četvrtak, 27. veljače 2014.

Daring bakers-Beatifull bread


Domaćica Daring bakersa u veljači bila je Sawsan sa bloga "Chef in disguise".
Izazov ovog mjeseca bio je kruh, ali ne bilo kakav nego punjeni lijepi kruh. Znam da zvuči malo glupu na hrvatskom nekako je malo zvučnije na engleskim, kao u naslovu posta.
Ja sam odlučila napraviti kruh punjen cimetom što su u osnovi cimet rolice ali moram priznati da u ovom obliku djeluju puno atraktivnije.
U receptu navodim originalne količine namirnica potrebnih za nadjev uz napomenu da je meni ostalo dosta šećera pomiješanog sa cimetom koji sam spremila za potrošiti sljedećeg puta. Ukoliko vam smetaju ostaci slobodno smanjite količinu za četvrtinu biti će vam više nego dovoljno.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

60 ml mlake vode
180 ml mlakog mlijeka
1 jaje
60 g omekšalog maslaca
50 g šećera
prstohvat soli
450 g brašna
1 paketić instant kvasca (7 g)
1/4 žličice mljevenog kardamoma

Za nadjev:

60 g maslaca
25 g cimeta
100 g šećera

Za premaz:

60 ml mlijeka
1 žlica šećera

U prikladnoj posudi pomiješajte jaje sa mlijekom, vodom, šećerom, kvascem i maslacem.Stavite na toplo mjesto na 10-ak minuta da se zapijeni. U drugu posudu prosijte brašno pa ga pomiješajte sa soli i kardamomom. U suh e sastojke dodajte mokre i mješajte kuhačom dok se ne formira tijesto. Istresite na malo pobrašnjenu radnu površinu pa umijesite glatko tijesto. Jednu zdjelu lagano nauljite pa u nju stavite tijesto i prekrite ga kuhinjskom krpom. Upalite pećnicu na najjače na 60 sekundi. Ugasite je pa u nju stavite pripremljeno tijesto i ostavite ga unutra 1 sat ili dok mu se ne udvostruči volumen. 
Dignuto tijesto istresite na lagano pobršnjenu radnu površinu. Premijesite ga i podijelite na 4 jednaka komada. Razvaljajte svaki komad tijesta u krug promjera 20-ak centimetara. 
Rastopite maslac za nadjev. U prikladnoj posudi pomiješajte šećer i cimet. Svaki razvaljani krug premažite otopljenim maslacem pa ga posipajte mješavinom šećera i cimeta. Položite na ovo tijesto drugi krug razvaljanog tijesta, premažite maslacem i posipajte šećerom. Stavite treće tijesto pa ponovite postupak. Na vrh stavite posljednji krug tijesta ali ga samo premažite maslacem. 
Nožem zarežite tijesto tako da dobijete 8 jednakih trokuta. Sada unutar svakog trokuta zarežite ponovno ali samo do 2/3 ali tako da se zarez nalazi unutar trokuta  a krajevi svakog trokuta ostanu cijeli. Sada u ruku primite vrh trokuta pa ga provucite kroz zarez koji ste napravili.
Lim obložite papirom za pečenje. Ispletene trokute složite na pripremljeni lim tako da ponovno tvore krug. Krajeve svakog trokuta zadignite i stisnite iz u srediti tako da dobijete i dekorativni kraj kruha. Kruh premažite mlijekom i posipajte šećerom.
Zagrijte pećnicu na 240 C a kruh ostavite na toplom mjestu da se diže još 15 minuta dok se pećnica ugrije.
Pecite na temperaturi od 240 C 5 minuta pa smanjite temperaturu pećnice na 200 C i pecite još 20-ak minuta. Poslužite toplo.

Broj komentara: 10:

  1. mmmmilina izgleda! bas bi sad, da mogu, otkinula komad i slatko ga pojela =)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerojatno bi i meni ostalo šećera s cimetom, ali sam ga vagala pa je svaki sloj dobio istu količinu i tako je bio sav utrošen. Super ti je ispao kruh, mene je recept oduševio kako izgledom tako i okusom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okus mi je poznat od prije i stvarno volim ta peciva sa cimetom a izgledom je stvarno atraktivan.

      Izbriši
  3. Izgleda savrseno, mora da je bio i strasno ukusan, Moram da probam i ovu slatku verziju, pogotovo sto si rekla da te podseca na cimet rolnice!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bio je fin ali ja sam obožavatelj rolica sa cimetom tako da sam pristrana.

      Izbriši
  4. Stvarno su vam fini ti hlepcici, upravo gledam slicice i skroz ste me namimili da isprobam.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam sve s cimetom, problem je što sve sama pojedem, jer ni djeca ni muž neće ni da pomirišu. Kod njih samo čokolada pali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah ta obitelj, ponekad je baš teško uskladiti vlastit i njihove ukuse.

      Izbriši