nedjelja, 27. travnja 2014.

Kuglof


Iza mene je izuzetno emotivan vikend. Moja najmlađa sestra, od milja zvana, Bambina se udaje. I nije to vijest koja me iznenadila. Ali me zato subotnje isprobavanje vjenčanice totalno izbacilo iz takta uz spoznaju da ona mala pikica nije više mala i da se to stvarno događa.
Pretpostavljam da mi sama nisam bila svjesna koliko je u stvari odrasla dok je nisam vidjela u toj haljini.
Život ima najneobičnije načine na koje nam otvara oči.
Sretna sam zbog nje, jer se iskreno veseli danu vjenčanja i nadam se da će uživati u svakoj sekundi i tog i svakog sljedećeg dana koji je čeka u životu.
O.k. nakon ovog mog emotivnog ispada idemo na recept. 
U zadnje vrijeme uhvatila me manija ispijanja bijele kave za doručak. Ali one starinske kuhane od cikorije. Uz to mi nekako najviše paše nekakav suhi, slatki kolač poput ovog kuglofa. Recept sam pronašla ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis


100 g šećera
6 žlica mlakog mlijeka
20 g svježeg kvasca
500 g brašna
prstohvat soli
5 jaja
250 g maslaca
100 g grožđica 
4 žlice ruma
bademi nasjeckani na štapiće
šećer u prahu za posip

Šećer sa mlijekom i kvascem miješajte u zdjeli dok se kvasac ne rastopi. Sve stavite na toplo mjesto na 15-ak minuta dok se ne zapjeni. Brašno prosijte sa prstohvatom soli pa sve umiješatjte u zapjenjeni kvasac. U dobiveno tijesto dodajte jedno po jedno jaje i mješajte mikserom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od stjenke posude. Omekšali maslac narežite na manje kockice pa ga također umiksajte u tijesto. Posudu prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže, otprilike 1 sat i 30 minuta, ili dok mu se obujam gotovo ne udvostruči. U međuvremenu grožđice nakapajte rumom. 
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite. 
Tijesto premijesite pa u njega umiješajte nabubrene grožđice. Vratite ga u posudu, prekrite kuhinjskom krpom i ponovno ga ostavite da se diže 45 minuta.
Nakon drugog dizanja tijesto ponovno premijesite pa ga oblikujte u štrucu dovoljno dugačku da njome ispunite kalup. Na radnju površinu istresite bademe narezane na štapiće. Tijesto prevaljajte preko badema, kako bi se utisnuli u njega. Gotovo tijesto stavite u pripremljeni kalup. Ponovno prekrite kuhinjskom krpom i dižite 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 175 C.
Dignuti kuglof stavite u pećnicu i pecite 60 minuta.
Pečeni kuglof istresite na tanjur za posluživanje pa ga ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.

četvrtak, 24. travnja 2014.

Pišinger torta



Imam dobrog prijatelja koji stvarno voli slatko. Kad god imam priliku odnesem mu nešto što sam napravila.Tako je bilo i sa pišinger tortom. Njegov komentar na ovaj kolač je bio da je ovo ispod mog nivoa.
Istina je da i nije neka nauka napraviti ovaj kolač ali ja ga volim jer me podsjeća na djetinjstvo. Na vrijeme kada su nam kolači sa kupovnim oblatnama bili nešto super i neobično i ja ga jednostavno volim.
Možda je on i bio razočaran, ali njegova trogodišnja kćer je uživala u svakom zalogaju. Bila je namusana čokoladnom kremom od uha do uha. 
Bitno da su mali ljudi zadovoljni, mi veliki ionako svemu uvijek pronađemo neku zamjerku.

RECEPT:
Recept za ispis


1 paket oblatni

Za kremu:

4 jaja
2 žumanjka
300 g šećera
200 g čokolade
250 g maslaca
sok pola limuna

Čokoladna glazura

Oblatne prerežite napola. 
Jaja, žumanjke,šećer i čokoladu stavite u prikladnu posudu pa ih kuhajte na pari uz stalno miješanje. Kada se smjesa počne zgušnjavati, maknite je sa pare i stavite je da se ohladi. 
Pjenasto izmiksajte maslac sa sokom polovice limuna. Umiješajte i ohlađenu čokoladnu smjesu, pa sve dobro izmješajte.
Dobivenom kremom premazujte oblatne i slažite ih jednu na drugu. Gotovi kolač opteretite ( ja stavim na njega dvije litre mlijeka) i stavite u hladnjak da se ohladi preko noći. Prije posluživanja kolač prelite čokoladnom glazurom i narežite.

ponedjeljak, 21. travnja 2014.

FBI rukavice-Homemade by B

Tužna sam kao rijetko kada do sad. Zbog nekih problema nisam bila u mogućnosti produljiti pretplatu na svoju postojeću domenu, tako da od sada imam novu.
Neko ću vas vrijeme,nažalost, u komentarima Vaših novih postova daviti sa novom adresom. Hvala na razumijevanju.

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za ožujak i travanj a pod istragom je blog Home made by B
Kod Branke ima divnih recepata a posebno za različite marmelade i džemove. Žao mi je što sada baš i nije sezona kuhanja istih ali sam zabilježila preko nekoliko recepata za isprobati kada dotično voće dođe u sezonu.
Od svega ponuđenoga odabrala sam sljedeće;

KRUH KAO BAKIN



Moja verzija Brankinog kruha jer ne posjedujem pekač za kruh pa sam ga ja ručno umijesila.

RECEPT:
Recept za ispis


450 g brašna
150 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica instant kvasca
1 žličica soli
 1 žličica šećera

U posudi pomiješati vodu, kvasac i šećer pa staviti na toplo da se zapijeni, otprilike 15-ak minuta.
Na radnu površinu prosijati brašno pa u njega umiješati sol. U sredini brašna napraviti rupu pa u nju uliti zapjenjeni kvasac. Umijesiti. Mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Veću posudu nauljiti sa maslinovom uljem pa u nju staviti tijesto. Prekriti ga čistom kuhinjskom krpom. Staviti ga u pećnicu koju ste jednu minutu zagrijavali na najvišu temperaturu. Ostaviti da se diže 1 sat. Nakon što se tijesto diglo istresti ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu i premijesiti ga. Duguljasti kalup za kruh lagano namastiti. Tijesto oblikovati u štrucu dimenzija lima pa ga položiti u njega. Pripremljeni kruh dizati još pola sata. U međuvremenu zagrijte pećnicu na temperaturu od 200 C. Na najgornju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Peći 45 minuta.

KOLAČ SA PALETOM I JABUKAMA



Ovo je nešto što sam radila za sebe i nisam bila sigurna da će moji ukućani baš biti zadovoljni. Ali skroz su me iznenadili jer im se baš dopao kolač. Kolač je divno sočan, čak i drugi dan.

RECEPT:
Recept za ispis

100 g instant palente
200 g oštrog brašna
100 g domaćih krušnih mrvica ( ja sam naribala stari kukuruzni kruh)
60 g šećera u prahu
500 ml mlijeka
3 jaja
100 g meda
55 ml maslinovog ulja
1oo g nasjeckanih suhih smokava
100 g grožđica
500 g naribanih jabuka
1/2 žličice cimeta
naribana korica 2 naranče
naribana korica 2 limuna
1 žličica soli

Okrugli kalup za torte namastiti i pobrašniti. 
Pećnicu zagrijati na 180 C.
Paletu, krušne mrvice, brašno i šećer izmiješati u većoj posudi. Mikserom pjenasto umutiti jaja pa u njih umiješati mlijeko, med i maslinovo ulje. Mješavinu mokrih sastojaka umiješati u suhe i miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješati još i grožđice, smokve, jabuke, naribanu koricu naranče i limuna i sol pa sve još jednom dobro pomiješati. 
Smjesu uliti u pripremljeni kalup za torte. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat. prije posluživanja malo ohladiti i posipati šećerom u prahu.

TART OD MUŠKATNE TIKVE, KARAMELIZIRANOG LUKA I PLAVOG SIRA



Pronašla sam u zamrzivaču nešto pirea od bundeve pa mi je ovaj recept savršeno legao kako bih ga iskoristila.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

50 g brašna
125 g  raženog brašna
50 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
sol

Za nadjev:

1 veći ljubičasti luk
250 g pirea od muškatne tikve
100 g nekog plavog sira ( ja sam upotrijebila Stilton)
malo balzamičnog octa
malo maslinovog ulja
sol
papar

Od brašna, raženog brašna, maslaca kiselog vrhnja, jaja i soli umijesite tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i odložite ga u hladnjak na jedan sat.
Pećnicu zagrijati na 220 C.
U međuvremenu luk narezati na tanke šnitice pa ga pržiti na malo maslinovog ulja dok ne postane staklasti.Na kraju umiješati malo balzamičnog octa pa kuhati još vrlo kratko, tek toliko da se luk karamelizira. Ohladiti.
Pire od muškatne tikve po želji začiniti solju i paprom. Ohlađeno tijesto tanko razvaljati pa ga premazati pireom od muškatne tikve ali tako da otprilike 2 cm od ruba ostavite bez nadjeva. Na pire rasporediti karemelizirani luk i komadiće plavog sira. Rubove tijesta preklopiti pa cijeli tart staviti na lim obložen papirom za pečenje.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.

KRUH SA 5 VRSTA BRAŠNA



Nažalost nisam uspjela nabaviti tapioka brašno kao što to traži originalan recept pa sam umjesto njega upotrijebila rižino brašno.

RECEPT:
Recept za ispis


100 g bijelog brašna
100 g graham brašna
100 g raženog brašna
100 g kukuruznog brašna
100 g rižinog brašna
1 žličica soli
3 žlice maslinovog ulja
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 žličica bijelog brašna
100 + 200 ml mlake vode

U 100 ml  mlake vode izmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i žličicu brašna, dobro promiješati i staviti na toplo mjesto na 15-ak minuta da se zapijeni.  Sve vrste brašna prosijati na radnu površinu pa u njih umiješati žličicu soli. U sredinu brašna napraviti udubinu pa u nju dodati zapjenjeni kvasac i maslinovo ulje. Dodati i preostalih 200 ml mlake vode. Umijesiti tijesto. Nastaviti mijesiti još cca 5 minuta dok ne dobijete elastično tijesto.
Gotovo tijesto staviti u lagano nauljenu posudu i prekriti ga čistom kuhinjskom krpom.

Staviti ga u pećnicu koju ste jednu minutu zagrijavali na najvišu temperaturu. Ostaviti da se diže 1 sat. Nakon što se tijesto diglo istresti ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu i premijesiti ga.
Oblikovati tijesto u hljepčić pa ga ponovno prekriti krpom i ostaviti ga da se diže još 30 minuta.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na temperaturu od 200 C. Na najvišlju policu pećnice staviti prazan lim koji je potrebno zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Prije pečenja kruh premazati sa malo maslinovog ulja i posipati sa malo brašna
Pripremljeni kruh staviti u zagrijanu pećnicu a u prazan lim uliti 2 dcl vode i brzo zatvoriti vrata pećnice. Peći 60 minuta.

utorak, 1. travnja 2014.

KuVarijacije-Semla


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U ožujku smo pripremali semla.
Semla je specifična vrsta deserta, karakteristična za većinu nordijskih zemalja. Rade se tako što se slatke pogačice od dizanog tijesta začinjenog kardamomom, nadjevaju kremom od badema i tučenim slatkim vrhnjem. Običaj je da se semla jede na pokladni utorak, dan prije početka korizmenog posta.
Dakle kod mene doma nije baš zavladalo neko oduševljenje kada sam objasnila što pripremam. Komentar je bio " Znači u stvari radiš punjeni kruh?!".
Bez obzira na početni otpor semla se pojela ali kao da im je zapinjala u grlu.
Što se mene tiče ja sam pronašla savršeni recept za putar štangice, jer ovako dobro tijesto još nisam probala.
A semla su i izrazito fotogenične, ne mislite?

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

75 g maslaca
300 ml mlijeka
25 g svježeg kvasca
1 jaje
70 g šećera
1/2 žličice soli
540-600 g brašna
1 žličica mljevenog kardamoma

Za nadjev:

200 g sitno mljevenih badema
120 g šećera u prahu
žličica do dvije vode
kapljica arome gorkih badema
mrvice iz pogačica
120 ml vrućeg mlijeka

Za ukras:

400 ml vrhnja za šlag

Za posip:

šećer u prahu

U prikladnoj posudi, na laganoj vatri otopite maslac. Za to vrijeme u drugu zdjelicu namrvite svježi kvasac. Kada se maslac u potpunosti otopi, dodajte mlijeko i pomiješajte. Kada smjesa bude mlaka, maknite je sa vatre i mali dio dodajte kvascu. Pomiješajte dok se ne rastopi.
Na radnu površinu prosijte 540 g brašna, dodajte sol i mljeveni kardamom, a zatim i šećer. Izmiješajte ovlaš prstima sastojke pa napravite rupu u sredini. U rupu stavite jaje, kvasac i ostatak smjese maslaca i mlijeka.
Počnite mijesiti, premda će tijesto u ovoj fazi biti ljepljivo. Mijesite i dodajte pomalo onoliko brašna koliko je neophodno da se tijesto prestane lijepiti za ruke, ali da i dalje bude ljepljivo i da se pomalo prima za radnu površinu gdje nije pobrašnjena. Tijesto stavite u lagano nauljenu posudu, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo da se diže 30 minuta.
Nakon dizanja tijesto kratko premijesite i podijelite na kuglice jednake veličine. Ja sam dobila 18 komada. Posložite ih na dva lima obložena papirom za pečenje sa dovoljno razmaka između svake kuglice. Ponovno ih prekrijte kuhinjskom krpom i stavite ih na toplo mjesto da se dižu 40 minuta. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 200 C. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Nakon 10-ak minuta pečenja okrenite pleh kako bi dobile ravnomjernu boju. Ohladite.
Ohlađenim pogačicama trokutasto izrežite vrh i izdubite im sredinu. 
Sredinu namrvite u zdjelu. Mljevene bademe pomiješajte sa šećerom u prahu i dodajte nekoliko kapljica vode kako bi dobili ljepljivu smjesu. Dodajte i aromu gorkog badema. Ovoj smjesi dodajte mrvice koje ste prethodno namrvili. Dodajte i vrelo mlijeko pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatki nadjev. Dobivenom smjesom napunite izdubljene pogačice. 
Vrhnje za šlag istucite mikserom u čvrsti šlag pa ga, pomoću slastičarske vrećice sa zvjezdastim nastavkom, ukrasno naštrcajte na punjene pogačice.
Vratite trokutasti poklopac i nježno ga utisnite u šlag. Posipajte sa šećerom u prahu.