petak, 14. rujna 2012.

Brzi kolač sa breskvama i borovnicama

Baš me iznenadila ova promjena vremena. Mislim, nije da me baš iznenadila pratim ja vijesti i prognozu nije da živim u špilji. Bez obzira na sva upozorenja prognostičara ipak nisam očekivala tako drastičan pad temperature pa baš preko noći. Gotovo je pokazivanjem teško stečene ljetne boje i nošenjem laganih haljinica.Treba iz japanka uskočiti u čarape i cipele. Tako sam i ja jučer ujutro obula čarape i cipele. Ajme muke, imala sam osjećaj kao da sam obula pancerice. Znate onu glupu foru svih skijaša: koji je najbolji dio skijanja? Trenutak kada izuješ pancerice.
Moj prijedlog svima vama koji ste kao i ja nostalgični za ljetom koje usprkos najavama 
vanprosječno toplog rujna ipak lagano uzmiče pred jeseni, smiksajte si ovaj kolačić dok gledate kišu koja udara po prozoru. Na placu još ima i breskva i borovnica pa iskoristite ove zadnje trzaje ovog sada već prošlog ljeta .
Recept  sam pronašla ovdje i nasam ga ništa mijenjala samo sam količine namirnica pretvorila u nama pristupačniji metrički sustav.

RECEPT:

160 g brašna
115 g kukuruznog brašna
80 g šećera
2 žličice pecilnog praška
prstohvat soli
1 jaje
120 g ricotte
170 ml mlijeka
3 breskve, oguljene i narezane na kockice
mjerica borovnica
1 žlica smeđeg šećera
sladoled od vanilije za posluživanje

Zagrijte pećnicu na 200 C. Okrugli kalup za pite premažite maslacem i posipajte brašnom. 
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke; brašno, kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pjenjačom izmješajte jaje, ricottu i mlijeko. Smjesu jaja i ricotte izlite u pomiješane suhe sastojke  pa sve dobro izmiješajte. Tijesto izlijte u pripremljeni kalup pa poravnajte površinu. Po tijestu posložite breskve i borovnice. Po vrhu još posipajte smeđi šećer pa kolač stavite u pećnicu. Pecite 30-35 minuta dok rubovi ne dobiju lijepu boju. Ostavite kolač da se malo prohladi pa poslužite sa sladoledom od vanilije.

Verzija za ispis 



Broj komentara: 8:

  1. Baš danas hodam u tenisicama i mislim se kako me stišću sa svih strana. Naučilo se stopalo na otvorenu obuću tijekom ovih mjeseci i sad se mora pomiriti sa zatvorenom obućom. Bila sam uvjerena kako će i ove godine biti toplo kao i prošle sve do kraja listopada, ali nakon ove bure i zahlađenja mi se čini da možda dalje nastavljamo u jesenskom štihu.
    Obožavam borovnice, a čim je u tijestu ricotta, znam da je ovaj kolač prava delicija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda savršeno... sad bih rado barem jednu fetu pojela :) Ma već sutra ili prekosutra će sunce zagrijati ponovno, ovdje uz obalu će biti po 25 stupnjeva i kupanje će biti ljepše nego cijelo ljeto :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan kolac, a vrijeme je isto izgleda svuda :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivan kolač,baš mi ima miris ljeta i topline dobro dođe u ove prohladne kišne dane..divno:)

    OdgovoriIzbriši