petak, 31. svibnja 2013.

KuVarijacije-Koh

KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istoga dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U svibnju smo pripremali koh po Jeleninom receptu.
Kod mene dugo, dugo ništa pa onda dva koha u par dana.
Recept za ovaj koh od griza je zaista izuzetno jednostavan i kolač je vrlo brzo gotov. Ja sam pripremala polovicu količine sastojaka i koh sam pekla u okruglom kalupu za torte promjera 20 cm. Možda vam se čini malo velika količina mlijeka za preliti po kolaču ali ne brinite koh će sve upiti. Ovaj koh ulazi u the best brze kolača jer se priprema od sastojaka koje uvijek imam doma a prefin je i za mene ima ono nešto utješno u sebi.



Za tijesto:

3 bjelanjka
3 žumanjka
3 žlice šećera
5 g vanilin šećera
4 žlice griza
Naribana korica 1 limuna

Za preljev:

0,5 l mlijeka
1 žlica šećera
10 g vanilin šećera

Za posluživanje:

Pekmez od marelice

Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 20 cm. Pećnicu zagrijte na 180 C.
Mikserom istucite bjelanjke sa 3 žlice šećera i vanilin šećerom u čvrsti snijeg. Smanjite brzinu miksera na minimum pa umiješajte jedan po jedan žumanjak. Na kraju lagano ručno miješajući umiješate griz i naribanu limunovu koricu.
Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu. Pecite koh u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Zagrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom tako da provrije i šećer se rastopi. Nakon 25 minuta pečenja koha isključite pećnicu. Izvadite pečeni koh iz pećnica pa ga odmah prelite pripremljenim vrućim preljevom. Vratite koh u isključenu pećnicu i ostavite ga unutra još 15 minuta sa lagano pritvorenim vratima. Nakon 15 minuta izvadite ga iz pećnice i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak da se ohladi u potpunosti. Poslužite ga hladnog uz neki fini pekmez. Ja sam upotrijebila pekmez od marelice.

ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

Daring bakers-Princesstarta



Domaćica ovo mjesečnog izazova bila je Korena in the kitchen.
Korena nas je izazvala da napravimo švedsku Princesstartu.
Malo o porijeklu torte: originalni recept je izmislio švedska profesorica  domaćinstva Jenny Akerstrom, koja je podučavala ondašnje tri švedske princeze. Objavila je i seriju od četiri kuharice nazvane "Princezine kuharice". U jednom od izdanja nalazi se i recept za "Gron tarta" za koju priča kaže da je kasnije postala poznata kao "Princesstarta" jer su je sve tri princeze obožavale.
Druga priča kaže da je gospođa Akerstorm ustvari izmislila tri različita recepta za princezinu tortu, svaki za jednu princezu i da je ova današnja verzija samo pojednostavljena verzija kombinacije sve tri torte.
Ova torta je toliko popularna u Švedskoj a isto tako u Finskoj da je treći tjedan u rujnu Princesstarta tjedan. Zgodna pričica.
Prva stvar koju vam moram priznati je da uopće nisam probala gotovu tortu i zato nema fotke presjeka torte. Mislim da je ovo naj nakinđenija torta koju sam ikada napravila jer pored cvjetića i srčeka još je i posipana jestivim šljokicama. Šta ćete baš sam naletjela na njih u dućanu pa sam ih željela isprobati.
Tortu sam kao što joj priliči i imenu poklonila jednoj maloj princezi koja ju je popapala sa oduševljenjem.
Torta na slici je napravljena od pola količine sastojaka navedenih u receptu.

RECEPT:
Recept za ispis 

Biskvit:

4 jaja
225 g šećera
70 g brašna
65 g kukuruznog škroba
1  žličica praška za pecivo
Prstohvat soli

Krema:

240 ml vrhnja za šlag
4 žumanjka
15 g kukuruznog škroba
30 g šećera
Srž mahune vanilije

Za sastavljanje i ukrašavanje torte:

480 ml slatkog vrhnja
300 g marcipana
Pekmez od malina 
Cvjetići od šećera
Šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte dimenzija 23 cm.
Jaja i šećer stavite u zdjelu pa miksajte dok im se ne udvostruči volumen i postanu vrlo svijetli, otprilike 5 minuta. Prosijte brašno sa kukuruznim škrobom, praškom za pecivo i solju. Prosijanu smjesu nježno umiješajte u pjenastu smjesu jaja. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, zagladite površinu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 40-ak minuta. Ohladite.
Za kremu u zdjeli pomješajte kukuruzni škrob, šećer i žumanjke. U jednoličnom mlazu ulite 120 ml slatkog vrhnja pa miješate dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. U međuvremenu u preostalih 120 ml slatkog vrhnja ulite u prikladni lončić i dodajte srž mahune vanilije. Stavite na umjerenu vatru pa kuhajte dok ne zakipi. Smjesu žumanjaka ulite u vruće slatko vrhnje. Vratite na vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Slaganje torte: pečeni biskvit prerežite tako da dobijete tri lista. Srednji list biskvita (onaj bez korice, sasvim mekani) stavite sa strane. Jedan od preostala dva lista stavite na tanjur za posluživanje pa ga premažite pekmezom od maline. Na sloj pekmeza položite drugi list biskvita i lagano pritisnite.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga pomiješajte sa kuhanom ohlađenom kremom. Odvojite ¼ kreme za premazati tortu izvana. Ostatak kreme nanesite na biskvite sljepljene pekmezom od maline u obliku kupole. Na kremu oblikovanu u kupolu stavite onaj tanki, mekani list biskvita i nježno ga pritisnite rukama da dobijete lijepi oblik. Kremom koju ste odvojili premažite tortu izvana.
Stavite tortu u hladnjak dok razvaljate marcipan.
Šećerom u prahu posipajte radnu površinu pa na nju stavite marcipan. Po vrhu marcipana također posipajte malo šećera u prahu pa razvaljajte marcipan vrlo tanko. Razvaljani marcipan stavite na tortu i nježno ga zagladite rukama. Odrežite višak pa možete od njega napraviti i ukrase za tortu. Na vrh torte složite par šećernih cvjetića i dobro ohladite prije posluživanja.

nedjelja, 26. svibnja 2013.

Tiramisu torta


Što je to sa ovim vremenom, naprosto je sasvim poludjelo?! Jučer kada sam išla doma uhvatila me ona prava jesenska melankolija. Znate onaj osjećaj, vani sumrak,pada kiša a ne želite raditi ništa drugo neko se ušuškati uz šalicu tople bijele kave i knjigu i ne raditi ništa. Onaj urođeni poriv za spremanje na zimski san. A trebalo bi trčati po nekoj cvjetnoj livadi bosi i mirisati tek procvjetalo cvijeće?!
Pretpostavljam da ću kroz koji dan, kada nam navodno stiže ljeto, žaliti za ovim ugodnijim temperaturama ali što ćemo kada smo mi ljudi takvi, uvijek tražimo nešto na što bi se mogli žaliti.
Dosta o vremenu ajmo mi na recept. Ova torta je malo svečaniji oblik tiramisu-a idealna za proljetne rođendane kada ne možete baš poslužiti tiramisu jer djeluje nekako prejedostavno. Ovako u obliku torte dobije neku novu dimenziju i izgleda puno dekadentnije i dalje je vrlo jednostavan za pripremu.
U receptu za kremu koristila sam sirova jaja ali ukoliko će djeca papata tortu predlažem vam da jaja termički obradite kuhanjem na pari, barem ja tako volim jer sitnozubi imaju malo osjetljivije želuce nego mi veliki.

RECEPT:
Recept za ispis


Biskvit sa kavom:

6 jaja
120 g šećera
60 g maslaca
1 žličica instant kave
2 žlice vruće vode
200 g brašna
1 prašak za pecivo

Biskvit sa kakaom:

6 jaja
120 g šećera
60 g maslaca
160 g brašna
40 g kakaa
1 prašak za pecivo

Krema:

4 jaja
60 g šećera
500 ml vrhnja za šlag
3 žlice oštrog brašna
500 g mascarponea
Prstohvat soli

Za navlažiti biskvit:

200 ml svježe cijeđenog soka od naranče
50 ml ruma
2 žlice instant kave

Za ukras:

Kutija piškota
Ukrasna traka za učvrstiti piškote
Šećer u prahu
Kakao

Pećnicu zagrijati na 180 C.
Za biskvit sa kavom:okrugli kalup za tortu promjera 28 cm namastiti i pobrašniti. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom dok im se ne udvostruči volumen. Na laganoj vatri otopiti maslac. Instant kavu otopiti u vrućoj vodi. Brašno prosijati sa praškom za pecivo. U pjenasto izmiksana jaja u tankom mlazu ulijevati rastopljeni maslac i sve dobro izmiješati. Dodati još i otopljenu kavu i prosijanu smjesu brašna i praška za pecivo te nježno izmiješati. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Za biskvit sa kakaom: okrugli kalup za tortu promjera 28 cm namastiti i pobrašniti. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom dok im se ne udvostrući volumen. Na laganoj vatri otopiti maslac. Brašno prosijati sa praškom za pecivo i kakaom. U pjenasto izmiksana jaja u tankom mlazu ulijevati rastopljeni maslac i sve dobro izmiješati. Dodati još i prosijanu smjesu brašna i praška za pecivo te nježno izmiješati. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Za kremu: odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag. Žumanjke sa šećerom miksati dok ne postanu pjenasti i sasvim posvijetle. Umiješati oštro brašno. U smjesu žumanjak dodavati naizmjence snijeg od bjelanjaka i šlag pa nježno mješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Slaganje torte: pomiješati cijeđeni narančin sok sa rumom pa umiješate instant kavu i mješajte dok se kava sasvim ne otopi. Svaki od biskvita prerezati na pola tako da dobijete dva lista pa ih natopiti smjesom narančina soka i ruma.
Na tanjur za posluživanje staviti list biskvit sa kavom pa četvrinu kreme, pa list biskvita sa kakaom pa četrvrtinu kreme, pa opet list biskvit asa kavom i četvrtinu kreme i na vrh zadnji list biskvita sa kakaom. Preostalom četvrtinom kreme premazati stranice i vrh torte.
Oko torte složiti piškote jednu do druge. Meli su bile malo previsoke pa sam ih malo skratila. Oko piškota svezati ukrasnu traku koja će ih držati pričvršćene za tortu i biti sjajna dekoracije.
Vrh torte prvo posipati sa šećerom u prahu. Na sloj šećera u prahu posipati i sloj kakaa. Ohladiti prije posluživanja.

četvrtak, 23. svibnja 2013.

Ajme, koliko nas je! Kruh



Ajme,koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u svibnju je kruh, ali ne kruh sam po sebi nego jela koja se mogu napraviti od kruha a ovomjesečna domaćica je Nevena.
Recept koji sam pripremila za ovomjesečni krug je toliko jednostavan da me je sve sram uopće ga prijaviti, ali to mi je ujedno bila i prva asocijacija na temu recepti za kruhom tako da sam ga na kraju ipak odlučila objaviti.
Radi se o kohu od kruha, možda je nekima od vas poznat i pod nekim drugim imenom ali moja mama ga je tako zvala tako da će za mene to uvijek biti koh od kruha.
Ovaj koh je nešto što smo često jeli dok smo bili mali. Najčešće smo ga preljevali sirupom od malina ali ja sam ga radila istog dana kao i  pekmez od jagoda tako da je koh ovoga puta poslužen sa mlakim pekmezom od jagoda.

RECEPT:
Recept za ispis 

maslac za premazivanje kalupa
1 jaje
1 dl mlijeka
2 žlice vanilin šećera
Smeđi šećer za posipavanje

Pekmez po želji za posluživanje

Dvije male vatrostalne posudice premažite maslacem.
Pećnicu zagrijte na 180 C.
Putar štangicu narežite na sitne kockice pa je rasporedite između pripremljenih posudica.
U prikladnoj zdjeli pjenjačom izmješajte jaje sa mlijekom i vanilin šećerom. Dobivenu smjesu malo po malo ulijevajte u posudice sa kruhom tako da kruh upije svu smjesu mlijeka. Kada je kruh dobro natopljen po vrhu posipajte sa malo smeđeg šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30- 35 minuta.
Ostavite da se malo ohladi pa mlaki koh poslužite sa pekmezom po izboru.

nedjelja, 19. svibnja 2013.

Pekmez od jagoda



Ovo je doba godine kada kod mene doma kreću pripreme za zimu. Sa pojavom domaćih jagoda ja iz svoje špajze počinjem vaditi svoj veliki lonac za pekmez i krećem u akciju.
Pekmez od jagoda mi je jedan od dražih i veća količina istog nestane i prije zime jer mi je najdraži lagano zagrijan pa preliven po sladoledu od vanilije.
Ja svoj pekmez kuham sa crvenim vinom i to ne zbog okusa jer je količina vina koju koristim skoro pa zanemariva a i alkohol ishlapi u potpunosti. Trik sa vinom mi je otkrila jedna iskusna gospođa koja kaže da vino služi da poljepša boju pekmeza.
Vino nije obavezno i možete ga i preskočiti ali ukoliko ga koristite upotrijebite neko fino vino, u ovom slučaju ja sam napravila pekmez sa frankovkom.

RECEPT:
Recept za ispis 


2 kg jagoda
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limuna
srž i kora mahune vanilije
1 dl crnog vina


Jagode oprati i osušiti pa ih narezati na četvrtine. U jagode umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije.Limunu koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limunove korice pa ih isto tako staviti u vrećicu za začine. Sve pomiješati sa jagodama. Posudu sa jagodama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Slijedeći dan pripremljene jagode staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Iscijeđeni sok limuna i vino umiješati u smjesu jagoda. Prokuhati smjesu još nekih 10_ak minuta dok ne ishlapi alkohol iz vina. Iz ukuhanog pekmeza izvaditi koru limuna i mahunu vanilije.  E sada možete pekmez takav kakav je, sa većim komadićima ulijevati u sterilizirane staklenke, ili ga možete kao i ja malo usitniti štapnim mikserom. Pekmez ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Ostaviti da se ohladi pa bočice ukrasiti po želji. Pojesti kad je vani hladno i sivo.

četvrtak, 16. svibnja 2013.

Putar štangice


Osim sudjelovanja u ovom našim blogerskim igricama FBI rukavice, KuVarijacije, Ajme, koliko nas je! i Daring bakers na forumu kojem sam povremeno aktivna isto tako sudjelujem u gastronomskoj igrici.
Ova igra na forumu zove se "Kuhinjski istraživači" i generalni princip igre je kao u Ajme, odabere se jedna namirnica ili tema a sudionici koji žele sudjelovati kuhaju stvari na koje ih tema asocirala.
Imale smo tamo zgodnih tema do sada; tipa recesijski recepti, francuska kuhinja, alpska kuhinja i tako dalje da sada nabrajam. 
U ožujku tema su bili kruh i peciva. Jedna od sudionica pripremila je ove putar štangice za koje sam joj ja popalila recept (sa dozvolom naravno).
Ukoliko volite putar štangice, a ja ih obožavam, obavezno isprobajte ovaj recept jer ove koje možete kupiti u pekari nisu im ni do koljena.
 
RECEPT:
Recept za ispis 


Za tijesto:

1 vrećica instant kvasca
0,5 dl mlake vode
2,5 dl mlijeka
600 g brašna
100 g maslaca
70 g šećera
1 žličica soli
1 jaje

Za premaz:

2 žlice hladnog mlijeka
1 žumanjak

Otopite maslac u mlijeku. Otopite kvasac u mlakoj vodi. Na radnu površinu prosijte brašno pa mu dodajte šećer, sol, jaje, vodu sa kvascem i mlijeko sa maslacem. Mijesite dok se sastojci ne povežu. Dobiti ćete vrlo mekano, svilenkasto tijesto.
Dobiveno tijesto stavite u zdjelu, pokrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Radnu površinu posipajte brašnom pa na nju istresite dignuto tijesto i vrlo nježno ga premijesite. Podijelite tijesto na 12 kuglica. Svaku kuglicu lagano razvaljajte pa je oblikujte u zarolane štangice.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite oblikovane putar štangice. Stavite lim sa putar štagicama na toplo mjesto i dižite ih još pola sata.
Pećnicu zagrijte na 230 C.
Žumanjke razmutite sa mlijekom pa dobivenom smjesom premažite svaku putar štangicu. Prije pečenja po želji možete zarezati površinu štangice. Pecite ih 15-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju.

nedjelja, 12. svibnja 2013.

Mini cheesecake sa jagodama



Sudeći po rasprostranjenosti ponude cheesecake-a u našim slastičarnicama zaključila sam da je to kolač koji baš svatko voli. Ja ga osobno obožavam i mogla bih ga jesti ama baš svaki dan.
Ponukana tim uvjerenjem odlučila sam za jedno naše subotnje druženje napraviti cheesecake. Moji prijatelji očito ne spadaju u hrvatski prosjek ili su naše slastičarnice u potpunosti fulale u ponudi jer ovo je bio jedan od rijetkih kolača kojim nisu baš bili oduševljeni.
Nije da sam koristila neki drastično drugačiji recept nego što ga inače koristim nego su svi jednoglasno zaključili da im je sir jednostavno bolji u slanoj varijanti.
Recept za cheesecake je klasičan jedno što sam ga ja pekla u kalupima za muffine kako ne bih morala petljati sa rezanjem torte i tanjurima.


RECEPT:

( za 12 komada)
Verzija za ispis 



ZA PODLOGU:



90 g mljevenih keksa

30 g maslaca , rastopljenog

1 žlica šećera



ZA NADJEV OD SIRA:



450 g krem sira ( ja sam koristila ABC sir)

100 g šećera

1 žličica arome vanilije

2 jaja



ZA NADJEV OD JAGODA:



100 g jagoda, očišćenih i opranih

1 žlica šećera



Za podlogu u zdjeli pomiješajte mljevene kekse sa rastopljenim maslacem i šećerom. Pomiješajte dok se svi sastojci ne prožmu. Dobiti ćete rastresitu smjesu.

Zagrijte pećnicu na 175 C. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.

U svaku košaricu u kalupu stavite po žlicu smjesu keksa pa je dnom čaše utisnite u kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 5 minuta.

Pečene podloge ostavite da se ohlade a temperaturu pećnice smanjite na 150 C.

Za nadjev od sira mikserom pjenasto izmiksajte krem sir sa šećerom i aromom vanilije.Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izradite. Dobivenu smjesu raspodijelite po pripremljenoj podlozi od keksa.

Za nadjev od jagode: oprane i očišćene jagode nasjeckajte na manje komadiće i pomiješajte sa šećerom.  Štapnim mikserom izradite jagode dok ne dobijete glatku smjesu. Malom žličicom smjesu od jagoda nakapajte po pripremljenoj smjesi od sira. Uzmite štapić za ražnjiće pa njime lagano pomiješajte smjese tako da dobijete mramorni uzorak unutar svakog kolačića.

Pecite 25 minuta.
Nakon pečenja ostavite tortice da se dobro ohlade prije posluživanja.

četvrtak, 9. svibnja 2013.

Jamieva focaccia


Kako stojite sa Jamiem? Znate na koga mislim, Jamie Oliver ne?
Koliko sam popratila ljudi ga ili vole ili ne vole. Nema onoga između.
Ja ga volim, volim te njegove jednostavne recepte i to što kuhanje prikazuje kao nešto jednostavno što svatko može samo ako ima volje.
Jedina stvar koja me malčice iritira je njegova "ovisnost" o limunu i stavljanje istog u skoro svako jelo koje pripremi. O.k. ima jela u kojima limun stvarno paše ali nekada zaista malo pretjera.
Ovo je recept za jednostavni kruh i kao takav je stvarno savršen a kao dodatni plus u njega ne ide limun.
Za premaz možete kombinirati sastojke po želji, mi smo za ručak imali salatu sa rotkvicama pa sam lišće iskoristila za foccaciu i bilo je super.
Ovoga vikenda planiram napraviti premaz sa medvjeđim lukom, mislim da će to biti savršena kombinacija.

RECEPT:
Verzija za ispis

Za tijesto:

15 g svježeg kvasca
15 g šećera
315 ml mlake vode
250 g oštrog brašna
250 g brašna T-850
15 g soli

Za premaz:

Lišće od jednog pušleka rotkvica
Maslinovo ulje
sol

Kvasac i šećer razmutiti u pola količine vode. Na radnu površinu prosijati obje vrste brašna sa soli pa u sredini napraviti udubinu. U udubinu uliti kvasac razmučen u vodi pa miješati dok brašno ne upije svu tekućinu. Uliti i ostatak vode pa umijesiti glatko tijesto. Dobiveno tijesto oblikovati u kruščić i staviti ga na lim obložen papirom za pečenjem. Na vrhu kruščića zarezati križ, kaže Jamie da će se zbog toga tijesto brže dizati. Staviti na toplo mjesto da se tijestu udvostruči volumen, otprilike 1 do 1,5 sat.
Pripremiti namaz: sitno nasjeckati lišće rotkvice pa ga pomiješati sa malo maslinovog ulja, toliko da dobijete gustu, lako mazivu smjesu.
Nakon što je tijesto udvostručilo volumen oblikovati ga po želji. Oblikovano tijesto premazati pripremljenim namazom pa vrhovima prstiju utisnuti u tijesto tako da dobijete kruh pun rupica od prstiju. Tijesto staviti na toplo da se diže još 1 sat.
Pećnicu zagrijati na maksimalnu temperaturu koju može postići.
Staviti focacciu u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta. Izvaditi iz pećnice i tako vruću focacciu nakapati sa malo maslinovog ulja i malo posoliti.