjelu od miksera prosijte brašno pa dodajte maslac narezan na manje komadiće i šećer pa miksajte dok ne dobijte krupne mrvice. Dodajte i jaje pa ponovno izmiješajte. Istresite smjesu na radnu površinu pa po potrebi još umijesite tijesto rukama. Dobiveno tijesto razvaljajte na dimenziju kalupa. Tijesto utisnite u pripremljeni, namašćen kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta. 
Marelice operite, odstranite im koštice pa ih narežite na četvrtine. Ribizl operite i odstranite mu peteljke. 
Smanjite temperaturu pećnice na 180 C.
Pmiješajte mljevene bademe i šećer pa ih rasporedite po dnu polupećene pite. Dekorativno složite marelice pa onda po njima posipajte i ribizl. Pokapajte pitu maslinovim uljem i medom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Poslužite toplo po želji uz kuglicu sladoleda od vanilije.